HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Turizm yatırımcıları dertli

MUĞLA (İHA) - Turizm Yatırımcıları Derneği'nin (TYD) ikinci bölgesel toplantısı Marmaris'te yapıldı.

Fethiye, Dalaman ve Marmarisli turizmcilerin katıldığı toplantıda yatırımcılar, turist sayısının artmasına rağmen gelirlerin düşmesinden dert yanarak, yeni arzların fazlalığı nedeniyle Türkiye'nin turizmde Avrupa'nın Çin'i olma yoluna girdiği görüşünde birleşti.

İçmeler Martı Otel'de yapılan ve bölgedeki turizm yatırımcılarının yoğun ilgi gösterdiği toplantıda, ilk olarak TYD Başkanı Oktay Varlıer konuştu. Turizm yatırımcılarının en önemli sorunlarının altını çizen Oktay Varlıer, "Yabancı personel için çalışma izni almamız aylarca sürüyor. Bu böyle olunca turizmciler kaçak işçi çalıştırmak zorunda kalıyor. KDV, ÖTV ve Konaklama Verdisi oranları çok yüksek. Avrupa'daki ülkelerde bu oranlar bizimkinden çok düşük. Bu şartlarda rakiplerimizle rekabet edebilmemiz imkansız. KDV biran önce yüzde 8'e indirilmelidir, bu şekilde de kayıt dışı azalacaktır" dedi.

Konuşmasında bir itirafta da bulunan Varlıer, "Alkollü içeceklerdeki ÖTV artışı her şey dahil sistemi ile çalışan otelleri sıkıntıya düşürdü. Bundan dolayı otellerimizde ya ucuz içki ya da kaçak içki kullanmak zorunda kalıyoruz" diye konuştu.

Varlıer'den sonra kürsüye çıkan TYD Başkan Yardımcısı Yılmaz Işıkçı ise bu yıl elde edilen turizm verileri hakkında bilgi verdi. Temmuz 2005'te ilk defa aylık turist sayısının 3 milyonu aştığını işaret eden Yılmaz Işıkçı, Ocak-Ağustos 2005 dönemindeki 8 aylık toplamın 2003 yılı toplamının üstünde olduğunu kaydederek, yıl sonu beklentilerinin 21 milyon turist sayısının üstünde olduğunu söyledi.

Turist sayısının her geçen yıl artmasına rağmen yabancılardan elde edilen kişi başı gelirin düştüğünün altını çizen Işıkçı, "Bu yılın ilk 6 ayında yabancılardan elde edilen kişi başına turizm geliri 2004'te 600 dolar iken, 2005'te bu rakam 550 dolara inmiştir. 2004 yılının tümünde ise yabancılardan elde edilen kişi başına elde edilen gelir 692 dolardır" dedi. 850 dolar gelirlerden 550 dolarlara kadar düşüldüğünü de hatırlatan Işıkçı, "Artık takkeyi önümüze koyup düşünmemiz gerekiyor. Her yıl yüzde 10 gelir düşüyor. Seneye de bu oranda düşecek olursa ne yapacağız? Turizm gelirinin düşüşümdeki en önemli faktör, turistin tatil köyünden, otelinden dışarı çıkmamasıdır. Turist her şey dahil sistemi nedeni ile otelinden dışarı çıkmıyor. Bu sistemi biz çıkardık. Kısa vadede günü kurtardık ama geleceğimiz batıyor. Biran önce bu sistemden vazgeçmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Sektör temsilcilerine söz verildiği bölümde konuşan Koç Grubu Divan Otelleri Genel Müdür Yardımcısı ve Marmaris Mares Otel Gelen Müdürü Ünal Toprak, özellikle Antalya'da her yıl yeni tesisler yapıldığını ifade ederek, "Antalya'da müthiş bir arz patlaması var. Önümüzdeki yıl 25 bin yeni yatak daha geliyor. Buna karşın tur operatörlerinin getireceği turist sayısında ise yüzde 0 artış var. Bu da gösteriyor ki, yeni yapılan tesisler promosyon ve kendilerini tanıtmak için inanılmaz fiyatlar verecekler. Yeni arzların fazlalığı nedeni ile Türkiye'nin turizmde Avrupa'nın Çin'i olma yoluna girdiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Turizm yatırımcılarının toplantısı bölgesel yürütme kurulu üyelerinin seçiminin ardından son buldu.

En Çok Aranan Haberler