Antalya'nın Manavgat ilçesinde hizmet veren otellerin kalite ve teknik servis uzmanlarına seyahat hastalıkları ile ilgili seminer verildi.
MATSO Otogar Çok Amaçlı Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen seminere Antalya Halk Sağlığı Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Müdürü Dr. Ayşe Çakır Çelik, Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şubesi Ebe Nagihan Mutlu Yılmaz ve Manavgat Toplum Sağlığı Hekimi Dr. Tevfik Yoldan ve Manavgat’ta bulunan otellerdeki görevliler katıldı.
Seminerde konuşan Antalya Halk Sağlığı Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şube Müdürü Dr. Ayşe Çakır Çelik bu eğitimlerin bütün ilçeler ve il merkezinde yapmayı planladıklarını kaydederek, "İlimizde müdürlüğümüzün Legionella'ya tanı koyduğu en az 3-4 vaka var. Bu da ne demektir? Hem sağlık personelimiz, hem hastanelerimiz, hem otellerimiz bu konuda daha bilinçliler. Kendi bünyemizde biz hastamıza tanı koyuyoruz. Kendi kendimize bildirimde bulunuyoruz. Bu konuda biz dünyaya bildirimde bulunuyoruz" dedi.
Toplantıyla amacın yürütülmekte olan kontrol programını daha ayrıntılı olarak birebir yerinde incelemek, aktarmak, eksikler varsa tamamlamak, soruları cevaplamak ve durumu analiz etmek olduğunu vurgulayan Dr. Ayşe Çakır Çelik, "Ülke olarak aslında en iyi konumda en çok uygulayan illerden biriyiz çünkü konumumuz turizmden dolayı ilk sırada" diye konuştu.
Legionella hastalığı herkesin anlayabileceği bir dille anlatacaklarını ifade eden Dr. Çelik, "Bizim bazı takibinde bulunduğumuz hastalıklarda ilk alarmı kat hizmetlerinde çalışanlar bize iletiyorlar. Otellerinde bir rahatsız, bir hasta olduğunda onlar çok daha kolay fark edip bize iletiyorlar. O yüzden bu gün otellerin içme suyundan kaynaklandığı için bu sorun teknik servis müdürleri ve çalışanlarını bu gün toplantıda bilgilendiriyoruz. Ve beraberinde otelimizde bu hastalığı görmememiz için hangi önlemleri almalıyız. Otel su sistemi, kaç yıllık otel olduğu gibi bilgileri bilmemiz gerekiyor" dedi.
Manavgat Toplum Sağlığı Hekimi Dr. Tevfik Yoldan da seminerden sonra yaptığı açıklamada, "Bugün Legionella'yla ilgili yaptığımız toplantıya çok ciddi bir katılım oldu. Tüm otellerimiz teknik servis müdürü ve çalışanları katılımıyla güzel yararlı bir toplantı yaptık. Hastalığın çok önemli bir hastalık olduğunun, bölgede bulunan otellerimizin de hastalığın ciddiyetinin farkında olmasını fark etmiş olması da önemli. İlçemizde çevre sağlığı teknisyeni arkadaşlarımızla otel teknik servislerinde çalışan arkadaşlarımız koordinasyon halinde bu hastalığı takip ediyorlar. Manavgat çok fazla vaka ile bölgesinde karşılaşmıyoruz. Olası vaka durumunda da otel teknik servisinde çalışan arkadaşlarımızın da desteği ile gerekli tüm önlemleri alıyoruz" şeklinde konuştu.
Legionella hastalığı (Legionnaires Disease) ilk olarak 1976 yılında Philadelphia’da Amerikan Lejyon Kongresi sırasında, otelde kalmakta olan kongre katılımcıları arasında patlak veren bir Pnömöni salgınının ardından tanımlandığı bildirilirken, toplam 221 kişinin etkilendiği bu salgında 34 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Salgın etkeninin CDC (A.B.D. Hastalık Kontrol Merkezi) tarafından aylarca süren yoğun çalışmaları sonucu, ölen hastaların akciğer otopsilerinden izole edildiği, etkenin o güne kadar tanınmayan yeni bir gram negatif bir bakteri olduğu ve salgın yaptığı grup ve enfeksiyonun geliştiği sistem göz önüne alınarak Legionella Pneumophila olarak adlandırıldığı açıklandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz