HABER

Turizmde "beyaz yıldız" dönemi başlıyor

Turizmde "beyaz yıldız" dönemi başlıyor

İSTANBUL (ANKA )- Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED ), çevrenin ve kaynakların korunması amacıyla "Yaşanabilir Çevre Projesi" ni faaliyete geçirdi.

Projenin bir adımı olarak da turistik işletmelerde kullanılan su, elektrik, enerji, kimyasal ve katı atık miktarını kontrol altına almayı hedefleyen "Beyaz Yıldız" projesine de start verildi. İstanbul'da yapılan "Sürdürülebilir Çevre ve Verimlilik Zirvesi" ne Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Hilmi Güler'in yanı sıra turizm sektörünün temsilcileri katıldı. "Yaşayabileceğimiz Başka Bir Dünya Yok" sloganıyla hayata geçen projenin toplantısında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Hilmi Güler, enerji kaynaklarından "tasarruf etme" kelimesi yerine "verimlilik" sözünün kullanılması gerektiğine vurgu yaptı ve " Tasarruf denildiği zaman, yaşam kalitemizden taviz verme anlamı çıkıyor. Oysa bizim amacımız yaşam kalitesini düşürmeden, kaynaklarımızı daha verimli kullanmaktır"dedi

-ENVER'DEN BAŞKA ŞİMDİ SUVER PROJESİ

Bakanlık olarak yaptıkları çalışmaları anlatan Hilmi Güler, daha az elektrik tüketimini sağlamak amacıyla Antalya' da elektrik uzmanlarıyla çalışma yaptıklarını, güneş enerjisinin haritasını çıkardıklarını ifade ederek şunları söyledi: " Bu yıl, geçen sene tükettiğimiz güneş enerjisinin 2 katından daha fazlasına sahibiz. Güneş enerjisi, dışa bağımlılığın olmadığı, cari açığın olmadığı bir kaynak. Dolayısıyla bunun için çalışmalara başladık. Güneş enerjisiyle dünyaya sürpriz yapacağız. Rüzgar ve güneş enerjisindeki avantajımızı turizm sektöründe kullanmalıyız."

Başlatacakları yeni bir çalışma hakkında da bilgi veren Güler, "suyu az olan yere, suyu çok olan yerden su aktarmak için, petrol boru hattı gibi bir hat kurma konusunda etüt yapıyoruz. Bu projeyle de "suver ( su verimliliği )" projesini ortaya çıkarabiliriz" dedi.

-ERTUĞRUL GÜNAY: BEYAZ YILDIZI İYİ TAKİP EDELİM

Kültür ve Turizm bakanı Ertuğrul Günay konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, turizmin ülke açısından önemini anlatırken, "2007 rakamlarıyla, turizm ülkemize en çok döviz getiren sektör. Ayrıca sosyo-kültürel, çok kültürlü ilişkileri de güçlendirmesi açısından önemli"dedi. "Turizm sektöründe dünyada ilk 10' dayız, amacımız ilk 5' e girmektir" diyen Günay, bunun yolunun da kaynakları verimli kullanarak, sürdürebilir hale getirebilmekten geçtiğini ifade etti. Türkiye' de birçok alanda iyi başlangıçlar yapıldığını, ancak bunların takip edilmediğinden ve iyi sonuç alınamadığının altını çizen Ertuğrul Günay, "Beyaz Yıldız" projesinden iyi sonuç beklediklerini belirtti. Geçmiş dönemde başlatılan otellere çam simgesi verilmesini öngören projeden beklenen sonucun alınamadığından yakınan Günay "Başlangıçların devamını takip etmemek gibi sorunumuz var. O yüzden Beyaz Yıldız projesinin başarı için iyi takip yapmalıyız" dedi.

"Akşehir Gölü'ndeçok az su kaldı. Bu çok çarpıcı bir örnek. Çevre sorunu en büyük sorunlarımızdan biri" diye konuşan Bakan, bu yaz Antalya' da meydana gelen, günlerce süren büyük yangına da değinerek, Antalya' da kaybedilen ormanları yerine getirebilmek için yeni kampanyalar organize ettiklerini ve yakında bunu kamuoyu ile paylaşacaklarını sözlerine ekledi.

-"BEYAZ YILDIZI OLAN TESİS DAHA ÇOK İLGİ GÖRECEK"

Zirvede açılış konuşmasını yapan TÜROFED Başkanı Ahmet Barut, bilinçli tüketim ve uluslar arası standartlara uygun çalışmalarla sadece turizm sektöründe ortalama su ve enerji tüketiminde, yüzde 25'lerden yüzde 90'lara kadar oranlarda tasarruf edebilme olanağının yaratılabileceğini belirterek, şunları söyledi:"Bu da işletmeler için yüz binlerce dolar, ülkemiz genel tüketimi ve kaynakların korunması paralelinde yüz milyonlarca dolar tasarruf demektir. İşte bu noktada; yatırım başlangıç aşamasından itibaren tüm işletmelerimizin bu bilinçle planlama yapmalarının önemi kadar, turizmde rekabet gücümüzü artıran yeni tesislere sahip olma avantajını sürdürebilmek için yenileme yatırımlarında da bu konuların dikkate alınması büyük önem taşımaktadır. Burada özenle vurgulamak istiyorum ki; yaşanabilir çevre yaklaşımını destekleyecek tesis yenilemeleri için de mutlaka bir finansman modeli geliştirilmeli, teşvik ve destek sağlanmalıdır. TÜROFED Başkanı Ahmet Barut konuşmasında Beyaz Yıldız projesiyle turistik işletmelerde kullanılan su, elektrik, enerji, kimyasal ve katı atık miktarının kontrol altına alınması, çevreye ve doğal kaynaklara yönelik oluşabilecek zararın en aza indirilmesinin amaçlandığını ifade etti. "Beyaz Yıldız" kıstaslarını yerine getiren işletmelere "Beyaz Yıldız" simgesiyle sertifikaların verileceğini ve bu işletmelerin her yıl bu kapsamda kontrole tabii tutulacağını kaydeden Barut, " Umuyoruz ki 2010 yılında yüzlerce tesisin kapısında "Beyaz Yıldız" simgesi görürüz dedi. Barut, "Beyaz Yıldız" almayı başaran tesislerin daha fazla ilgi göreceğinin de altını çizdi.

-"BEYAZ YILDIZ" PROJESİ NASIL İŞLEYECEK

Kriterleri yerine getirdiğini beyan eden işletmeler, TÜROFED'in ve üye derneklerin internet sayfasında açıklanacak ve bunun yanı sıra, uluslar arası tur şirketleri, acenteler, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurum ve kuruluşlarına proje ve katılımcıları ile ilgili bilgi aktarımında bulunulacak. TÜROFED'in; Electrolux, JohnsonDiversey, ve Grundfos tarafından desteklenen Beyaz Yıldız Projesi kapsamında tesis yöneticileri ile çalışanları için Akdeniz, Ege, İç Anadolu ve Marmara'da yer alan 12 bölgede, projeyi anlatan bilgilendirme seminerleri ve çevre eğitimleri düzenlenecek. Ayrıca kitapçıklar, eğitici poster ve dokümanlar hazırlanarak dağıtılacak, çalışanların ve genel olarak toplumun bilinçlenmesine katkı sağlanacak.

En Çok Aranan Haberler