ANKARA(ANKA)- Turist sayısı artışını sürdürürken, turist başına gelirin yerinde saydığı son bir yılda, otel fiyatlarındaki artışlar enflasyonun çok altında kalırken, yeme-içme sektöründeki fiyatların enflasyona fark attığı belirlendi.
İktisatçı Mustafa Sönmez'in İstanbul Rehberleri Odası'nın (İRO) haber portalı "turizmhabercisi.com.tr"de yer alan araştırmasına göre, otel fiyatlarında son bir yıldaki artış yüzde 6 ile enflasyonun çok altında kaldı. Diğer bir deyişle otel fiyatları reel olarak geriledi. Buna karşılık, yeme içme sektöründeki artışlar ise yüzde 15'in üzerinde gerçekleşti. Yeme içme fiyatları TÜFE bazında yüzde 11.77 olan yıllık enflasyonun yaklaşık 3 puan üzerinde gerçekleşti. Bu kapsamda özellikle pastane ürünlerindeki yıllık fiyat artışının yüzde 27.4'e ulaştığı dikkati çekti.
Araştırmada, "Otel fiyatlarındaki artışları TÜİK, yüzde 6 olarak belirliyor. Yani oteller, aslında TÜFE'nin yarısı kadar fiyat artırmışlar. Yani, otelciler, biz bu yıl fiyatlarımızı yeterince artırmadık, genel enflasyonun yarısında kaldık, deseler, haksız sayılmazlar. Esas fiyat artıranın yeme-içme sektörü olduğunu ve fiyatlarını yüzde 15'in üstünde artırdıklarını gözlemliyoruz" denildi.
Araştırmada, lokanta, pastane, bar-kafe gibi mekanlardaki fiyat artışlarının kendi içinde değiştiği kaydedilerek, şöyle denildi:
"TÜİK'e göre, pastane ürünlerindeki enflasyon yüzde 27.5'e yaklaşırken lokantalarda pide-kebap fiyatları yüzde 15 dolayında artmış. Özellikle alkollü içecek fiyatlarını bu mekanlar yüzde 15.4 artırmışlar ve genel enflasyonun yaklaşık 3.5 puan üstüne çekmişler. TÜFE kadar artanlar hazır yiyecekler ve mezeler olurken, TÜFE'nin altında burger ve ayran kalmış. Yeme-içme mekanlarındaki ürün fiyatlarının TÜFE'nin üstünde artışını, Merkez Bankası, 'Enflasyon Raporu'nda gıda fiyatlarındaki artışa bağlıyor. Bu bir yere kadar doğru olsa da, bir yerde yetersiz kalıyor."