HABER

Türk-Alman ilişkileri masaya yatırılıyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, yarın akşam başlayacağı Almanya ziyaretinde mevkidaşı Angela Merkel ile buluşması Ankara’da oldukça önemseniyor.

Görüşmede Almanya’daki Türklerin sorunları ve vize meselesinden AB müzakere süreci ile Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki gelişmelere kadar her iki ülke için önem taşıyan çok sayıda konunun ele alınacağı belirtiliyor.

ANKA’nın edindiği bilgiye göre, Hannover’deki CeBIT Bilişim Fuarı’na katılmak üzere Pazar akşamı Almanya’ya gidecek olan Başbakan Erdoğan'ın, Hannover kentinde mevkidaşı Angela Merkel ile yapacağı görüşmelerde bazı ikili konuların öne çıkması bekleniyor. Bu çerçevede, iki tarafın, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari bağların daha da geliştirilmesi arzusunu dile getireceği görüşmelerin ağırlıklı ikili konuları arasında, Almanya'daki Türklerin sorunları da yer alıyor.

-ALMANYA’DAKİ TÜRK VATANDAŞLARININ SORUNLARI-

Başbakan Merkel ile görüşmeden önce, yarın akşam Düsseldorf'ta Türk vatandaşlarıyla bir araya gelecek olan Erdoğan’ın, kendisine iletilecek sorunların bazılarını Merkel’e iletmesi beklentisi bulunuyor.

Öte yandan, Türkiye ile Almanya arasında 30 Ekim 1961’de yapılan, Türk işçilerinin bu ülkeye gönderilmesine ilişkin anlaşmanın 50. yıldönümü dolayısıyla her iki ülkede çok sayıda etkinliğin düzenleneceği belirtildi. İki Başbakan’ın, bu konuda iki ülkenin ortaklaşa neler yapılabileceklerini ele alacakları öğrenildi. Bu çerçevede 31 Ekim'de Berlin’de büyük bir kutlama olacağına dikkat çekiliyor.

-TERÖRLE MÜCADELEDE İŞBİRLİĞİ-

Berlin’in büyük önem verdiği, Türk-Alman Üniversitesi’nin Ekim ayında öğretime başlayabilmesine yönelik konuların da gündeme geleceği Erdoğan-Merkel görüşmesinde iki ülke arasında terörle mücadelede işbirliği meselesi üzerine de durulacak.

Terörle mücadele işbirliği konusunda Türkiye’de Almanya’nın yeterli katkıda bulunmadığına inanılıyor. İşbirliğinin iyi düzeyde olduğunu ancak yine daha fazlasının yapılabileceğini düşünen Berlin ise bu konuda özellikle koordinasyonun artırılabileceği görüşünde.

Nitekim, Alman İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere'in geçen Eylül ayında Ankara’ya yaptığı ziyaret sırasında terörle mücadeledeki koordinasyonun artırılması amacıyla bir Ortak Komisyon’un kurulmasına karar verilmişti. Ancak Komisyon’un henüz işlerlik kazanmadığı belirtiliyor.

Bu konunun İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın birkaç hafta önce Almanya’ya yapmayı planladığı ancak ertelediği ziyaret sırasında görüşülmesinin öngörüldüğü öğrenildi.

-BÖLGEDEKİ GELİŞMELER ÖNCELLİKLİ MADDE-

Ortadoğu’daki gelişmelerin görüşmelerde “öncelikli bir madde” olması bekleniyor. Almanya’nın, bölgedeki birçok ülkeyle çok yakın temasları olan Türkiye’nin son duruma ilişkin değerlendirmesini almak isteyeceği kaydediliyor. Bu çerçevede, Libya’dan tahliye çalışmaları, bu ülkenin vatandaşlarına büyük çapta insani yardım yapılmasına değinilmesi bekleniyor.

Bu arada, görüşmelerde Kıbrıs sorununun da gündeme gelmesi kesin gözüyle bakılıyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in bir süre önce Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne yaptığı ziyaret sırasında Türk tarafına yönelik sarfettiği eleştirel sözler, Ankara’da rahatsızlık yaratmıştı.

Başbakan Erdoğan’ın ise, Türkiye’nin Kıbrıs konusunda takındığı “yapıcı” tavrı ve sürece verdiği “tam desteği” vurgularken müzakerelere Kıbrıs engelinin getirilmesinden duyulan rahatsızlığını bir kez daha dile getireceği belirtiliyor.

-AB ÜYELİK MÜZAKERELERİ-

Türk hükümetinin son haftalarda AB tarafına sürekli uyarılar yaptığı üyelik müzakerelerinin, Erdoğan-Merkel buluşmasında da gündeme gelmesi kesin gözüyle bakılan konular arasında da yer alıyor. Başbakan Erdoğan da, Türkiye’nin AB üyeliği konusunda kararlılığın altını çizerken yeni başlıklar açılarak müzakere sürecinin devamının sağlanması için Merkel’den destek isteyecek.

Almanya’da iktidardaki Hristiyan Demokratların Türkiye için “imtiyazlı ortaklık” ta ısrar etmesine karşın Merkel hükümetinin, hep müzakerelerin sürmesinden yana tavır takındığı, nitekim Almanya’nın Dönem Başkanlığı sırasında üç başlığın açıldığı, “Rekabet” dahil, hala açılabilen üç fasılda müzakerelerin başlatılmasını desteklediği ifade ediliyor.

-VİZE MESELESİ

Başbakanlar Erdoğan ve Merkel arasındaki görüşmede ele alınacak konulardan birinin 24 Şubat’ta AB İçişleri ve Adalet Bakanlarınca Perşembe günü onaylanan Türkiye ile AB arasındaki “Geri Kabul Anlaşması” ile buna paralel olarak Bakanların da başlatılmasını kararlaştıkdıkları “vize diyaloğu” olacağı belirtiliyor.

AB tarafı, Bakanlar toplantısından çıkan kararları “çok iyi bir gelişme, doğru yolda önemli bir adım” olarak nitelerken Türkiye, “vize diyaloğu” kararını yetersiz bulup tepki gösterdi. Ankara’dan yapılan açıklamada “beklentimiz karşılanmazsa GKA’yı ne imzalarız ne de uygulamaya koymayız” resti çekildi.

ANKA

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler