YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türk-Alman Yargıtayları Çalıştayı

İSTANBUL (A.A) - Yargıtay 1. Başkanı Nazım Kaynak, tutuklu milletvekillerinin durumu konusunda TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in bugünkü açıklamalarına ilişkin olarak,

İSTANBUL (A.A) - Yargıtay 1. Başkanı Nazım Kaynak, tutuklu milletvekillerinin durumu konusunda TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in bugünkü açıklamalarına ilişkin olarak, "Bu konu siyasi bir konu olduğu için siyasetçiler anlaşıp yasaları değiştirecekler. Ondan sonra da bize uygulaması düşecek" dedi.

Kaynak, İstanbul Kültür Üniversitesi'nde düzenlenen 5. Türk-Alman Yargıtayları Çalıştayı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son yıllarda hukuk alanında çok önemli değişiklikler yaptığını, Türk Ceza Hukuku sisteminin yeniden yapılandırıldığını anlattı.

Ceza hukuku yanında ceza usul ve ceza infaz sisteminin de yenilendiğini, yeni ceza adalet sistemiyle Türkiye'nin çağdaş bir ceza adalet sistemine kavuştuğunu ifade eden Kaynak, "2011 yılında ise hukuk yargılama yasamız değişmiş, borçlar ve ticaret kanunlarımız da Haziran ayında yürürlüğe girecektir" dedi.

Yeni yasalarla birlikte hukuk literatürüne bir çok yeni kavram girdiğine işaret eden Kaynak, özellikle bilişim alanındaki gelişmelerin yeni yasalarda yer aldığını vurguladı.

Artık dünyanın küçüldüğünü, hukuk sistemlerinin birbirinin etkisinden kurtulmasının mümkün olmadığını ifade eden Kaynak, şunları kaydetti:

"Bu nedenle ülkelerin hukuk sistemine yön veren yüksek mahkemelerin birbirleri ile bilgi paylaşmaları, ülkelerin kültürel ve ticari ilişkileri açısından çok önemli. Özellikle Almanya ile Türkiye gibi köklü tarihi kültürel ve ticari ilişkiye sahip ülkelerin hukuk sistemlerini düzenli olarak birbirleri ile uyumlu hale getirmeleri bir zorunluluktur. Bizim kültürümüzde iki insanın kanı bir birine değdiğinde kan kardeşi olur. Kan kardeşliği de öz kardeşlik gibi kabul edilir. Türkler ve Almanlar Birinci Dünya Savaşı'nda aynı cephelerde omuz omuza savaşarak kan kardeşliği kurmuş iki millettir. Bu nedenle bu dostluğumuzun sağlam temellere dayanması hukuki işbirliği ile anlam kazanır. Bu görüşmelerde ülkelerimizi ilgilendiren hukuki konuların tartışılmasına imkan bulunmasının yanında esas yapılması gereken şeyin Türk ve Alman yüksek mahkemelerinin işbirliğinin kurumsal hale getirilmesi olması gerektiğini düşünüyorum."

-"Yaşımızı tamamlayıp gidiyoruz"-

Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Kaynak, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in tutuklu milletvekillerinin durumu konusundaki bugünkü açıklamalarının hatırlatılması üzerine, "Bu konu siyasi bir konu olduğu için siyasetçiler anlaşıp yasaları değiştirecekler. Ondan sonra da bize uygulaması düşecek" dedi.

Kaynak, "Şu ana kadar onların tutuklu kalmaları konusunda olmaması gereken hukuki herhangi bir durum var mı-" şeklindeki soruya karşılık da "Siyasi bir konu olduğu için buna pek girmiyoruz. Daha önceden aday gösterilirken bunların düşünülmesi de gerekirdi. Suçlu veyahut da herhangi bir sebeple tutuklanmış olan kişilerin aday gösterilmiş olmasını belirtmek istiyordum" diye konuştu.

Özel yetkili mahkemelerin çok gerekli olup olmadığına ilişkin bir soruya karşılık ise Kaynak, özel yetkili mahkemeleri, ihtisas mahkemesi olarak kabul etmek gerektiğini, bu sebeple özel yetkili mahkemelerin şu anda pek kaldırılmasını düşünmediğini, ihtisas mahkemesi olarak devam etmesi gerektiği kanısında olduğunu kaydetti.

Kaynak, tutukluluk sürelerine ilişkin olarak ise şunları belirtti:

"Tutukluluk süreleri için biz her zaman söylüyoruz; yargılamada esas olan tutuksuz yargılama. Yargılamada tutukluluk da bir tedbirdir. Tedbir niteliğinde olan bu şeyi mahkemeler uyguluyorlar. O sebeple pek tutukluluk süreleriyle ilgili yasalarda kabul edilmiş olan süreleri aşan bir durum yoktur. Biz diyoruz ki dosyaları bir an önce bitirelim. Dosyaları makul sürede bitirelim. Dosyaların makul sürede bitirilememesinden kaynaklanan bir sebepten oluyor. Eğer davalar süresinde bitirilirse tutukluluk denen bir şey ortada kalmayacak, karar verilecek."

Nazım Kaynak ayrıca, "5 Mayıs 1947 doğumluyum. Yaş haddinden dolayı... Anayasa'da 'hakimler 65 yaşına kadar çalışır' der. Yaşımızı tamamlayıp gidiyoruz" dedi.

-Alman Yargıtay Başkanı-

Alman Yargıtay Başkanı Prof. Dr. Klaus Tolksdorf da konuşmasında, daha önceki toplantılarda çok uzun süren yargılama süreçlerini konuştuklarını, Almanya'da da bir takım sorunlar yaşadıklarını söyledi.

Almanya'da yargıtay olarak iş yüküyle ilgili tereddütlerini de daha önceki toplantılarda dile getirdiklerini anlatan Tolksdorf, "Hukuk davaları yılda yaklaşık 3 bin ceza davaları ise yılda 5-6 bin civarında olmaktadır. Ancak sizin dosya sayınızın 1.8 milyon olduğunu duyduğumuzda bir biraz rahatladık açıkçası" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler