Avrupa Parlamentosu'nun kabul ettiği raporun herhangi bir bağlayıcığı bulunmuyor.
Avrupa Parlamentosu'nun kabul ettiği raporda Kıbrıs'taki müzakerelere katkı için Türkiye'den Ada'daki askerlerini "derhal çekmeye" başlaması, KKTC'ye yerleşen Türk vatandaşları sorununu çözmesi ve kapalı Maraş bölgesini Rumlara açması istendi.
Türkiye'ye ayrıca "Gökçeada ve Bozcaada'daki Rum halkının mal edinme ve eğitim haklarıyla ilgili sorunları çözmesi, bu adaların iki kültürlü yapısını koruması" talep edildi.
İSPANYA'DAN TÜRKİYE'YE AB DESTEĞİ
Genel Kurul'da Türkiye Raporu'nun görüşülmesi sırasında söz alan AB Dönem Başkanı İspanya’nın AB İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Diego Lopez Garrido, Türkiye’nin AB üyeliğine destek verdi. Türkiye’nin tam üyeliğini garanti etme çerçevesinde müzakerelerin başlatıldığını söyleyen Garrido, Ek Protokolün uygulanması gereğine de vurgu yaptı.
Avrupa Komisyonu’nun Genişleme’den Sorumlu üyesi Stephan Fule ise, “İnsan hakları, düşünce, ifade ve din özgürlüğü ile kadın hakları düzeltilmeli” dedi.
AP Genel Kurulu'nda Türkiye'nin yanısıra Makedonya ve Hırvatistan raporları da tartışıldı. Tartışmada Kıbrıslı Rum ve Yunan milletvekilleri ve aşırı sağ parlamenterler Türkiye karşıtı görüşlerini dile getirdi.
RAPORU HOLLANDALI PARLAMENTER HAZIRLAMIŞTI
Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Hollandalı Hristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan Türkiye raporu karar taslağı, AP Dış İlişkiler Komitesinde 11 çekimser oya karşı 60 oyla kabul edilmişti.