LONDRA (ANKA)- Irak'ta bir iç savaş değil, birçok iç savaş yaşandığı öne sürüldü. Dünyanın önde gelen araştırma kuruluşlarından Chatham House tarafından yayınlanan Irak raporunda, Türk askerinin, "Irak'ın sınır bölgelerini işgal etmeleri" olasılığı bulunduğu iddia edildi.
Dünyanın önde gelen bağımsız araştırma kuruluşlarından Chatham House, Exeter Üniversitesi ile işbirliği ile "Irak'ta Gerçekleri Kabul Etmek" başlıklı bir rapor yayınladı. Gareth Stansfield imzalı raporda "Türkiye ve Kürtler" başlıklı bir bölümü de içeriyor. "Irak sadece bir iç savaş değil, birçok iç savaş var" iddiasına yer verilen raporda, 2007-2008 döneminde Irak'ta kritik istikrasızlık kaynağı olan konuların ön plana çıkacağı belirtilerek, bunların arasında federalizm ve petrol kontrolü gibi konular sayıldı.
Raporda, "Irak'ın üç büyük komşusu olan İran, Suudi Arabistan ve Türkiye'nin her birinin, ülkedeki istikrarsızlığın sürmesi konusunda çeşitli nedenleri var. Her biri, gelişmeleri etkilemek için farklı yöntemleri kullanıyor" iddiasına yer verildi.
Türkiye ve Kürtler
Chatham House raporunun "Türkiye ve Kürtler" başlıklı bölümünde ise, Türkiye'nin Irak politikasını, genel olarak Irak'ın çöküşünü ve Kürt devletinin kurulmasını engelleme gereğinin belirlediği düşünüldüğü belirtilerek bu görüşün ise kısmen inandırıcı olduğu kaydedildi. Türkiye açısından "Kürdistan Bölgesel Hükümeti"nin daha da sağlamlaşmasının dikkatli bir biçimde değerlendirilmesi, Kürtlerin Kerkük'ün kontrolünü ele geçirme çabalarının ise önlenmesi gerektiği kaydedilen raporda, bu amaçlara ulaşmak için Türkiye'nin, "Kürdistan Bölgesi'ne yönelik doğrudan tehditler" dahil olmak üzere, çeşitli politikalar yürüttüğü öne sürüldü.
Örnek olarak, Şubat ayında 60-70 bin askerin sınır bölgesine kaydırıldığı ve Kerkük'teki Türkmenlerin sorunlarını vurgulamak üzere bir konferans düzenlendiği belirtilen raporda şöyle devam edildi:
"Bu politikaları pek başarılı olamadı. Çünkü önde gelen Kürt politikacılarının etkisi altındaki Irak hükümeti ile ABD yönetimi, taleplerinde geri adım atmaları için Kürtleri zorlamaya isteksiz. Ayrıca Kürdistan Bölgesini ortadan kaldırarak zorla Irak'a yeniden entegre etme girişimi de yok."
Ankara'da görüş ayrılıkları var
Chatham House, Ankara'da görüş ayrılıklarının olduğu öne sürerek "AK Parti, Türkiye'nin AB üyeliğini teşvik etmek ile generallerinin taleplerini karşılamak arasında sıkışık kaldı" dedi. Raporda şu görüşlere yer verildi:
"2007 yılına kadar hükümet, askerleri idare etmeyi ve kontrolü altında tutmayı başardı. Ancak AB katılım müzakereleri giderek daha problemli hale gelince askerlerin gücü yeniden arttı, o kadar ki Kürdistan-Irak'ın Türkiye sınırındaki bölgelerinin Türk Silahlı Kuvvetlerince işgal edilmesi olasılığı bulunuyor. Böyle bir harekat, görünürde Kandil'de üstlenen PKK varlığını sınırdan yok etmek için yapılmakla birlikte aynı zamanda Kürdistan Bölgesel Hükümeti ve iki Iraklı Kürt partisini tehdit etmek için de yararlı."
Chatham House raporunun sonuç bölümünde ise, Musul ve Kerkük gibi tartışmalı bölgelere ilişkin anlaşmazlıklar nedeniyle Kürt bölgesinin tehdit altında olmayı sürdürdüğü belirtilirken, "Irak politikasının bölgeselleşmesinin, Irak'ın siyasi yapısının belirleyici bir yönü olarak kabul edilmesi gerekecek gibi görünüyor" denildi.