HABER

"Türk askerleri bilinmeyene doğru ilerliyor"

"Türk askerleri bilinmeyene doğru ilerliyor"

Türkiye'deki 22 Temmuz seçimlerinin ardından TBMM'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün aday olması halinde askerlerin ne gibi bir tutum takınacağı tartışılıyor.

Financial Times gazetesi, "Türk askerleri bilinmeyene doğru ilerliyor" başlıklı analizinde 27 Nisan bildirisinin iki sonucu olduğunu savundu. Gazete, bu sonuçları, bildirinin "AKP'ye desteği önemli ölçüde artırması" ve "CHP'nin inandırıcılığına zarar vermesi" olarak sıraladı. Financial Times gazetesi, TSK'nın 27 Nisan bildirisinin etkileri ile ordunun seçimlerden sonra takınabilecek tavrını, Vincent Boland imzalı, "Türk askerleri bilinmeyene doğru ilerliyor" başlıklı analizinde değerlendirdi. 27 Nisan bildirisinin "e-darbe" olarak tanındığını belirten gazete, bildiriyi bir "ultimatom" olarak nitelendirdi.

"Ultimatom"da herhangi bir ismin zikredilmediğine işaret ederken "tutarlı bir ilke beyannamesi" gibi de görünmediğini öne süren gazete, ancak bildirinin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığına karşı bir girişim olarak yorumlandığını kaydetti. Gazete, "Ancak bu defa generaller, arzulanan bir sonuç tertip etme yeteneklerini olduğundan fazla sanılmış olabilirler" görüşünü dile getirdi.

TSK'nın, ülkenin en çok saygı duyulan kurum olduğu söylendiğini belirttikten sonra orduya ve Orgeneral Büyükanıt'ın kişiliğine yönelik eleştirilere de yer veren gazete, Türkiye'de herkesin Büyükanıt'ı tanıdığını, bunun sürpriz olmadığını çünkü ordunun 1960 yılından bu yana dört defa seçilmiş hükümetleri devirdiğini yazdı.

E-DARBENİN HEDEFLENMEYEN ZARARLARI

Darbelerin, siyasi krizler dönemlerinde daha kötüsünü önlemek için gerekli gelişmeler olarak sunulmasına karşın 1980 darbesinin Türkiye'nin siyasi gelişmesine kalıcı zararların verdiği konusunda genel bir mutabakat bulunduğunu kaydeden gazete, "e-darbe'nin iki beklenmeyen veya en azından hedeflenmeyen sonuçları oldu. Biri, AKP'ye desteği önemli ölçüde artırması" yorumunu yaptı.

CHP ASKERLER İLE ÖZDEŞLEŞTİRİLİYOR

Financial Times, "e-darbe"nin ikinci arzu edilmeyen sonucunun ise "ultimatoma destek verdi gibi görünen" CHP'nin "inandırıcılığına zarar vermesi" olduğunu savunurken "CHP, o kadar askerler ile özdeşleştiriliyor ki bazen onun siyasi kanadı gibi görülebilir" diye yazdı. 22 Temmuz seçimlerinin sonucunun askerler için "siyasi, ideolojik ve ticari nedenler"den dolayı kritik önem taşıdığını da öne süren gazete, ordunun, yardımlaşma kurumu aracılığıyla ile "Otomotivten sigorta alanına kadar uzanan büyük ekonomik çıkarlarının, laik iş sisteminin bir direği" olduğunu savundu. Bu sistemin, AKP'ye yönelik desteğin özünü oluşturan Anadolu'nun girişimci burjuvasinden gelen rekabet ile karşı karşıya bulunduğunu öne süren gazete, "e-darbe"nin arkasında "AKP'nin laiklik için tehdit oluşturduğu algılanması"nın bulunduğunu kaydetti.

Seçim sonrası TBMM'nin yeniden bir cumhurbaşkanı seçmeyi denemesi beklendiğini, Gül'ün de yeniden adayı olmayı dışlamadığını belirten gazete, "Böyle bir durumda mesele, Genelkurmay'nın 27 Nisan bildirisine ilave edecek bir şeyinin olup olmayacağı" sözlerini de kullandı.

ANKA

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler