HABER

Türk bilim adamlarına 'özel ödül' jesti

TÜBİTAK, yurt dışında yaşayan Türk bilim adamlarına 2007 yılından itibaren 'Özel Ödül' verecek.

Türk bilim adamlarına 'özel ödül' jesti

TÜBİTAK Bilim, Hizmet ve Teşvik Ödülleri'nin tanımı, başvuru ve değerlendirme sistemi yeniden düzenlendi. TÜBİTAK Bilim Kurulu bilimsel veya teknolojik alanlarında uluslar arası düzeyde araştırma ve yayın yapan ve bu alanların mensubu olan yurt dışında yerleşik Türkiye Cumhuriyeti uyruklu bilim insanları için oluşturulan "TÜBİTAK Özel Ödülü'nün 2007 yılından başlayarak verilmesine karar verdi.

Geçmiş yıllarda adaylar, bilimsel çalışmalarını Türkiye veya yurt dışında sürdürmeleri konusunda bir ayırım gözetilmeden aynı sistem içinde değerlendiriliyordu. Sistemi iyileştirme çalışmaları sonunda düzey açısından Bilim Ödülü'ne eşdeğer ancak ödüle aday olan bilim adamının çalışmalarını yurt içinde ya da yurt dışında sürdürmesi bakımından farklılık içeren yeni bir ödül kategorisi oluşturulacak.

TÜBİTAK'ın uygulamakta olduğu ödül sisteminde ISI Web of Science dizininde taranan dergilerde yapılan yayınlar ve bu yayınlara yapılmış atıfların öne çıkması nedeniyle zaman içinde ödüllerin bir tür "yayın-atıf ödülü" olarak algılanması, sistemin yeniden düzenlenmesinde ele alınan en önemli konu oldu. Ödül adaylarının çalışmalarıyla bilim ve teknolojiye yaptıkları katkı paralelinde ödüllendirilmeleri gereğinden hareketle Ödül Esasları ve Başvuru Formu, adayın bu katkıyı öne çıkaran bir dosya formatıyla TÜBİTAK'a başvurmasını sağlayacak şekilde yeniden düzenlendi.

(www.tubitak.gov.tr/oduller). Bir başka düzenlemeyle de, aynı bilimsel yayınlarda adı geçen bilim insanlarının farklı zamanlardaki ödül adaylığı, yeni sistemde mümkün olmayacak. Bir adayın başvurusundaki asıl önemli katkıda birincil derecede esas olan yayınlar başka bir adayın aynı türde ödüle başvurusunda kullanılamayacak. Yenilenen ödül sistemiyle getirilen bir başka önemli değişiklik ise Bilim, Teşvik ve TÜBİTAK Özel Ödülüne aday önerilebileceği gibi kişisel başvuru imkanı sağlandı. Hizmet Ödülü için ise kişisel başvuru imkanı bulunmuyor ve aday gösterilmek gerekiyor. Sistemin sağlıklı işleyişi ve TÜBİTAK'a değerlendirmek, doğru, yeterli ve zamanında veri sağlanması için 2007 yılından başlanarak "Aday Formu" ve esaslarda belirtilen hususları içermeyen aday başvuru dosyaları değerlendirmeye alınmayacak. (İHA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler