HABER

Türk bilim dergileri uluslararası arenada

Ankara (AA)- TÜBİTAK, Türkiye kaynaklı bilimsel dergilerin, dünyadaki binlerce bilimsel dergiyi en üst düzeydeki kriterler ile değerlendirerek okuyucularına duyuran "ISI" (Instute for Scientific Information) veritabanına alınmasını sağladı.

TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) Müdürü Prof. Dr. Cem Saraç, ULAKBİM'in temel görevinin Türkiye'de bilimsel bilginin oluşturulması ve paylaşılmasına katkı sağlamak olduğunu söyledi.

ULAKBİM'in, tüm üniversite ve araştırma kurumlarının elektronik veri tabanlarına erişmeleri konusunda içerik sağladığını anımsatan Saraç, merkezin aynı zamanda araştırmacıların ulusal literatüre hızlı, etkin ve ekonomik erişmelerini sağlamak amacıyla da ulusal veri tabanları oluşturduğunu vurguladı.

Saraç, ISI'nın dünyadaki her bilimsel dergiyi kapsamına almadığını, okuyucuları için en iyi, faydalı, etkili, güçlü bilgiler barındıran yeni dergiler bulduğunu, kullanımı az olan dergileri kapsamından çıkardığını belirterek, "ISI'nın editoryal personeli, yılda yaklaşık 2 bin dergiyi değerlendirmeye almakta fakat bunların sadece yüzde 10-12'si
seçilmektedir" dedi.

ISI veritabanına 12 Türkiye kaynaklı derginin alındığını fakat bu sayının Türkiye'nin uluslararası camiadaki bilimsel üretim performansına göre çok düşük olduğunu anlatan Saraç, bu sayının 25-30 kadar dergiye ulaşması gerektiğine işaret etti.

En Çok Aranan Haberler