YURTHABER

Kayseri
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türk Bilim İnsanı, Mesnevi’deki Hayvan Karakterlerini İnceledi

Kayseri Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Hakkı Nur, veterinerlik ile tasavvufu...

Türk Bilim İnsanı, Mesnevi’deki Hayvan Karakterlerini İnceledi

Kayseri Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Hakkı Nur, veterinerlik ile tasavvufu birleştiren ilginç bir çalışmaya imza attı. Nur, Mesnevi’deki hayvan metaforlarını inceledi.

ERÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Hakkı Nur, Mesnevi’de bulunan 24 hayvan metaforunu inceleyerek Mevlana’nın hayvan karakterleri üzerinden iyi, kötü ve ahlak kavramlarını ne şekilde açıkladığını ortaya koymaya çalıştığını söyledi. 2 yıl süren çalışmada 26 bin beyiti her bir karakter için tekrar tekrar gözden geçirdiklerini belirten Nur, Mevlana’nın Mesnevi’de filden ayıya, horozdan yılana kadar 24 farklı karakter üzerinden ahlak kavramını anlattığını ifade etti.

Veteriner hekim olarak Mesnevi’yi ilk kez 1983 yılında okuduğunu ve söz konusu karakterlerin o zamandan beri ilgisini çektiğini dile getiren Nur, “Veteriner hekim olarak çalışma alanım evcil hayvanlarda hayvan anatomisi, onların damarlarını sinirlerini bulmak, birbirleriyle benzerliklerini ya da farklılıklarını bulmak. Elbette ki bilimsel anlamda bir değerliliği vardır ama bunların insanın ahlaki öğretisine bir katkısı yoktur. Dolayısıyla iyi insan olmak, tabiatı, tarihi, çevreyi ve tanrıyı bilmek, onu tanımak, hayvanın damarlarındaki sinirlerinin seyrinde biraz zor görünür. Onun mantığını ve felsefesini yakalayabilmek için zenginleşmek gerekiyor. Bu nedenle insan kendisiyle ilgili hakikatleri hangi alanda olursa olsun, hangi meslek grubunda olursa olsun sormak zorunda kalıyor. Örneğin Hz. Peygamber Efendimizin dualarından bir tanesi böyledir: 'Yarabbi bana eşyanın hakikatini göster.’ Bakın görmek, dışarıdan algılamak farklı bir şey, eşyanın hakikatini bilmek farklı bir şeydir” diye konuştu.

Türklerin tarihte atların evcilleştirilmesindeki katkısının bilinmesine rağmen, Mesnevi’de at figürü üzerinde durulmadığını, daha çok binicinin anlatılmasının ilgi çekici olduğunu belirten Nur, bazı hayvan metaforları ile ilgili şunları söyledi:

“Mesela aslan metaforunu Allah'ın varlığına, birliğine delil, aynı zamanda onun gücünün ve kudretinin sembolü olarak gösteriyor ama aslan bunun yanında çalışkanlığı ifade ediyor. Çalışkanlık dendiği zaman insanın gecesini gündüzüne katmasının pek fazla öneminin olmadığını da vurguluyor. Bir başka hayvan da yılandır. 'Yılanın ne olduğunu anlatsam korkudan canınız çıkardı' diyor Mesnevi’de. Ve diyor ki, 'İlim, bilgi eğer akla vurulursa yılan olur' diyor. Koyun tevekkül sahibi teslim olmuş bir varlığı temsil ediyor. Eğer böyle olursan o zaman ölüm dahi seni mağlup edemez diyor. Çünkü insan hakikate teslim olduğunda onu hiçbir şey mağlup edemez. Mesnevi zaten teslimiyet üzerine kendini sunuyor.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler