- Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) genel sekreteri Dr. Veysel Yayan, Türkiye çelik üreticilerinin küresel rekabet gücünün düştüğünü, bunun en önemli göstergesinin de, net ihracattaki beş yılda gerçekleşen büyük düşüş olduğunu vurguladı.
Dünya çelik sektöründen 500 dolayında profesyonelin katıldığı SteelOrbis Çelik Konferansı'nda konuşan Yayan, Türkiye'nin 2014 yılını cevher ve hurda fiyatları arasındaki farkın daha da açılmasının da etkisiyle, ham çelik üretiminin yüzde 1.9 düşüşle 34 milyon tona gerilemesini beklediklerini söyledi.
Türkiye’nin çelik ticaretindeki yavaşlamaya da dikkat çeken Yayan, 2009 yılında 5.9 milyon ton olan Türkiye’nin net çelik ihracatının, bu yılın ilk dokuz ayında 1.4 milyon tona gerilediğine dikkat çekti. Yayan, bu durumun Türk çelik üreticilerinin uluslararası piyasada rekabetçiliğinin gerilediğinin bir göstergesi olduğunun altını çizdi.
EKONOMİDE YENİ DENGELER OLUŞUYOR
Erdemir Grubu Pazarlama ve Satış Koordinatörü Başak Turgut da, küresel ekonominin yeni ve hassas bir dönemden geçtiğine işaret ederek, "Dünyada ekonomik büyümenin yavaşlaması, değer kaybeden para birimleri ve gerileyen emtia fiyatlarıyla birlikte, ekonomide yeni dengeler oluşuyor. Bir ülke ekonomisine en büyük katkı sağlayan sektör imalat sanayidir. Türkiye’nin de orta gelir tuzağından çıkabilmesi için yapısal reformlara gitmesi ve katma değerli ürünlerin üretimine ağırlık vermesi gerekiyor" dedi.
TÜRKİYE'NİN HURDA ÖZYETERLİLİĞİ YÜKSELECEK
Hammadde piyasalarındaki son duruma ilişkin bilgiler veren Metal Strategies Genel Müdürü Christopher Plummer da, Türkiye’nin hurda özyeterliliğinin bugün yüzde 45-50 düzeylerinde olduğunu ve bu oranın önümüzdeki yıl yüzde 60-65’lere ulaşmasının beklendiğine işaret etti.
Türkiye’nin hurda maliyetinin azalan navlun fiyatlarına bağlı olarak düşeceğini de vurgulayan Plummer, halen sert bir düşüş sürecinde olan demir cevheri fiyatının 2015 yılında tonu 65 dolar düzeyinde olacağını tahmin ettiğini, 2020 yılında ise geçici bir süre için 60 doların altına inmesinin beklendiğini ekledi.
FİYATLAR TÜKETİMİ BELİRLEYECEK
Erdemir Grubu Satın Alma Koordinatörü Şevkinaz Alemdar da, hurda fiyatları ile demir cevheri fiyatları arasındaki bağlantıya değindiği konuşmasında, hurda fiyatlarının nihai çelik fiyatları ile daha sıkı bir ilişki içinde olduğunun altını çizdi.
Uzun vadede demir cevheri ve hurda fiyatları arasında bir denge olduğunu ancak bu dengenin kısa vadede geçerli olmadığını belirten Alemdar, düşen demir cevheri fiyatlarına ilişkin, mevcut demir cevheri fiyatlarının çelik üreticilerinin gelecek dönemde demir cevheri tüketimini belirleyeceğini ifade etti.
MMK ÜRETİMİ ARTIRABİLİR
MMK Rusya Genel Müdür Yardımcısı Sergey Sulimov da Ukrayna’dan Rusya’ya yapılan çelik ihracatının yılın üçüncü çeyreğinde yarıya indiğine işaret etti ve yılda 2,3 milyon ton kapasiteli sıcak rulo üretimini 2012 yılından beri askıya almış olan MMK Metalürji’nin tam kapasiteyle tekrar üretime geçebileceğini belirtti.
HAKSIZ REKABET UYARISI
Avrupa Çelik Üreticileri Birliği (EUROFER) Jeroen Vermeij, AB ülkelerine üçüncü ülkelerden gelen ithalatta görülen haksız ticari uygulamaların, çelik üreticilerinin iç ve dış piyasada pazar paylarının azalmasına neden olduğunu vurguladı.
ÇİN EKONOMİSİNİN YENİ NORMALİ
Çin Demir ve Çelik Üreticileri Birliği’nden (CISA) Su Changyong da katılımcılara Çin’in çelik ticareti ve ülkenin çelik talebi hakkında bilgi vererek, yavaşlayan ekonomik büyümenin Çin'in 'yeni normali' olduğunu ifade etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz