YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türk Dil Bayramı başladı

734. Türk Dil Bayramı Etkinlikleri 26 farklı ülkenin katılımı ile Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin konferans salonunda gerçekleştirildi.

Türk Dil Bayramı başladı

Belarus, Kırım, Kosova, Litvanya, Hindistan, Japonya, Slovakya, Almanya, Ukrayna, Dağıstan, Azerbaycan, Bosna Hersek, Suriye, Gürcistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Çin, Arnavutluk, Yemen, Estonya, Kazakistan, İsveç, Afganistan, Rusya, Filistin, Polonya, Moğolistan, Tataristan gibi ülkelerde yaptıkları bilimsel çalışmaları Türkçe olarak sunacak olan 113 genç, açılış törenini heyecan ile izledi.

Açılış töreni, TRT Avaz tarafından Balkanlar, Kafkasya ve Orta Asya coğrafyasında canlı yayın ile naklen milyonlarca Türkçe konuşan toplumlara da aktarıldı. Yerel ve ulusal basın tarafından da izlenen kongre açılış programı, KonTv ile de bölgesel yayında sunuldu.

12 Mayıs 2011 Perşembe günü gerçekleşen açılış törenine Karaman Milletvekili Mevlüt AKGÜN, Belediye Başkanı Dr. Kamil UĞURLU, Cumhuriyet Başsavcısı M.Kemal ÇOKDİNÇ, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri GÖKMEN, Vali Yardımcısı Yılmaz ŞİMŞEK, TDK Başkanı Prof. Dr. Haluk AKALIN, Kongre Düzenleme ve Bilim Kurulu, çok sayıda akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

12 ve 13 Mayıs tarihlerinde 09.00-19.00 saatleri arasında süren bilimsel sunumların ardından, 14 Mayıs’ta tüm öğrencilerin katılacağı sosyal gezi programı ile kongre programı sona erecek. Toplamda 113 üniversitelinin Türkçe konuşacağı kongrede, 26 ülkeden 48 yabancı uyruklu öğrenci bulunuyor.

Açılış programında Uygur Türkü Maysiku Huseyin; “Salamunaleykum” diyerek başladığı heyecanlı konuşmasında, Uygur Türküyüm ve Türkçe konuşulan bu şehirde olmaktan dolayı mutluyum, Türkçe için verimli bir toplantı olacağına inanıyorum” dedi. Japonya Osaka Üniversitesi öğrencisi Kenta Kuno, “Ortak dil Türkçeyi kullanmak çok önemlidir, Türk dilinin başkenti Karaman’da böyle bir toplantının yapılması çok önemli” diye konuştu.

Kongre Düzenlenen Kurulu Eş Başkanı ve KMÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan KARATAŞ; “Üniversitemiz, yaşına bakmadan büyük, uluslar arası çapta bir düzenleme gerçekleştirdi. Bu toplantının 1 yıldan bu yana hazırlıklarını yapıyoruz. Dünyanın 26 değişik ülkesinden ve çok sayıda üniversiteden 300’e yakın yapılan çalışmalar, Bilim Kurulumuz tarafından değerlendirildi ve 98 çalışma bu toplantıda yayınlanmaya değer görüldü. 77 sözlü, 21 poster şeklinde sunulacak bildirilerin, Türkçenin yaygınlaştırılmasında önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Amacımız, geleceğin bilim adamı, yöneticisi olacak gençlere uluslar arası bir fırsat sunmaktır” açıklaması, salonda beğeni ile alkış aldı.

Karaman Belediye Başkanı Dr. Kamil Uğurlu yaptığı konuşmasında “Karaman’ı onurlandırdınız. Özel bir şehirdesiniz. Karaman gibi kendine has özellikleri olan enteresan bir şehirde Türkçenin ele alınması önemli bir hizmettir” diye konuştu.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri GÖKMEN; “KMÜ olarak bu Kongreyi düzenlemekten ve sizlerle beraber olmaktan en üst düzeyde mutlu olduğumuzu, onur duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Tarihi çok eskilere dayanan ve dünyanın en büyük ve en zengin dillerinden biri olan Türkçe, bugün yeryüzünde en yaygın kullanılan 5. dil konumundadır. Çok geniş bir coğrafyada (yaklaşık 40 ülkede) 200 milyonun üstünde insan Türkçe konuşmaktadır. Adını, hepinizin malumu olan fermanla kültürel bir devrime imza atan Karamanoğlu Mehmetbey’den alan Üniversitemiz, bu kültürel mirasın üzerinde yükselmektedir ve yükselecektir. Türkçe’nin bilim, kültür ve sanat dili olmasını da istiyoruz. 1. Uluslar arası Türkçe Konuşan Öğrenciler Kongresini de bu kapsamda düzenlemiş bulunuyoruz” açıklamasını yaptı.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi olarak Türkçe Yetkinlik Sınavı gibi, Türkçenin doğru kullanılmasına yönelik bir sınavın düzenleyicisi olmak gibi bir hedefleri olduğunu da vurgulayan Rektör GÖKMEN, “Bu kongre ile her yıl 13 Mayıs’ta şehrimizde kutlanan Türk Dil Bayramı’na üniversite olarak, küçükte olsa katkı verelim, akademik bir boyut kazandıralım istedik. Kongreye yurt dışı ve yurt içinden katılan lisans ve lisansüstü düzeyde öğrencilerle, kardeşlerimizle Türk Dilinin Başkenti olarak kabul edilen Karaman’da Türkçe konuşacağız, Türkçe’yi konuşacağız. Kongrenin yararlı olmasını diliyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk AKALI’ın “Geçmişten Geleceğe Türkçe Konuşuluyor” konulu bildirisi, katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi. Türkçenin kaynağı, Divan-ı Lûgat-ı Türk, Kaşgarlı Mahmut, Evliya Çelebi ve diğer edebiyatçıların katkıları hakkında bilgi veren Akalın, TDK olarak böyle bir kongrenin düzenlenmesinin Türkçe için önemli bir ilerleme olduğunun bilincinde olduklarını vurguladı.

Açılış programı, Kongre Düzenleme ve Bilim Kurulu üyelerine onurluk takdimi ile sona erdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler