HABER

Türk doktor 'mucize'yi anlattı

Tıpta devrim niteliği taşıyan buluşunu DHA’ya anlatan Kıbrıslı Türk Profesör Mustafa Camgöz, kanser hastalığının oldukça kurnaz bir hastalık olduğunu belirtti.

Türk doktor 'mucize'yi anlattı

Dünyanın saygın kanser araştırma merkezlerinden biri kabul edilen Londra Imperial College Kanser Araştırma Merkezi Başkanı Profesör Mustafa Camgöz, kanserin dağılmasını önleyici, solid tümörlerin yayılmasına son verecek yeni nesil bir ilaç geliştirdiklerini, gelecek yıl klinik deneylere başlayacaklarını açıklayarak, tıp dünyasına adını altın harflerle yazdırmayı başardı.

[

](https://www.mynet.com/turk-doktor-mucizeyi-anlatti-2692313-myvideo)

Tıpta devrim niteliği taşıyan buluşunu DHA’ya anlatan Kıbrıslı Türk Profesör Mustafa Camgöz, kanser hastalığının oldukça kurnaz bir hastalık olduğunu belirtti. Camgöz, sorularımıza şöyle cevap verdi:

TIP’DA DEVRİM NİTELİĞİ TAŞIYAN MUCİZEVİ BİR BULUŞA İMZA ATARAK, KANSER HASTALARININ YENİ UMUDU OLDUNUZ. ANCAK KANSERLE SAVAŞMAK YERİNE KANSERLE YAŞAMAK GEREKTİĞİNİ SÖYLÜYORSUNUZ. KANSERİN TEHLİKELİ VE HIZLA İLERLEYEN BİR HASTALIK OLDUĞUNU GÖZÖNÜNE ALIRSAK, KRONİK BİR HASTALIĞA DÖNÜŞMESİ MÜMKÜN MÜ?

“Bu sadece benim görüşüm değil. Modern tıp dünyasının tek amacı, kanseri kronik bir hastalığa dönüştürmek. Yani kanserle yaşayalım, kanser bizi öldürmesin... Bu da ne demektir? Diyabet, çeşitli kalp hastalıkları, sarılık gibi birlikte yaşayalım... Bu neye varır? Kanserin dağılmasını önlemeye varır. Çünkü kanser dağılmadığı, beyin dahil vucudun her hangi bir yerinde topak halinde kaldığı müddet, orada bir tehlikesi olmaz. Yani çok az olur.”

BU KONUDAKİ ARAŞTIRMALARI NE KADAR ZAMANDIR YÜRÜTÜYORSUNUZ? AYRICA İLAÇ VE İLACIN ETKİLERİ HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?

Kanserin dağılması için 15 yıldır uğraşıyoruz. Bunun içinde ‘Nörobioloji’ dediğimiz beyin bilimlerinden 25 yıldan fazla bir süre elde ettiğimiz teknik ve konsept fikirlerini Onkoloji’ye getirdik. Amacımız her zaman toksik olmayan yani kemoterapi şeklinde olmayan ilaçları, Onkoloji’ye sunmaktı. Bunun için belirli ilaç denemeleri yaptık. Ve gerçekten şu an da ‘in-vitro’ bazında insan hücerelerinde kanserin dağılmasını ‘invazyonu’ önleyebileceğimize inanıyoruz. Bu buluş, bizim için çok heyecan vericidir. Şu şekilde: birincisi; kanserin dağılmasını önleyeceğiz diyoruz. İkincisi; üzerinde durduğumuz, geliştirdiğimiz ilaçlar toksik değil, normal ilaç gibi diyelim. Üçüncüsü ise bu ilaçlar pahalı olmayacak. Olmasını beklemediğimiz ilaçlar. Daha öncede belirttiğim gibi, modern tıbbın Onkoloji’de ana hedefi olan kanserle yaşabilme realitesinin bir adım daha ileriye taşıdığımıza inanıyorum.

KANSERLE MÜCADELE ETMEK YERİNE, KANSERLE YAŞAMAYI MI ÖĞRENMELİ?

Bu bence çok realist bir tutum. Bunu şimdiden benimsemeliyiz. Bunu da yapmak için, bizim ilaçlarımızı bir kenara koyalım, erken tanı gibi önleyici tedbirler, gıda yolu ve hayat tarzıyla ilerlemesini, dağılmasını önleyecek yöntemleri uygulamak şart. Bir hastada kanser oluşursa, tabi en tehlikeli, en korkutucu gelişme kanserin dağılması olacak. Biz de hemen bahsettiğimiz bu ilaçlarımızı sunabileceğiz ki tedavi başlarken ve ilerisinde tehlike olur şeklinde düşünürsek, bu dağılmayı önleyelim istiyoruz. Tabi önümüzde yapılacak çok işler var. Bu ilaçları kronik şekilde yani diyabet hastaları nasıl hergün ilaç alır, bizde bu şekilde kanserin dağılmasını önleyerek, hastalarımızın kanserle yaşamalarını istiyoruz. Şu anda o noktadayız.

“KANSER ÇOK KURNAZ BİR HASTALIK”

KANSERİ TAMAMEN YOK ETMEK MÜMKÜN DEĞİL Mİ?

Kanser bir yerde başlar ve zaman geçtikçe dağılır. Bazı agresif kanserler, teşhis olduğunda dağılmış durumdadırlar. Bizim yapabileceğimiz, tıp dünyasının inancına paralel olarak, kanser hücrelerini öldürmek değil. Bu çok kompleks bir alana giriyor. Şu anda tüm uzmanların, uluslararası bazda inancı, ‘kanseri, kanser hücrelerini öldürmeye çalışmayın çünkü, yüzde 99.99’unu bile öldürseniz, geriye kalan hücreler çok daha agresif olabilir. Kanser çok kurnaz bir hastalık. Bunun için modern tutum, kanseri kontrol etmek. Kanseri öldürmeye çalışmayalım, kanserle yaşamanın yöntemlerini geliştirelim ve o şekilde hayatımız devam etsin.

İLACIN DENEME AŞAMASININ TAMAMLANMASI İÇİN NE KADAR ZAMAN GEREKİYOR?

Bu işlemin dünyanın çeşitli merkezlerinden yürütülmesi gerekiyor. Hazırlığı ve operasyonu oldukça büyük. Nasılsa patentimizin var. Bir şekilde şirketlerle ya da üniversite bazında bunu başlatacağımıza inanıyorum. 5 yıl gibi bir süreçten bahsettim. Belki daha kısa bir zamanda anlayacağız. Laboratuvarlarda mükemmel bir şekilde çalışan toksik olmayan ilaçlar, kliniksel bazda ne kadar etkili olacağını göreceğiz. Önümüzdeki bu 5 yıllık zaman, İngilizce de ‘make or break’ (batmak ya da çıkmak) dediğimiz yani ilaçlarımız hastaneye nasıl girecek, nasıl uygulanacak; dozları, rejimleri nedir? Bütün bunları bekleyeceğiz. Bu çok heyecan verici bir nokta bizim için gerçekten. Tüm tıp dünyasının ve tüm hastaların istediği bir şey. Bu, önümüzde bir realtiye olarak duruyor. Bundan sonraki safhada, belki kanseri daha iyi anlayarak, kanser hücrelerini yamamıyla temizlemek yoluna gidilebilir. Ancak bu büyük bir alan, büyük uğraşmalar var. Yalnız değiliz burada...

KANSER ARAŞTIRMALARINDA HASTALIĞIN TEDAVİSİ BAKIMINDAN UYGULANABİLECEK EN İYİ İLACI SİZ BULDUNUZ VE DÜNYADA İLK SİZ BAŞARDINIZ. BU BAŞARINIZI NEYE BORÇLUSUNUZ?

Mümkün olduğunca mütevazi olmak isteyen birisiyim. Kanser alanında çok çalışmalar var. Büyük bir güç var. Büyük olaylar dönüyor! Büyük şirketler var. Kanserin kendi başına bir ekonomisi, politikası var... Zaten ‘kanserden öleceğiz’ endişesi çoktan bitti. Kanserle bir şekilde bir yere kadar mücadele edebiliyorsunuz. Tabi erken teşhis olursa. Ayrıca kanserin dağılımını önlemek ve kanserle yaşayabilme olanağını yaratmak için geliştirilen toksik içermeyen yeni nesil ilaçların, normal ilaçlardan daha ucuz bir şekilde geliştirilecek olması bizi sevindiriyor.

“ŞİRKETLERLE TARTIŞMA NOKTASINA GELECEĞİZ”

BU İLAÇ İÇİN PATEN ALMAK SİZİN İÇİN KOLAY OLDU MU?

Şimdi önümüzdeki sürece bakalım. Biz önce bazı şirketlerle tartışma noktasına geleceğiz. Bu buluşlarımızı patentlemiş durumdayız. Araştırma ve ilaç geliştirme dünyasında patentiniz yoksa, kısa yoldan gidemiyorsunuz. Bizde ilk olarak bu adımı attık. Bunun bize verdiği güvenle açılabildik. Şimdi bu patentimizi kullanarak, şirketlerle “bu ilaçları nasıl geliştirebiliriz?”şeklinde bir diyaloğa başlayacağız. Bizim ilaçlarımız toksik olmadığı için klinik denemelerinin çok hızlı olmasını bekliyoruz. Bu da bizim durmumuzu kolaylaştırıyor. Ancak yine de bir ilaç denemesini yapmak, muazzam bir kaynak gerektiriyor.

KANSER ARAŞTIRMALARI KONUSUNDA TÜRKİYE’DEKİ ÇALIŞMALARI NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

Türkiye’de İstanbul Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi ile çeşitli temaslarım oldu. Hala ortak çalışmalarımız var diyebilirim. Kendi insanlarıma çok inanıyorum. Şu anda 3 tane Türk öğrencim var. Burada doktora yapıyorlar. Benim görüşüm Türk insanında büyük bir potansiyel var. Yeterki yönlendirelim, kaynak sağlayalım. Çünkü kanser araştırmaları sadece teknik değil, çok pahalı bir alan. Buraya yatırım yapmalı. Ve bu gençlerdeki potansiyel geliştirilmeli. Olumlu şeyler oluyor. Bizde daha fazla işbirliği yapmaya hazırız.

DÜNYACA ÜNLÜ KANSER UZMANI

Aslen Lefkoşa doğumlu olan 58 yaşındaki Prof. Mustafa Camgöz, 1970'te eğitime başladığı Imperial College'da fizik okudu, ardından biyofizik ve biyo-tıp doktorası yaptı. 1995'te Nöro-biyoloji profesörü olan Camgöz, 'kanser biyolojisi' alanında da profesörlük aldı. 40 yıldır Imperial College'da araştırma yapan Prof. Camgöz, prostat ve meme kanseri tedavisine yönelik buluşlarıyla adını duyurdu.

En Çok Aranan Haberler