WASHİNGTON (ANKA) - Türk-ABD Dostluk Grubu eski Eş Başkanı, Abraham Center Başkanı Robert Wexler, “Batı’nın Türkiye’yi kaybettiğini düşünmüyorum” derken Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi’nde İran’a yaptırımlara karşı çıkmasını eleştirerek, “Daha büyük olay, BM Güvenlik Konseyi’nde kullandığı oy. Bu, filo durumundan daha büyük bir mesele çünkü o ‘hayır’ oyu, Amerika’ya karşı bir oydu, çünkü Başkan Obama’nın İran’ı izole etme stratejisine karşı oy kullandılar” şeklinde konuştu.
Eski Temsilciler Meclisi demokrat üyesi Robert Wexler, Haaretz gazetesi ile yaptığı söyleşide Başkanı olduğu, Ortadoğu için Daniel Abraham Center’de Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas’ın 30 kadar Yahudi toplumu lideri ve eski üst düzey ABD’li yetkilileri arasında ev sahipliğini yaptığı buluşmayı değerlendirdi. Wexler, ABD halkının, İsrail’in “Gazze filosu”na kanlı baskınına yönelik yaklaşımı ve Türkiye’nin İran politikasını da yorumladı.
ABD’deki filo olayına ilişkin izlenimlerin dünyanın büyük kısmının yaklaşımdan çok farklı olduğunu, Amerikalıların İsrail’in Gazze’ye füze ve diğer silahların ithal edilmesini önleme hakkının bulunduğunu anladığını kaydeden Wexler, “Amerikalılar, can kaybından rahatsız ancak, aynı zamanda İsrailli askerlerin itildiği durumun zorluklarını da anlıyor” dedi.
Filo katılımcılarının çoğunun “meşru” olduğunu ancak filonun, “amaçları barışçıl olmayan kişilerin katılımı nedeniyle zehirlendiği”ni öne süren Wexler, “Batı Türkiye’yi kaybetti mi” yönündeki bir soruya ise “Hayır, Batı’nın Türkiye’yi kaybettiğini düşünmüyorum” karşılığını verdi. Wexler şöyle devam etti:
“Daha büyük olay, BM Güvenlik Konseyi’nde kullandıkları oy. Bu filo durumundan daha büyük bir sorun çünkü ‘hayır’ oyu, Amerika’ya karşı bir oydu, çünkü Başkan Obama’nın İran’ı izole etme stratejisine karşı oy kullandılar. Bunu tatlandırma yolu yoktur. Bu hayır oyu. Türk Başbakanı Erdoğan’ın Gazze’deki durumuna ilişkin sorunu ile bir alakası yoktur. Bu, İran’a, kitle imha programının silahlarını vazgeçmeyi kabul ederek bulunduğu nahoş durumdan çıkmanın meşru bir yolunu önerme yönündeki Amerikan politikası ile ilgili bir konudur.
Rusya ve Çin evet oyunu kullanmaya ikna edilirken bizim bir NATO müttefikimiz ikna edilmezse, anlamlıdır.”
Robert Wexler, Amerikan-İsrailli askeri ve istihbarat ilişkilerin hiçbir zaman o kadar yakın olmadığı görüşünü de savunduğu söyleşi sırasında ABD’nin İsrail’deki Büyükelçisi olma üzerinde düşünüp düşünmeyeceğine ilişkin bir soruyu ise yanıtlamak istemedi.