Anadolu Üniversitesi Turizm Araştırma ve Uygulama Birimi tarafından düzenlenen I. Türk Dünyası Turizm Öğrencileri Kurultayı Eskişehir’de gerçekleştirildi. Kurultay’a, Türk Cumhuriyetleri’nden gelerek Türkiye’de turizm öğrenimi gören 13 farklı ülkeden 40 öğrenci katıldı. Türk Dünyası ile daha yakın işbirliği içinde olmanın önemine değinildiği Kurultay’da, Türkiye’de eğitim gören öğrencilerin de kendi aralarında işbirliği olanaklarını artırılması hedeflendi.
Anadolu Üniversitesi Turizm Araştırma ve Uygulama Birimi Bahar Dönemi etkinliklerinden birisi olan I. Türk Dünyası Turizm Öğrencileri Kurultayı, 13 farklı ülkeden 40 öğrencinin katılımı ile Eskişehir’de düzenlendi. Türk cumhuriyetlerinden gelerek Türkiye'de turizm öğrenimi gören öğrencilerin Türkiye'ye uyum, dil, staj sorunları ve turizm okullarında verilen turizm eğitiminin sorunlarının tartışılması Kurultay’da tartışıldı.
Anadolu Üniversitesi Kongre Merkezi Mavi Salon’da gerçekleştirilen açılış programında Kurultay Koordinatörü Arş. Gör. Emrullah Tören, Eskişehir’in Türk Dünyası’nın Kültür Başkenti olması sebebiyle bu etkinliğin ilkini Eskişehir’de düzenlediklerini söyledi. Tören, bu kurultay ile Türk cumhuriyetlerinden gelen öğrencilerin sorunlarını ve sorunlarına bulunacak olan çözüm önerilerini ilgili makamlara iletmeyi amaçlandığını ifade etti.
Kurultayın düzenlenmesi fikrinin sahibi ve Akademik Danışmanı Prof. Dr. Nazmi Kozak, Eskişehir'in Türk Dünyası Kültür Başkenti olması dolayısıyla yapılan bu tür çalışmaların, kültür Başkentliği sürecine katkı sağlama konusunda önem kazandığını söyledi. Yıllardır Türk Dünyası'ndan gençlerin eğitim almak için Türkiye'ye geldiklerini anımsatan Kozak, gelen öğrencilerin kendi aralarında yaşadıkları sorunların tartışılması, çözüm önerilerinin paylaşılması gerektiğini söyledi.
"Türk Dünyası olarak büyük bir topluluğuz" diyen Kozak, şöyle konuştu: "Biz Türk Dünyası'ndan kardeşlerimizle daha yakın işbirliği içinde olmak istiyoruz. Bu kurultayda amacımız; öğrenci arkadaşlarımızın buraya gelerek, kendi aralarında işbirliği olanaklarını artırmaları ve ülkelerine döndükleri zaman bunu geliştirmeleridir. Umarım kurultay, amacına ulaşır. ”dedi.
Kurultay’ın ikinci gününde; Delegeler, Öğrencilerin Staj ve Çalışma Koşulları Sorunları, Öğrencilerin Türkiye’ye Uyum Sorunları, Öğrencilerin Dil Sorunları ve Öğrencilerin Eğitim-Öğretim Sorunları Komisyonları olmak üzere 4 başlık altında sorunlarını ortaya koyup çözüm önerilerinde bulundu. 4 ana başlık altında toplanan sorunlarını ve bunlara ürettikleri çözüm önerileri oturum başkanları tarafından sunulduktan sonra, katılım belgelerinin verilmesi ve kapanış programına geçildi.
'Sonuç Raporu'nun Türkiye Türkçesi, Azerbaycan Türkçesi, Moğolca, Rusça, Arapça, İngilizce, Kazakça, Özbekçe, Türkmence, Uygurca, Tatarca olmak üzere toplam 11 dilde hazırlanacak sonuç kitapçığında yayımlayacağı ve ilgili kurum ve kuruluşlara gönderileceği açıklandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz