ANKARA (İHA) - Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, yüksek öğrenim öğrencilerine burs ve kredi verilmesine ilişkin çıkarılan kanunu, adeletsizliği önleyeceği gerekçesiyle desteklediklerini; ancak, belediyelerin de kanun kapsamına dahil edilmesi gerektiğini bildirdi.
Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'na bağlı tüm iş yerlerinde 2 yıldır yetkili sendika olan Türk Eğitim-Sen, "5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs, Kredi Verilmesine İlişkin Kanun'un esas amaç ve kapsamı ele alındığında, kanun sendikamız tarafından olumlu bulunmuştur" diyerek, MEB'e destek verdi. Genel Başkan Özcan, burs ve kredilerin tek kuruluş tarafından yapılmasında her zaman yarar görüldüğünü ve konunun zaman zaman çeşitli platformlarda ve yetkililerle yapılan görüşmelerde dile getirildiğini hatırlatarak, bu konuda daha önce yüksek öğrenim öğrencilerinin, kredi veya burs verilecek öğrencilerin tespitinde ve dağıtımında büyük şikayetler olduğunu hatırlattı. Özcan bu şikayetlerin başında ihtiyaçları olmadığı halde birkaç yerden burs alan öğrenciler varken, bursa ihtiyacı olan öğrencilerin burstan faydalanamamalarının geldiğini söyledi. Özcan, burslarla ilgili gelen şikayetler konusunda şunları kaydetti;
"Kamuda çalışan personelin üniversitede okuyan çocukları, gelirlerini ispat etmek zorunda olmaları dolayısıyla bordro verdikleri için burs alamıyor, ancak bir memurdan daha fazla kazanan serbest meslek sahibi kişilerin üniversitede okuyan çocukları rahatlıkla burs alabiliyordu. Bu nedenle toplumda, maddi durumu yerinde olan, hatırlı kişilerin çocuklarının burs aldığı şeklinde bir intiba oluşmuştu. Türk Eğitim-Sen olarak kanunun, bunları engelleyeceğini düşünüyoruz."
Özcan, çıkarılan kanunla birlikte bir çok olumsuzluklar ortadan kalkabileceği gibi, iki sorunun bulunduğunu söyledi. Bu sorunların başında yeralan yeterli kaynak sağlanmaması veya ödenek aktarılmaması halinde, şikayetlerin devam edeceğini belirten Özcan, "Bu haksızlıkların giderilmesi için kuruma yeterli kaynak sağlanması ve her öğrencinin burs ve krediden faydalanabileceği bir imkan oluşturulması gerekir" dedi. Özcan, ikinci sorunun da Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'na ek olarak verilen bu görevin altından kalkılabilmesi için personel takviyesi yapılması olduğunu dile getirdi.
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Özcan, kanunun bu şekilde çıkarılmasında iktidarın bir maksadının olduğunun açıkça ortada olduğunu ifade ederek, "İktidar, 28 Mart'ta yapılacak seçimlerde belediyeleri kazanacağını beklemektedir. Dolayısıyla siyasi erkin, belediyeler aracılığıyla kendi yandaşlarının üniversitede okuyan çocuklarına özel katkı sağlayacağı düşüncesi akla gelmektedir" diye konuştu. Özcan, ayrıca belediyelerin kapsam dışında tutulmamasının daha önce gelen şikayetlerin devam edeceği anlamına geldiğini kaydederek, 5102 sayılı Kanun kamuoyunda tartışılmadan çıkarıldığı için de eksik çıktığına işaret etti. Özcan, "Ülkemizin içinde bulunduğu hassas konumu ve ileride benzer şikayetlerin olmaması için belediyeler de kanun kapsamına alınmalıdır" şeklinde konuştu.