İSTANBUL (İHA) - TÜBİTAK - Marmara Araştırma Merkezi (MAM), Türkiye'nin fındık ihracatını tehlikeye sokan fındıkta aflatoksin sorununu çözmek üzere bilimsel bir proje başlattı. Ülke ekonomisinin ve çiftçinin zarara uğramasını önlemeyi amaçlayan proje, İstanbul İhracatçı Birlikleri'nde düzenlenen bir toplantıda TÜBİTAK - MAM Başkanı Prof. Dr. Naci Görür tarafından açıklandı. TÜBİTAK - MAM Gıda Bilimi ve Teknolojisi Araştırma Enstitüsü'nün hızla çalışmalarına başladığı ve Fındık Tanıtım Grubu (FTG) tarafından da desteklenen proje kapsamında, ilk olarak fındıklarda aflatoksin oluşumuna etki eden faktörler belirlenecek ve önleyici tedbirler geliştirilecek.
"ÖRNEKLEME İŞLEMLERİ HAZİRAN 2002'DE BAŞLATILDI" TÜBİTAK - MAM Başkanı Prof. Dr. Naci Görür, fındıkta yaşanan aflatoksin sorunu ve AB kararları sonucundaki uygulamalar Türkiye'nin fındık ihracatını büyük zarara uğrattığını ve bu durumun da tüm dünyada üstün kalitesi ile bilinen Türk fındığının imajını zedelediğini belirtti. Fındığın değerinin düşmesine neden olan ve fındıktan gelir sağlayan çiftçileri olumsuz yönde etkileyen aflatoksin sorununa en kısa sürede çözüm bulmayı amaçlayan TÜBİTAK - MAM'ın, proje çalışmalarına hız verdiğini kaydeden Görür, "Yurtdışındaki fındık alıcılarının da ilgiyle izlediği proje, Türk fındığının dünya pazarlarında değerini koruması açısından büyük önem taşıyor. Fındık üretiminin yoğun olarak yapıldığı Batı Karadeniz (Adapazarı - Düzce), Orta Karadeniz (Ordu - Samsun) ve Doğu Karadeniz (Giresun - Trabzon) bölgelerini kapsayan projede, üretici, tüccar ve ihracatçıları bilgilendirmeye yönelik eğitim toplantıları düzenlenecek. Toplam 72 bahçede aflatoksinin izleneceği çalışmalarda, hasat, kurutma, işleme ve depolama yöntemlerinin aflatoksin oluşumuna etkisi belirlenecek ve önleyici yöntemler geliştirilecek" dedi.
PROJE 3 YILDA TAMAMLANACAK
Haziran 2002'de başlatılan proje çalışmalarının, iklim ve coğrafi koşulların etkisinin belirlenebilmesi amacıyla 3 yıllık bir dönemde tamamlanacağını kaydeden Görür, şu ana kadar yaklaşık 2 binin üzerinde çiftçi ve tüccarın, aflatoksin ve alınması gereken tedbirler konusunda eğitildiğini açıkladı. Görür, son olarak TÜBİTAK - MAM, Fındık Tanıtım Grubu, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı işbirliği ile ilk kez bu kadar kapsamlı incelenen fındıkta aflatoksin sorununun bilimsel olarak ele alınmasının AB ilişkileri açısından da büyük önem taşıdığına dikkat çekti.