WASHİNGTON (İHA) - Amerikan Kamuoyu Araştırmaları Şirketi (PEW) tarafından düzenlenen son kamuoyu anketlerinde Türkiye'de, ABD'ye karşı takınılan olumsuz tavrın artarak devam ettiği belirtiliyor.
Araştırma şirketinin 2005 Nisan-Mayıs ayları arasında bin yetişkin üzerinde yaptığı anket sonuçlarına göre, Türk halkının ABD ile ilgili olumlu bakış açısı 1999 yıllından 2005 yılına büyük oranda düşüş göstererek yüzde 23'e inmiş gözüküyor. 1999 yılında ise bu oranın yüzde 52 olduğu gözleniyor. Türkiye ABD'ye karşı olumsuz tavır takınan ve nüfusu Müslüman olan Pakistan, Endonezya, Lübnan, Ürdün gibi ülkelerin de başını çekiyor. Türk halkı ABD Başkanı George W. Bush'un yeniden başkan seçilmesini yüzde 62 oranında olumsuz buluyor.
Ankete göre, Türk halkının en çok sempati duyduğu ülke (Ankette ele alınan ülkeler göz önüne alındığında) sırasıyla Japonya, Almanya, Çin ve Fransa. ABD ise, yüzde 23 oranla en az sevilen ülke olarak gösteriliyor.
Ankette ayrıca, yüzde 67 oranla ABD karşıtı olan Türkiye'yi, Ürdün takip ediyor. Ürdün'deki ABD karşıtlığı yüzde 80 oranında gözüküyor. Ankete göre, ABD'ye en fazla sempati duyan ülke Hindistan. Hindistan'ı Polonya, Kanada ve İngiltere takip ediyor. Türk halkının yüzde 66'sı, diğer ülke halklarının Türkiye'yi sevmediğini düşünüyor. En az sevdikleri ülke ise ABD.
Öte yandan Amerikan halkı, yüzde 69 oranla dünyada en sevilmeyen ülke olduğuna inanıyor. Türk halkı, ABD ile en büyük sorunun yüzde 41 oranla Başkan Bush olduğuna inanırken, Bush'u en az seven ülke halkı ise, yüzde 76 oranla İspanya ve onu Almanya ve Hollanda takip ediyor. Ancak Türk halkının yüzde 8'i, Başkan Bush'a güvendiğini söylerken, Tony Blair'e de güvenenlerin oranı yüzde 14 olarak belirtiliyor.
Anket sonuçlarına göre, Türkler iyi bir yaşam için en uygun ülkenin Almanya olduğunu düşünüyor. Türk halkı, ABD halkına güven duymadığını da ifade ederken, Amerikalılara duyulan güvenin oranı yüzde 16'da kalıyor. Türklerin yüzde 68'i ABD halkını açgözlü görüyor. ABD halkını şiddet yanlısı, kaba ve ahlaksız olarak niteleyen ülkelerin başını da yine Türkiye çekiyor. ABD'nin başka ülke halklarına önem vermediğini düşünen Türkler Ortadoğu'da demokrasinin yaygınlaşması konusunda ise, yüzde 41'e yüzde 33 oranla olumsuz fikirler taşıyor.
Türk halkı, ABD dış politikasında en etkin unsurun ABD ordusu olduğunu ardından Museviler ve İş çevresinin geldiğini düşünüyor. Türk halkı Türk hükümetinin Irak savaşına katılmamaktaki kararını ise yüzde 81 oranla olumlu buluyor. Bu oranın geçen seneden bu yana da arttığı gözleniyor. Saddam Hüseyin'in devrilmesiyle dünyanın daha güvenli bire yer olduğuna da inanmayan Türk halkı Saddam'dan sonra dünyanın daha tehlikeli hale geldiğini düşünüyor. Türk halkının ABD liderliğindeki terörle savaşa verdiği desteğin oranı ise yüzde 17.
Türk halkı, yüzde 81 oranla ABD'ye rakip bir başka süper gücün olması gerektiğini düşünüyor. Türk halkının yüzde 65'i ise, ABD'yi Türkiye'ye karşı tehdit olarak görüyor.
PEW'in anket sonuçlarını resmen açıkladığı toplantıya katılan ABD eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, Türkiye gibi bir dost ülkede bu kadar olumsuz sonuçlar alınmasının rahatsız edici olduğunu belirtti.