Ankara (AA)- Ankara'nın ardı ardına ABD'li ziyaretçilere ev sahipliği yaptığı ve iki ülke ilişkilerinin filmlerle de sorgulandığı dönemde yapılan bir anket, Türk halkının ABD'ye olan güvensizliğini koruduğunu gösteriyor.
Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) tarafından düzenlenen ankette, Türk halkının Ortadoğu sorunları hakkında düşünceleri sorgulandı.
Beş büyük ilde (Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Adana) 2 bin 500 kişi üzerinde uygulanan anket, Türk kamuoyunun dünyanın en sorunlu bölgelerinden Ortadoğu'yu nasıl algıladığına ışık tutuyor. Anket, 7-17 Mart 2006 tarihleri arasında yapıldı ve USAK uzmanları tarafından değerlendirildi.
Ankete katılanların yüzde 46'sı İran'ın nükleer enerjiye sahip olmasını desteklerken, yüzde 45'i buna itiraz ediyor. Türk halkı ne İran (yüzde 94 ile), ne de Suriye'ye (yüzde 95 ile) olası askeri müdahaleye onay veriyor.
Anket sonuçlarına göre, Türklerin yüzde 52'si ABD'nin Irak'tan hemen, yüzde 22'si en geç bir yıl içinde çekilmesini istiyor. ABD'yi Irak'ta görmek isteyenlerin oranı yüzde 2'de kalıyor. Deneklerin yüzde 92'sine göre ABD işgalinden sonra Irak'ta hiçbir olumlu gelişme yaşanmadı. Irak'ta terörün bittiğini ise kimse düşünmüyor.
Ankete katılanların yüzde 59'u, Saddam Hüseyin rejimi ile ABD yönetimi arasında herhangi bir fark görmüyor.
Irak'ta iç savaşı kimin çıkarmaya çalıştığı konusunda da ABD'ye duyulan güvensizlik kendini gösteriyor. İç savaş çıkarmaya çalışan grup olarak yüzde 71'lik bir oranla ABD gösterilirken, ABD'yi yüzde 7 ile İsrail, yüzde 5'lik oranlarla El Kaide ve Şiiler izliyor. USAK Başkanı Doç. Dr. Sedat Laçiner, sonuçları değerlendirirken,
"İç savaş konusunda ABD'nin sorumlulukları ve suçları olmakla birlikte yüzde 71'lik bir oran çok yüksek sayılmalı. Bu da ABD'nin Türk kamuoyundaki imaj sorununa işaret ediyor. Irak veya Ortadoğu'da ters giden hemen her şeyde ABD suçlanıyor" dedi.