HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türk halkı bir tek kendini sever

Türk halkı bir tek kendini sever
SETA’nın Prof. Dr. Talip Küçükcan koordinesinde 12 ilde 3 bin 40 denek üzerinde yaptığı araştırmadan çıkan başlıklar şöyle:


Katılımcıların yüzde 33.2’si Araplar hakkında olumlu görüş bildirirken, yüzde 39’u ise olumsuz tutum sergiledi. Erkeklerin yüzde 42’si, kadınların da yüzde 36’sı Araplara olumsuz bakıyor.

"Arap erkekleri zevk-sefa ve eğlenceye düşkün insanlardır" sözüne tamamen katılıyorum diyenlerin oranı yüzde 46.9... Kısmen katılıyorum diyenlerin oranı da 18.1...


Katılımcıların yüzde 64.8’i Amerikalılarla ilgili olumsuz kanaatlere sahip. Avrupalılara ilişkin kanaatler iki gruba ayrılmış durumda. Birinci grup yüzde 36.6’lık bir oranla olumlu, ikinci grup ise yüzde 35’lik bir oranla olumsuz görüş bildiriyor. Genç kuşağın yüzde 40’ı Avrupalılara karşı daha olumlu tutumlar taşırken, 61 yaş üstü daha olumsuz bakıyor.


Azerilere ilişkin olumlu görüş bildirenlerin oranı yüzde 56.1. Bunun temel sebebi Türkler ile Azeriler arasındaki soy ve akrabalık bağına ve siyasi düzeyde yürütülen karşılıklı iyi ilişkilere dayandırılıyor. Ancak dikkat çeken bir gösterge de ‘bir fikri olmayanların’ yüzde 27 gibi yüksek çıkması.


Çinliler hakkında olumlu görüş bildirenlerin oranı yüzde 37 iken, olumsuz görüş bildirenler yüzde 30. Çinliler, hakkında olumlu ya da olumsuz tutum bildirmeyenler yüzde 19, kararsızlar ise yüzde 13.


Katılımcıların yüzde 73.9’u Ermenilere ilişkin olumsuz kanaatler taşıyor. Ermeniler hakkındaki tutumlar demografik ve sosyo-ekonomik özelliklere bağlı olarak önemli değişiklikler göstermemekle birlikte, düşük mesleki statüdeki katılımcıların yüksek statülü işlerde çalışan katılımcılara oranla daha olumsuz tutumlara sahip oldukları görülüyor.


Ankete katılanların yüzde 31’i İranlılar hakkında olumlu, yüzde 39.5’i ise olumsuz kanaate sahip. Olumsuz tutumlar kadınlarda (yüzde 44) erkeklere (yüzde 35) nispeten daha yüksek. Olumsuz tutumlar eğitim ve iş düzeyi yüksek bireylerde artıyor.


Türkiye insanının önemli bir kısmı Yahudilere karşı olumsuz tutum içinde. Ankete katılanların yüzde 71.5’i olumsuz görüş bildirirken, olumlu görüş bildirenlerin oranı yalnızca yüzde 8.6’da kaldı. Yüksek eğitimli bireylerin yüzde 17.9’u, düşük eğitimli bireylerin yüzde 6.8’i olumlu görüş bildirmiş. Erkeklerin yüzde 75.1’i, kadınların yüzde 67.9’u olumsuz görüş bildirirken, olumsuz görüşlerin gençlerde (yüzde 72.2) yaşlılardan (yüzde 68.7) daha fazla olduğu görülüyor.


Katılımcıların yüzde 67’si Yunanlılarla olumsuz, yüzde 12.3’ü ise olumlu kanaat bildiriyor. Belirgin bir kanaate sahip olmayanlar ise yüzde 20.5.


Ankete katılanların yüzde 51.7’si Ruslarla ilgili olumsuz tutum belirtirken, yüzde 20.7’lik kısım olumlu tutum bildirmiş. Belirgin bir tutuma sahip olmayanların oranı ise yüzde 27.5. Olumlu tutumların erkeklerde ve yüksek eğitimli bireylerde arttığı görülüyor. Kadınların sadece yüzde 13.2’si Ruslar için olumlu görüşe sahipken bu rakam erkeklerde yüzde 28.4.


Türkiye’nin uzun vadeli çıkarları açısından işbirliğine gitmesi gereken ülkeler de soruldu. Yanıtlarda ilk sırayı yüzde 31’le Türk cumhuriyetleri aldı. Yüzde 26 oranıyla ikinci sıraya İslam ülkeleri, yüzde 23.1 ile Avrupa Birliği, yüzde 11.8 ile ABD takip etti. Rusya ve Çin seçeneği ise yüzde 8.1 ile sonda.


Türklerin Avrupa Birliği’ne bakışı da olumsuza doğru yönelmiş. Eurobarometer araştırmasına göre, Türk halkının yüzde 43’ü 2006’da AB üyeliğine olumlu bakarken, 2009’da bu oran yüzde 48’e yükselmiş, 2010’da ise yüzde 38’e gerilemiş. Aynı araştırmada Türklerin yüzde 20’si Müslüman ülkelere yakınlık duyduğunu belirtmiş.

Radikal

En Çok Aranan Haberler