HABER

Türk halkının AB'ye ilgisi azalıyor

Türk halkının AB'ye ilgisi azalıyor

ANKARA (İHA) - Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu tarafından yapılan ankete göre, Türk halkının AB'ye ilgisi Ermeni ve Kıbrıs meselelerinden dolayı hızla azaldı. Türk halkının yüzde 81'i AB'nin Türkiye'ye karşı samimi ve adil olduğuna inanmıyor.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) tarafından bin 100 kişi üzerinde örnekleme yöntemiyle yapılan AB Algılama Anketi'nde çarpıcı sonuçlar çıktı. USAK'ın Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Adana ve Konya'da bin 100 kişi üzerinde yaptığı ankette, "Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyor musunuz?" sorusuna yüzde 50'si "evet", yüzde 45'i "hayır", yüzde 5'i ise "bilmiyorum" cevabını verdi.

USAK'ın daha önce yaptığı anketlere göre Türk halkının AB'ye olan desteği yüzde 75'lerden yüzde 50'ye düştü. Ankete göre söz konusu yüzde 25 oranındaki düşüş müzakere sürecinde daha fazla iş, daha fazla ekmek, ve daha fazla refah bekleyen Türk halkının AB'ye karşı hayal kırıklığına uğraması ve bunun yanında AB ülkelerini Ermeni ve Kıbrıs konularındaki tutumları etkili oldu.

Ankete göre, Ermeni konusunda Avrupa Parlamentosu'nda yapılan girişimler, Danimarka'da İslam dinini kutsallarına yönelik yapılan saldırılar Türk kamuoyunun AB'ye olan güvenini sarstı. Ankette, "Avrupa Birliği Türkiye'ye Karşı Adil ve Samimi Davranıyor mu?" sorusuna "evet" diyenlerin oranı Aralık 2004'te yüzde 4, Haziran 2005'te yüzde 3 iken Kasım 2006 anketinde yüzde 2'ye indi. "Hayır" diyenlerin oranı da yüzde 55'ten yüzde 81'e yükseldi. Ankete katılanların yüzde 15'i "kısmen" derken yüzde 2'si "bilmiyorum" dedi.

Ankete göre halkın AB'yi samimi görmemesine AB üyesi ülkelerin politikacılarının Türkiye aleyhine söylemleri ve Türkiye'ye karşı çifte standart göstermeleri etkili oldu. "Türkiye Sizce Ne Zaman AB'ye Tam Üye Olabilir?" sorusuna geçen yıla göre "hiçbir zaman üye olamaz" diyenlerin oranı yaklaşık yüzde 10 oranında arttı. "Çok yakında" diyenlerin oranı ise yüzde 9'den yüzde 8'e düştü. Ankete katılanların yüzde 17'si Türkiye'nin "10-15 yıl içinde" AB'ye üye olacağını düşünürken yüzde 37'si "Uzun bir zaman içinde" üye olabileceğini düşünüyor.

Anketin, "Hükümetin Avrupa Birliği Politikalarını Doğru Buluyor musunuz?" sorusuna ise 2004 yılında yüzde 32'si "evet" derken 2006 anketinde bu oran yüzde 15'e

düştü. Aynı soruya 2004 yılında yüzde 14'ü "hayır" derken 2006 yılında da bu oran yüzde 44'e çıktı. "Kısmen" doğru bulduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 46'dan yüzde 34'e düşerken "bilmiyorum" diyenlerin oranı ise yüzde 7'de kaldı. Ankete göre, hükümetin AB politikalarına halk desteğinin düşmesine AB'nin Kıbrıs ve Ermeni dayatmalarına karşı hükümetin sessiz kalması neden gösterildi.

En Çok Aranan Haberler