HABER

Türk halkının tercihi altın

İSTANBUL (İHA) -Masterİndex Kasım sonuçlarına göre Türk halkının kart kullanım karakterleri belirlenirken en çok tercih edilen tasarruf aracının altın olduğu ortaya çıktı.
MasterCard'ın 6 ayda bir gerçekleştirdiği MasterIndex araştırmasının Kasım ayı sonuçlarında cüzdanlarında banka kartı ve kredi kartı bulunan Türk halkının kart kullanım alışkanlıklarına göre karakterleri ortaya çıkarıldı.

11 il merkezinde 1200 kişi ile Kasım ayında yapılan MasterIndex'in çalışmasında farklı olarak kart kullanıcı karakterleri de tespit edildi. Buna göre kart kullanıcıları modern alışverişçiler, değişkenler, çekingenler, tutucular şeklinde 4 temel karakter altında toplandı.

MasterIndex'teki ilginç sonuçlardan bazıları; "Tasarrufta altın yükselen değer. Tasarruf yaparken kadınlar yastık altına, erkekler bankaya gidiyor. Alışverişlerin yüzde 40'ı kredi kartı ile yapılıyor. İndirim, taksit ve para puan en önemli kart avantajları olarak görülüyor" şeklinde sıralandı.

MasterIndex'in tüm araştırmalarında yer verdiği, en çok tercih edilen tasarruf aracı yanıtında bu defa "altın"ın olağandışı yükselişi dikkat çekti. Bunda önceki araştırmalarda en son sıralarda yer bulan 'Altın' MasterIndex Kasım sonuçlarında birinci sıraya yükseldi. Yurtdışı piyasalara dayanan altın fiyatının yükselmesinin yatırımcıyı etkilediği göze çarptı.

Haziran ayı sonuçları ile kıyaslandığında Vadeli TL hesabı, yastık altı TL, yastık altı döviz ve Vadeli döviz hesabı tercihlerinde de artış gözlendi. Sonuçlara göre Türk halkı tasarruftan yana tercihini yüzde 26 ile altın, yüzde 24 ile vadeli TL hesabı, yüzde 20 ile yastık altı döviz, yüzde 15 ile yastık altı TL, yüzde 13 ile vadeli döviz hesabı, yüzde 12 ile vadesiz Tl hesabı ve yüzde 10 ile taşınmaz mülkte kullanıyor. Altın yanıtının ortalamada en yukarıya taşınmasında ise DE sosyo ekonomik grubun tercihi dikkat çekti.

Diğer yandan kullanılan yatırım araçları açısından, sosyo-ekonomik gruplar arasında önemli farklılıklar görüldü. DE sosyo ekonomik grubunda "altın tercihi yüzde 42 ile ilk sırada yer aldı. Yastık altı tercihi sosyo ekonomik düzey düştükçe arttı. Modern yatırım araçları olarak kabul edilen yatırım fonları, bono tahvil, repo ve hisse senedi gibi yatırım araçları ise üst sosyo ekonomik grup tarafından sıkça tercih ediliyor olmasına karşın bu oran C2 ve DE sosyo ekonomik düzeyde hemen hemen hiç kullanılmadı.

Araştırmaya göre, altın tercihinde kadınlar yüzde 34 ile erkeklerin açık ara önünde yer aldı. Erkeklerin altın tercihi yüzde 18. Kadın erkek ayrımında en dikkat çekici diğer farklılık, kadınlarda yastık altı yatırım tercihlerinin ağır basması, erkeklerin ise paralarını banka güvencesi altında yatırıma dönüştürmesi.

Araştırmada cüzdanlarda ortalama kredi kartı sayısı 2, banka kartı sayısı ise bir olduğu belirlendi. Sosyo ekonomik bulgulara göre değerlendirildiğinde, ortalama sahip olunan banka kartı ve kredi kartı sayısı üst sosyo-ekonomik gruplara gidildikçe arttı. Yaşlara göre dağılımda ise kredi kartı sahipliği yaş arttıkça yükseldi.
Bu arada görüşülen kredi kartı sahibi kişilere alışverişlerinin yüzde kaçını kredi kartı ile yaptıkları sorulduğunda ise yaklaşık harcamaların yüzde 40'ının kredi kartı ile yapıldığı ortaya çıktı.

MasterIndex'te, özellikle bozuk para kullanımının artacağı, hesaplama güçlüklerinin yaşanacağı YTL'ye geçiş sürecinde büyük kolaylık sağlayacak banka kartlarını hangi amaçlar için kullandıkları sorulduğunda, araştırmaya katılanların yüzde 72'si bankadan para çekmek için cevabını verirken, yüzde 29'u hesaba para yatırmak, yüzde 20'si alışverişlerde, yüzde 18'i ise genel bankacılık işlemlerini gerçekleştirmek için kullandığını belirtti.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler