HABER

“Türk hava savunmasını güçlendirmeyin”

Moskova, NATO’ya “Türkiye’nin hava savunmasını güçlendirmeyin” uyarısında bulundu.

“Türk hava savunmasını güçlendirmeyin”

RIA Novosti’nin haberine göre, Rusya’nın NATO Büyükelçisi Alexander Gruşko, Ankara-Moskova gerginliği üzerine Türkiye’nin hava savunmasını güçlendirme girişimlerinin Suriye’de terörizme karşı kurulacak koalisyonu olumsuz etkileyeceğini savundu.

NATO, Hıristiyanlar kulübü mü oldu?

Gruşenko, “Türkiye’nin hava savunma gücünü artırmaya yönelik girişimlerin, terörist örgütlerden kaynaklanan muhtemel tehditleri yok etme göreviyle uyuştuğundan emin değiliz” dedi.

Rus temsilci, “Türkiye NATO’nun çabalarıyla Rusya’yı baskı altına almaya kalkarsa, bu terörizme karşı uluslararası bir koalisyon oluşturulmasının önünde engel oluşturur” diye konuştu.

Rusya, Türkiye krizini BM'ye taşıyor

Rusya bugünkü BM Güvenlik Konseyi toplantısında Türkiye ile yaşanan uçak krizini ve Türk askerinin Musul'a gitmesine ilişkin gelişmeleri gündeme getirmeyi planlıyor.

Associated Press'e konuşan bir BM Güvenlik Konseyi diplomatı, Rusya'nın bu konuların toplantıda ele alınmasını istediğini bildirdi.

İsminin yayımlanmaması kaydıyla konuşan diplomat, daimi üyelerden Rusya'nın toplantıda yapacağı açıklamalar hakkında ise detay vermedi.

BM Güvenlik Konseyi dönem başkanı ABD'nin başkanlık edeceği toplantı basına kapalı gerçekleşecek.

Toplantıda, BM Güvenlik Konseyi üyesi olmayan Türkiye yer almayacak. Danışma niteliğindeki görüşmelerde herhangi bir karar alınmayacak.

Rusya Kıbrıs'ta askeri tesis kuruyor

Rusya'nın Güney Kıbrıs'ta askeri tesis kuracağı ve bunun için Güney Kıbrıs ile görüşmelere başladığı belirtildi. İki ülkenin Dışişleri Bakanlıkları, konuyla ilgili görüşmeler gerçekleştirdi.

Rusya Büyükelçisi iki ülke Dışişleri Bakanlarının IŞİD'le mücadele kapsamında Güney Kıbrıs'ta askeri tesislerin kurulması konusunda görüştüklerini açıkladı.

Rus diplomat Nikolay Osadchiy, in-cyprus.com'un haberine göre; Güney Kıbrıs'ın sosyalist partisi Edek'in lideri Marinos Sizopoulos ile konsoloslukta görüştüklerini söyleyerek görüşmedeOrtadoğu ve Doğu Akdeniz'de son zamanlarda yaşanan olayların ele alındığını açıkladı.

Sizopoulos da Rusya'nın ülkelerinde askeri tesis açmasını gerekli bir hareket olarak gördüklerini söyledi.

Osadchiy'e göre Kıbrıs adası coğrafi olarak IŞİD'e karşı savaşan tüm müttefikler için çok önemli bir konuma sahip. Ülkede askeri tesis açmak için Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanlığı ile görüştüklerini söyleyen Rus diplomat “Bu tesisleri inşa etmek için bir yol bulacağız” dedi.

Irak'tan Türkiye'ye 'süre doluyor' mesajı

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim El Caferi, "Türkiye'ye verdiğimiz süre bugün doluyor" mesajı gönderdi.

RUSLAR YERLEŞİM YERLERİNE BOMBA YAĞDIRDI

Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'ndeki Cilvegözü Sınır Kapısı'na yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki Suriye muhaliflerin kontrolündeki köy ve kasabalarına iddiaya göre Rus uçakları tarafından gece hava saldırısı düzenlendi. Uçaklardan atılan bombaların sesleri Reyhanlı'dan da duyulurken, yerel kaynaklar çok sayıda yaralı olduğunu, İdlip-Halep yolunun hasar gördüğünü bildirdi.

Dün saat 22.30 sıralarında Rusya'ya ait olduğu iddia edilen 2 savaş uçağı, Bab-Al Hava, Sarmada, Ad-Dana, Daretezza kasaba ve köylerine bomba attı. Bomba atılan köylerin Reyhanlı'ya 10- 30 kilometre arasında uzaklıkta olması nedeniyle patlama sesleri ilçeden de duyuldu. Suriyeli yerel kaynaklar Rus uçakları olduğunu belirttikleri savaş uçaklarının yerleşim yerlerini hedef aldığını, birçok evin harabeye döndüğünü, özellikle İdlib'in Halep'le bağlantılı bazı yollarının kullanılamaz hale geldiğini bilirdi. Ayrıca çok sayıda da yaralı olduğu ifade edildi.

NATO

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (kısaca KAAÖ; İngilizce: North Atlantic Treaty Organization, kısaca NATO; Fransızca: Organisation du traité de l'Atlantique Nord, kısaca OTAN), 4 Nisan 1949'da 12 ülke tarafından imzalanan Kuzey Atlantik Antlaşması'na dayanarak kurulan ve farklı dönemlerde 16 ülkenin daha katıldığı uluslararası askerî ittifak. Örgüt üyeleri herhangi bir dış güçten gelebilecek saldırıya karşı ortak savunma yapmaktadır. NATO'nun merkezi, örgütün Kuzey Amerika ve Avrupa'daki 28 üyesinden biri olan Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunmaktadır. 22 ülke NATO'nun "Barış İçin Ortaklık" adlı girişiminde yer alırken 15 ülke kurumlaşmış diyalog programlarına dahildir. Tüm NATO üyelerinin toplam askerî harcaması, dünyadaki savunma harcamalarının %70'inden fazladır. Üyelerin savunma harcamalarının GSYİH'lerinin %2'si kadar olması gerekmektedir.

NATO, Kore Savaşı üye ülkeleri harekete geçirene ve yüksek rütbeli iki ABD'li komutanın yönlendirmesiyle birleşik bir askerî yapı kurulana kadar siyasi bir ortaklıktan ötesi değildi. Soğuk Savaş süreci, 1955'te kurulan Varşova Paktı'na üye ülkelerle çekişmelere yol açtı. Avrupa ülkeleri ile ABD arasındaki ilişkilerin gücü üzerindeki şüpheler, bağımsız Fransız nükleer caydırıcılığına ve 1966'da Fransa'nın NATO'nun askerî kanadından çekilmesine yol açan NATO savunmasının olası bir Sovyet işgaline karşı güvenilirliğine olan şüpheler ile birlikte zaman zaman artış gösterdi. 1989'da Berlin Duvarı yıkıldıktan sonra örgüt, Yugoslavya'nın dağılması sürecinin içine çekildi ve ilk askerî müdahalelerini 1992-1995 yıllarında Bosna-Hersek'te ve daha sonra 1999'da Yugoslavya'da gerçekleştirdi. Politik olarak ise eski Varşova Paktı ülkeleriyle iyi ilişkiler kurmaya çalıştı. Bu ülkelerin bir kısmı 1999 ve 2004'te ittifaka katıldı.

Kuzey Atlantik Antlaşması'nın örgüte üye ülkelerin silahlı bir saldırıya uğrayan herhangi bir üye ülkeye yardım etmelerini öngören 5. maddesi, NATO tarihinde ilk ve tek kez 2001'deki 11 Eylül saldırılarından sonra uygulandı. Gerçekleştirilen bu saldırıların ardından askerler, NATO liderliğindeki ISAF'in emrinde Afganistan'a konuşlandırıldı. Örgüt aralarında Irak'a eğitmen yollanması, korsanlığa karşı operasyonların desteklenmesi[6] ve 2011'de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1973 sayılı kararı uyarınca Libya üzerinde uçuşa yasak bölgeninuygulanması gibi çeşitli ek rollerde yer aldı. NATO üyelerini istişareler için toplantıya çağıran daha az etkili 4. madde, Türkiye tarafından 2003'te Irak Savaşı sırasında ve 2012'de Suriye İç Savaşı sırasında silahsız bir Türk F-4 keşif jetinin düşürülmesinin ve Suriye'den Türkiye'ye havan topu atılmasının ardından ve Polonya tarafından 2014'te Rusya'nın Kırım'a müdahalesinden sonra olmak üzere toplamda dört kere uygulandı.

En Çok Aranan Haberler