HABER

Türk Hava yolu şirketleri Avrupa'da uçsun

Türk Hava yolu şirketleri Avrupa'da uçsun

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yabancı hava yolu şirketlerinin iç hatlarda uçmak için Türkiye'ye gelmeleri durumunda, AB'den, Türk hava yolu şirketlerinin de Avrupa içinde uçmasını isteyeceklerini bildirdi.

Türk Hava Yolları'nın (THY) İstanbul'dan Yemen'in başkenti Sanaa'ya gerçekleştirdiği ilk sefere katılan Yıldırım, uçakta gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı.

Yıldırım, havaalanlarının modernizasyonu çerçevesinde Ankara'da 15 milyon yolcu kapasitesini karşılayacak terminal inşaatının Ekim ayı sonunda tamamlanacağını, böylece Ankara'dan direkt dış uçuşlar gerçekleştirilebileceğini, bazı iç seferlerin de merkezinin Ankara'ya taşınacağını bildirdi. Yıldırım, uçuş konusunda yeni talepler geldiğinde bu talepleri Ankara için kabul edeceklerini bildirdi.

Atatürk Havalimanı'nın trafiğine de değinen Yıldırım, bu limanın toplam trafiğin tek başına yüzde 37'sini karşıladığını, ancak yüzde 40 kapasite fazlasıyla çalıştığını belirtti. Bunun gecikmelere ve hizmette aksamalara neden olduğunu belirten Yıldırım, Ankara ve İzmir'den direkt uçuşların başlamasıyla bu yapının sağlıklı hale getirileceğini bildirdi.

Binali Yıldırım, İngiliz hava yolu şirketi Easyjet başta olmak üzere, bazı hava yolu şirketlerinin yurtiçi yolcu taşımak için Türkiye'ye gelmek niyetinde olduklarının belirtilmesi üzerine, dünya sivil havacılığının serbest hava sahası ve serbest rekabete doğru gittiğini, birçok ülkenin de bunu gerçekleştirdiğini anlattı.

Easyjet ya da başka hava yolu şirketleri Türkiye'ye gelirse, "Hoş geldin, sefa geldin" diyerek karşılayacaklarını belirten Yıldırım, "Bize ne verirlerse, biz de onlara onu veririz. Bize bir adım gelene biz bin adım gideriz, iki adım değil. Kuralımız budur" diye konuştu.

Yabancı hava yolu şirketlerine karşı, Türk hava yolu şirketlerinin rekabette başa çıkabileceğini, ayrıca Türkiye'nin bu konuda kontrol mekanizmaları bulunduğunu dile getiren Yıldırım, "Easyjet bize gelirse, biz de gidip AB'ye diyeceğiz ki, (Türk hava yolu şirketleri de Avrupa'da uçsunlar). Onur Hava Yolları, Atlasjet ve Pegasus da örneğin Fransa-Danimarka arasında uçsun. İtirazımız yok, al gülüm, ver gülüm" dedi.

Yıldırım, bir başka soruyu yanıtlarken, bakanlığın hazırlattığı ulaşım ana plan stratejisinde, İstanbul'a 3. bir havaalanının ihtiyaç olduğunun belirlendiğini anımsattı.

Bu bağlamda yeni bir havaalanının İstanbul'a kazandırılması için etüt çalışmalarının başladığını belirten Yıldırım, yeni havaalanının Avrupa yakasında olacağını, yerinin ise henüz belli olmadığını söyledi.

Yıldırım, THY'nin özelleştirilmesi ile ilgili bir soru üzerine de "Özelleştirme alerji yapıyor" esprisini yaparak, konunun kendisiyle ilgili olmadığını, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın bu konuda neler yaptığını bilmediği için yanlış bilgi vermek istemediğini ifade etti.

En Çok Aranan Haberler