Trabzon'dan Kongo'ya giden Karadeniz Sağlık Mensupları Derneği (KARSAMED) üyelerinden oluşan sağlık ekibi 650 hastayı muayene etti ve ücretsiz ilaç dağıttı.
KARSAMED Yurt Dışı Proje Koordinatörü Op. Dr. Ömer Ambarcıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2006 yılında kurulan derneklerinin her yıl yurt içinde ve yurt dışında ihtiyaç duyulan yerlerde insanlara sağlık hizmeti sunmak amacıyla çeşitli projeler yürüttüğünü söyledi.
"Sevgi Eli 5" projesi çerçevesinde Trabzon'da görev yapan 9'u hekim 17 kişilik heyetle 25-30 Ekim tarihleri arasında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin başkenti Kinshasa'ya gittiklerini belirten Ambarcıoğlu, "Burada 5 gün süreyle görev yaptık. Proje ile sağlık hizmetinden yoksun ya da ekonomik olarak sıkıntılı bölgelerde bir takım paylaşımlarda bulunmayı, orada sağlık taraması gerçekleştirmeyi amaçladık" dedi.
Ambarcıoğlu, 150'si yetimhanede kalan çocuk olmak üzere 650 kişiyi muayene ettiklerini dile getirerek, "Sokakta yaşamak zorunda kalıp da yetimhanelere alınan çocukları muayene ettik. Çocuklar zor koşullarda yaşadıkları için değişik sorunları vardı. Çoğunluğunun diş problemi ya da beslenmeyle ilgili ciddi sorunları bulunuyordu. Uzmanlarımız taramaları gerçekleştirdi. Diğer hasta gruplarına cerrahi müdahalelerde bulunduk. Küçük cerrahi operasyonlar yaptık" diye konuştu.
Sağlık hizmetine ulaşmakta zorluk yaşayan ya da ekonomik koşullar nedeniyle ulaşamayacak kitleye hizmet sunmaya çalıştıklarını ifade eden Ambarcıoğlu, şöyle devam etti:
"Oradaki insanlar kendi koşullarında bu hizmete ulaşamıyorlar. Bir hasta bize 'siz bir daha seneye buraya gelirseniz, ben bu ameliyatı ancak o zaman olabilirim' dedi. Bunun üzerine biz zorunlu olarak, zor şartlarda bir operasyon gerçekleştirmeye çalıştık. İnsanlar ilaçlarını alamıyorlar. Biz ilaçları oradaki eczahanelerden tedarik edip, onlara ulaştırdık. Orada yaşadıklarımız adeta tarih filmi gibiydi. Sanki 1800-1750'lerde olan bir ortamda gibiydik. Bir yetimhane ile karşılaştık. Yeni bir yetimhane olduğunu söylediler ancak durum çok kötüydü. Eski yetimhaneye gitmedik, görmedik bile ama eskisini düşünemiyorum. Orada kötü koşullarda yemek pişiriliyordu ve durum çok kötüydü. Yetimhanedeki çocukların yakınlığı, boynumuza sarılmaları bizi çok etkiledi. Türkiye artık sosyal bir devlet. En küçük fırsatta insanların Afrika'ya ya da dünyanın herhangi bir yerinde bu tür ihtiyacı olan bölgelere ulaşmasını istiyorum."
-5 bin kişiye kurban eti ulaştırıldı-
Ambarcıoğlu, aktivitenin Kurban Bayramı'na denk geldiğini anımsatarak, hayırseverlerin bağışlarıyla bin hisse kurban kesildiğini söyledi.
Kurban etlerini ihtiyacı olan insanlara dağıtmayı görev kabul ettiklerini belirten Ambarcıoğlu, "Biz oraya gitmeden mahalli idareler tarafından belirlenmiş fakir ailelere kurban alabilmeleri için fiş iletildi. 5 bin kişiye yaklaşık 4 kilogram et dağıtıldı. Kurban eti dağıtımında da çok dramatik olaylar yaşandı" dedi.
Ambarcıoğlu, insanların et alabilmek için saygıyla kuyrukta beklediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Fakat fişleri olmayan ve çok uzaktan gelmiş insanların da arkadaşlarının fişlerine fotokopi çektirip kuyruğa girdiklerini gördük. Orijinal fişlerin karşılığında etleri dağıtık ve en sonununda da fotokopi fişi olanlara kurban eti verdik. Onların gözlerindeki gülümseme, sevinç, bu paylaşım bizi çok mutlu etti. Bize bu konuda destek veren ve kurbanlarını bağışlayan hayırseverlere çok teşekkür ediyoruz."
KARSAMED Genel Koordinatörü Turgut Altuntaş ise derneğin önceki yıllarda muhtaçlara sağlık hizmeti ulaştırmak için Etiyopya'da 2 ve Libya'da 2 proje yürüttüğünü söyledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz