Hırvatistan’da yatırım, turizm sektörü olanakları ve büyük projelerin tanıtıldığı Türk-Hırvat İş Forumu, Antalya Rixos Downtown Otel’de gerçekleştirildi.
Antalya Rixos Downtown Otel’de yapılan toplantıya Rixos Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Hırvatistan Antalya Fahri Konsolosu Fettah Tamince, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, Hırvatistan Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Radimir Cacic, Hırvat Ekonomi Odası Başkan Yardımcısı Vesna Tronkop-Tanta ve davetliler katıldı.
Türk-Hırvat İş Forumu’nun açılış konuşmasını yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, Antalya’daki turizm, tarım ve yat konusundaki yatırımlara değindi. Türkiye’nin son 15 yılda hızla büyüyen bir ülke olduğunu ve dünyanın her yerinden yoğun bir ilgi gördüğünü söyleyen Budak, Türkiye’de büyük yatırımların olduğunu belirtti. ATSO olarak Hırvatistan ile ilişkilerin güçlenmesi için destek vereceklerini belirten Budak, bu toplantının önemli bir başlangıç olduğunu söyledi.
TÜRK TURİSTİN KEŞFETTİĞİ BİR ÜLKE
İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere dikkatin artması gerektiğini kaydeden Hırvat Ekonomi Odası Başkan Yardımcısı Vesna Tronkop Tanta ise, aslında var olan potansiyeli yansıtamadıklarını kaydetti. Çok önemli bir ticaret ortaklığının söz konusu olduğunu belirten Tanta, “Umuyoruz ki bu potansiyel aramızdaki ticaret hacmimizi artacaktır. 2006 yılında 330 milyon olarak seyredilen rakam geçen yıl 300 milyon dolar civarındaydı” dedi. Birçok şirketin yatırımlarını Hırvatistan’da yapmaya başladığını kaydeden Tanta, Hırvatistan’ın aslında Türk turistlerinin de keşfettiği bir yer olduğunu söyledi. 2011 yılında turist sayısının yüzde 18 arttığını belirten Tanta, 2012 yılının ilk 7 ayında yüzde 7’lik bir artış olduğunu bildirdi.
YENİ HÜKÜMETTE STRATEJİLER DEĞİŞTİ
Hırvatistan’da 9 ay önce yeni bir hükümetin oluştuğunu belirten Hırvatistan Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Radimir Cacic, yeni hükümette bütün stratejilerin değiştiğini, daha güçlü bir şekilde ve yatırımlara yönelik büyümeye odaklı strateji geliştiğini söyledi. Yatırımları güçlü bir şekilde desteklerken son 22 yılda ilk kez kısıtlı bütçe geliştiğini kaydeden Cacic, geçmiş yıllarda yatırımların devlet bütçesinden desteklendiğini söyledi. Cacic, “Çok açık olan bir şey var. Tarım yatırım alanları seçmemiz gerekiyordu. Enerji alanındaki sektöre yatırımlar yapmak gerekiyordu. Çin ve Rusya’yla tabi mukayese edilemeyiz, küçük ülkeyiz. Ama elimizdeki hidroelektrik santralin potansiyelini de kullanmıyoruz. Hala kullanmadığımız potansiyel yüzde 50” diye konuştu. Doğu Akdeniz’de en derin limana sahip olduklarını söyleyen Cacic, ülkede kömür tesislerinin de olduğunu, ama kapasitenin yüksek seviyede olmadığını ifade etti. Cacic, “Artık içinde bulunduğumuz zaman içerisinde büyük enerji projelerine başlamamız gerekiyor. Herkes bu projeye dahil olmak istiyor. Bir milyar dolarlık kömür projesi ile başlıyoruz. Önümüzdeki birkaç ay içerisinde 600 milyon dolarlık bir projeyle hidroelektrik santrali de oluşturulacaktır. Bunların yanı sıra önümüzdeki yıl içerisinde başlatılacak projelerin yüzde 50’si kamu özel ortaklığı ile gerçekleşecek. Elimizde bütün bilgi, beceri ve deneyimler var. Finansal destek sağlayacak kurumlar yok. Bunun için ihaleye çıkacağız” dedi.
PROJELERE AVRUPA BİRLİĞİ DESTEK SAĞLAYACAK
Demiryolları, eğitim, hastane gibi alanlara da yatırım yapmayı düşündüklerini kaydeden Cacic, bu projelere Avrupa Birliği’nin 2 milyar Euro’luk destek sağlayacağını belirtti. Bunun uluslararsı ihale usullerine göre yapılacağını ifade eden Cacic, üçüncü bir projede ise sosyal ihtiyaçların karşılanacağını bildirdi. Rüzgar enerjisinden üretilecek enerji projesini de düşünüldüğünü kaydeden Cacic, “Bin 200 megavatlık rakam söz konusu. Yıllık yüzde 12 ile yüzde 20’lik getirisi vardır bu projenin. 14 yıllık bir garanti sağlıyor devlet, bunun sonrasında da 25 yıllık bir yaşam döngüsü olur. Bu bağlamda da dahil olacak şirketlerin bu süre içerisinde kar etmeleri mümkün olacaktır. Burada ilgi mükemmel noktada. Şu anda inşaatı devam eden 207 megavatlık bir proje var” dedi.
DURBOVNİK AVRUPA'NIN TAM KALBİNDE
Özel sektör tarafından turizme yapılan yatırımın yüzde 100 olduğunu, Hırvatistan'in Akdeniz’de 5 bin 800 kilometre bir kıyı şehrine sahip ülke olduğunu ifade eden Cacic, "Avrupa’nın tam kalbinde Adriyatik denizinin kıyısında bir körfez ve havayolu bağlantısı olan Dubrovnik sehrine sahip. Güvenlik, altyapı, eğitim seviyesinin yüksek olması Avrupa Birliği’ne girmenin arefesinde olmamızdan haber veriyor” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Türk-Hırvat Forumu tanıtım konuşmaları ile devam etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz