HABER

Türk-İş: İşsizlik en yüksek düzeyde

Ankara (AA)- Türk-İş Yönetim Kurulu, "işsizliğin 3 milyon 274 bin kişiyle Cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamına ulaştığını, IMF programı çerçevesinde uygulanan sosyal ve ekonomik politikaların açık bir şekilde Türkiye'ye zarar verdiğini" ileri sürdü. Türk-İş Yönetim Kurulunca yapılan yazılı açıklamada, resmi rakamlara göre
bir önceki yılda 10.6 olan işsizlik oranının Aralık 2008 sonu itibariyle 13.6'ya yükseldiği anımsatılarak, "Veriler içinde en dikkat çekici olan tarım dışı işsizlik oranının yüzde 17'yi aşmış olmasıdır. Bu, Türkiye'nin ekonomik bakımdan endüstri ve hizmetler sektöründe hızla küçülmeye başladığının yeni bir ifadesidir" denildi.

"İşsizliğin temel sorun olma niteliğini koruduğu" belirtilen açıklamada, "işsiz sayısı arttıkça bu sorunun büyüdüğü, gelir dağılımı sorununun derinleştiği, yoksulluğun ve genç işsizlik oranının yükseldiği, iş aramaktan vazgeçip işsizliği bir statü olarak kabul eden bir kesimin oluştuğu"kaydedildi.

Bütün bunların "Türk ekonomisi ve sosyal hayatı için büyük tehlike oluşturduğuna" işaret edilen açıklamada, "Bunların geleceğe olan ümitleri kırıp, toplum sağlığını bozduğu" dile getirildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: "İşsizlik sorununun önümüzdeki aylarda daha da derinleşeceği her gün kapanan fabrikalardan, indirilen kepenklerden anlaşılmaktadır. Bir yıllık toplam işsizlik oranının iş arama ümidini kaybedenlerle birlikte yüzde 20 sınırının üzerine çıkma eğilimi, Türkiye'nin nasıl bir felakete sürüklendiğinin göstergesidir. Bugün yaşadığımız ekonomik kriz ortamı içinde her 4 gençten birisi işsizdir ve bu oran artmaktadır. Türkiye geleceğini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Türkiye'yi yönetenlerin ekonomik kriz karşısında hala IMF ile yürüttükleri görüşmelere ümit bağlaması, kararsızlık içerisinde bulunması, önlem diye bir takım yetersiz tedbirlerle meseleyi geçiştireceğini sanması büyük bir talihsizliktir. Ekonomik krizin işsizliği artırmasına izin verilmemelidir. Sadece sermaye kesiminden gelen şikayetlere çözüm arayarak, lüks konut satışlarını vergi dışı bırakarak, otomobil satışları üzerinden alınan vergileri düşürerek istenilen
ölçüde istihdamı korumak mümkün olamayacaktır."

Açıklamada, Türkiye'nin bir an önce "Ulusal İstihdam Stratejisi Uygulaması"na geçmesi gerektiği savunularak, istihdamın artırılması için doğrudan ve dolaylı tüm tedbirlerin hayata geçirilmesi gerektiği ifade edildi.Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu ise yaptığı yazılı açıklamada, işsizlik rakamlarının Türkiye'nin birinci gündem maddesinin işsizlik olduğunu ortaya koyduğunu belirtti. Ekonomik aktivitelerdeki yavaşlamanın işsizlik sorununun her geçen gün artmasına neden olduğunu ifade eden Uslu, hızla istihdamı artıracak, işsizliği düşürecek yeni politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti. AB'nin benimsediği "Aile Yardımı Sigortası"nın Türkiye'de uygulanmasını isteyen Uslu, diğer yandan "esnek çalışma" modellerinin güvence boyutu dikkate alınarak istihdamı artıracak şekilde yeniden düzenlemesi gerektiği görüşünü dile getirdi.

En Çok Aranan Haberler