HABER

Türk işçiler 45 yıldır Almanya'da çalışıyor

BERLİN (İHA) - Federal Almanya ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki işgücü anlaşmasının 45. yıldönümü Almanya Türk Toplumu'nda kutlandı. Federal Almanya Ekonomi Bakanı Franz Müntefering de kutlamalara katıldı. Müntefering, 1961 yılından bu yana ülkede çalışan Türklerin, Almanya'nın gelişmesinde büyük katkı sağladığını vurguladı.

Türkiye ve Almanya arasında 45 yıl önce imzalanan işgücü anlaşmasının yıldönümü, Almanya Türk Toplumu'nda kutlandı. Törene Federal Almanya Ekonomi Bakanı Franz Müntefering de katıldı. Müntefering, anlaşmanın imzalandığı sırada Berlin'i birbirinden ayıran duvarın inşaa edildiğini hatırlatarak, tüm dünyanın o dönemlerde savaş çıkacağı endişesi yaşadığını ifade etti. Münterfeing, "O yıllarda Türkiye'den gelen insanları ben son derece cesur buluyorum. Buraya geldiler, ülkenin kalkınmasında yardımcı oldular. Bu nedenle uyumun önemini sürdüreceğine inanıyorum. Bu konuda bazıları gibi karamsar değilim. Almanya'da yaşayan pek çok Türk'ün çok iyi entegre olduğuna inanıyorum. 20 yıl sonrasını düşününce Türkiye'nin Avrupa'ya ait olmasını umut ediyorum. Umarım Avrupa daha istikrarlı bir gelişim gösterir. Hem demografik gelişimden hem de gelecekten korku duymamaları için genç nüfusa önem vermeliyiz. Bu sayede gençler ülkelerinin gelişimine katkıda bulunur. Biz koalisyon sözleşmesinde Türkiye'nin AB üyeliğinin devamı için karar aldık. Bu değişmeyecek. Tarih biraz zaman alabilir. Türkiye'nin AB'ye ait olmasından memnuniyet duyarım" şeklinde konuştu.

Berlin Büyükelçisi Mehmet Ali İrtemçelik ise Almanya'da yaşayan Türklere bakış açısına eleştirel bir yaklaşım sergiledi. İrtemçelik, "İşgücü anlaşmasıyla Almanya'ya gelen ilk kuşak Türkler'den aramızda olmayanları rahmetle anmak istiyorum. Bugün artık üçüncü, dördüncü kuşaktan bahsetmeliyiz. Birincisi söz konusu toplum sosyal profili genişlemiş, misafirlerin yerini kalıcı olduğu anlaşılan insanlara terk etmiş. Ve bu gayet iyi anlaşılmış. Bu süreç içinde entegrasyon sözcüğü giderek yerleşik bir hale gelmiş ve çok kullanılmaya başlanmış. Bu göç 142 bin karma evlilik üretmiş. Ayrıca entegrasyon ve İslam birlikte telaffuz edilmeye başlanmış" dedi.

Kenan Kolat, Almanya'da göçün 45. yılını doldurmasının çok önemli bir tarih olduğunu söyledi. Kırsal kesimden gelen insanların burada yerleşip uyum sağladıklarını söyledi. Kolat, bu uyumu Alman toplumu görmezlikten gelemez, bugün biz gerçeğini ortaya koymaya çalıştık. Bu noktaya birinci kuşak sayesinde geldik. O insanlara çok sahip çıkmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Ahmet Nazif AlEpman, göç ve uyumun çeşitli aşamalardan geçtiğini söyledi. 80'li yıllarda hem Türkiye'nin hem de Almanya'nın " Türk işçilerini" geri dönmeyeceklerini kavradıklarını anlattı. Federal Almanya'da Türkiye'nin 13 tane konsolosu var. Dolayısıyla epey hizmet getirildi. Almanya'daki kitle büyük bir kitle. Herkesi memnun edecek bir şekilde çözümler bulmak kolay değil. Bugün varılan noktada, Alman toplumundan vatandaşlarımızın sıcak bir kucaklamayı eskisinden daha çok hak ettiklerini düşünüyorum" dedi.

En Çok Aranan Haberler