Türkiye’nin en önemli el sanatları merkezlerinden biri olan Nevşehir’in Avanos ilçesinde çamura şekil veren ustalar, Türk geleneğinde önemli bir yere sahip olan Türk kahvesini daha lezzetli ve sağlıklı yapmak için çanaktan cezve ve fincan üretti.
Aynı zamanda Kapadokya bölgesinin önemli bir turizm merkezi olan Avanos'ta uzun yıllardır çanaktan çeşitli mutfak ve süs eşyaları yapan Ferhat Akçan, Avanos'ta mutfakta kullanılmak üzere topraktan ev eşyası üretmenin binlerce yıllık bir gelenek olduğunu belirterek topraktan yapılan meyvelik, çerezlik, yoğurt kabı, güveç gibi mutfak eşyalarına hem yerli hem de yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiklerini kaydetti.
Akçan, Avanos ilçesinde irili ufaklı çok sayıdaki çanak atölyesinde üretimi gerçekleştirilen topraktan mutfak eşyalarında çeşit sayısının her geçen yıl arttığını ve son olarak çanaktan kahve cezvesi ve fincanı üretimine başladıklarını söyledi.
Çanak cezvelerde yapılan Türk kahvesinin tadının klasik bakır cezvelere göre daha çok beğenildiğini ifade eden Akçan, ''Üretimini yaptığımız çanak cezvede yapılan kahve, bol köpüklü Türk kahvesi oluyor. Tabii odun ateşi de kahvenin lezzetli olmasında çok önemli bir etken. Çanak cezveleri deneme amacıyla 2 yıl önce yaptık ama beğenilince devam ettik. Çanak cezve topraktan üretildiği için bunda hazırlanan Türk kahvesi çok farklı ve lezzetli bir damak tadı oluşturuyor. Kapadokya bölgesine gelen yerli ve yabancı turistler, çanak cezvede yapılan Türk kahvelerine büyük ilgi gösteriyor” dedi.
Avanos ilçesindeki çanak atölyelerinde ve çeşitli mağazalarda satılan çanak cezve ve fincan takımlarının fiyatı ebatlarına göre 30 TL ile 100 TL arasında değişiyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz