Osmanlı İmparatorluğu’ndan günümüze miras kalan, kültürel bir içecek olan Türk kahvesi, lezzeti ve sunumuyla özel bir kimliğe sahiptir. Saray mutfağından evlere taşınan Türk kahvesini lezzetli bir şekilde hazırlamak için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Merak edenler için Türk kahvesi nasıl yapılır sorusuna cevap veriyoruz. İşte bol köpüklü, kıvamı yerinde bir kahve hazırlamanın 5 önemli noktası.
Kahvenizin gerçekten güzel ve lezzetli olması için taze ve ince çekilmiş olması ilk faktör olmalı. Ayrıca taze kavrulmuş kahvenizi uygun şartlarda saklamanız gerekiyor. Aksi taktirde kahvenin kokusu değişebilir, hava almamasına özen gösterin.
Kahve pişirirken cezveye kattığımız miktar elbette ki önemli. Kıvamının yoğun, tadının ise tam yerinde olması için fincan başı tepeleme 2 çay kaşığı koymanız yeterli olacaktır. Az miktarda kahve kullanırsanız kahveniz ne yazık ki bulamaç gibi bir hal alacaktır.
Kahvenizi nasıl içmek isterseniz ya da nasıl arzu edilirse o şekilde hazırlayın. Sade kahve; şeker eklemeden, az şekerli; 1 küp (1 çay kaşığı), orta şekerli; 1.5 küp (tepeleme 1 çay kaşığı), şekerli ise; 2 küp (2 çay kaşığı) olacak şekilde yapabilirsiniz.
Türk kahvesini yaparken kullanacağınız su, soğuk ve temiz olmalı. Musluk suyu ile yapılan kahveler gerçekten çok lezzetsiz oluyor. Hele ki böyle bir günde aklınızdan bile geçirmeyin! Cezveyi ocağa koymadan önce malzemelerinizi iyice karıştırın. Ateşe koyduktan sonra karıştırma işlemini kesinlikle yapmayın. Çünkü bu kahvelerin güzel olması şart:)
Her şey yolunda, gayet güzel gidiyorsunuz. Malzemeleri karıştırdınız, cezveyi ocağa aldınız. Buraya kadar her şey tamam. Şimdi kahveyi, ortalama olarak 3-4 dakika kısık ateşte pişirmeye başlayın. Baktınız ki kahveniz yavaş yavaş köpürüp kabarmaya başlıyor, o sırada köpük taşmadan, cezveyi ocaktan alın ve köpüğü eşit şekilde fincanlarınıza dağıtın. Ardından cezveyi ocağa tekrar koyun. Kahveniz ikinci kez tekrar kabaracaktır. Yine ilk aşamada olduğu gibi kahve taşmadan köpürdüğü an ocaktan alın ve birkaç saniye kahveyi dinlendirin. Tekrardan eşit bir şekilde köpük dağılımını gerçekleştirin. Evet, oldu mu size köpük köpük kahve????
MALZEMELER
2 tatlı kaşığı Türk kahvesi
2 Türk kahvesi fincanı süt
Bir tatlı kaşığı toz şeker
YAPILIŞI
İlk olarak sütü cezveye alın ve kısık ateşte ocağa koyun.
Üzerine şekeri ve kahveyi ekleyip karıştırın.
Şimdi kahvenin yavaş yavaş pişmesini bekleyin.
Karışım cezvede köpürüp yükselmeye başladığı an ocaktan alın ve yarısını fincanlara pay edin.
Kalan karışımı bir taşım kaynatın ve tekrardan fincanlara pay edin. Afiyet olsun.
Düzenli ve şekersiz bir şekilde tüketilen Türk kahvesi sağlık açısından birçok olumlu etki yaratır. Türk kahvesi faydaları nelerdir diyenler için başlıkları şu şekilde sıralayabiliriz;
Metabolizmayı hızlandırır
Yağ yakımını artırır,
Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur,
Cilt sağlığı için son derece etkilidir,
Ömrü uzatır,
Alzheimer riskini azaltmaya yardımcıdır,
Baş ağrısını giderir,
Zihinsel yorgunluğu alır,
Enerji verir,
Safra taşını engeller,
İltihap giderici etkisi bulunur.
Bir fincan Türk kahvesi yaklaşık 2 kaloridir. Değerleri ise;
Yağ: 0,03 gram
Karbonhidrat: 0 gram
Protein: 0,14 gram
Potasyum: 60 mg
Türk kahvesinin kalitesi ilk olarak çekirdeğine bağlıdır.
Rio Minas Gr. 5 Tipi Arabica çekirdekten üretilen Türk kahvesini alırken, dikkat etmeniz gereken şey paketlerin üzerinde G tipi olarak belirtilmesi gerekmektedir.
Kahveyi tüketim miktarına göre haftalık satın alınması önerilmektedir.
Dükkanlarda ağzı açık bir şekilde bekletilen kahvelerden uzak durmalısınız.
Çok kavrulmuş kahve yerine orta kavrulmuş kahveleri tercih etmelisiniz. Çok kavrulmuş kahvelerin aroması bozulacaktır.
Kahveyi kilolarca alıp evinizde bekletmekten kaçının. Evde uzun süre bekleyen kahve gün geçtikçe bayatlamaya mahkumdur.