HABER

Türk kamuoyunun Suriyeli sığınmacılara bakışı

Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi'nin Türkiye çapında yaptırdığı araştırmaya göre, Türk halkının yarısından fazlası Suriye'den gelen sığınmacıların artık kabul edilmemesini istiyor.

Türk kamuoyunun Suriyeli sığınmacılara bakışı

Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi'nin (EDAM) Türkiye çapında yaptırdığı bir kamuoyu araştırmasına göre, Türk halkının yarısından fazlası Suriye'den gelen sığınmacıların artık kabul edilmemesi gerektiğini düşünüyor. Ankete katılanların yaklaşık yüzde 30'u ise belli bir kotanın ardından sığınmacı kabulüne son verilmesi gerektiği görüşünde.

Suriye’den gelecek ek sığınmacı sayısı ne olursa olsun kabul edilmesi gerektiği görüşünü savunanların oranıysa yüzde 11.


Kasım 2013’te Türkiye genelinde 18 yaş üstü nüfusu temsil eden 1515 kişilik bir örneklemle gerçekleştirilen araştırmada; ankete katılanlara, “Bildiğiniz gibi Suriye’deki çatışmalar nedeniyle Suriye’den bugüne kadar 500 bin kişi sığınmacı olarak Türkiye’ye geldi. Sığınmacılar için yapılan harcamaların 2 milyar doları bulduğu tahmin ediliyor. Sizce, sığınmacılar konusunda bundan sonra Türkiye ne şekilde hareket etmeli? Okuyacaklarımdan hangisi sizin bu konudaki görüşünüze yakın?” sorusu yöneltildi.


Bu soruya verilen cevaplar, parti tabanları arasında önemli farklılıklar gösterdi.

Ankete katılan AK Parti seçmenleri göçmen sayısının sınırlanması gerektiğini düşünürken; CHP ve MHP seçmenlerinin birinci tercihi açık farkla sığınmacıların ülkelerine hemen geri gönderilmesi yönünde oldu.


Ankete katılan hem AK Parti ve hem de BDP seçmenlerinin yaklaşık yüzde 20'si, civarında Suriye’den gelecek sığınmacıların koşulsuz olarak alınması gerektiğini belirtti.

Bu seçeneği en az tercih edenlerse CHP (yüzde 0.7) ve MHP (yüzde 4.4) seçmenleri oldu.


Parti tabanları karşılaştırılacak olursa, AK Parti seçmenlerinin Suriyeli sığınmacılar konusunda daha açık, CHP ve MHP seçmenlerinin daha kapalı bir politikayı tercih ettikleri söylenebilir. BDP seçmenleri ise bu iki uç arasında, daha orta bir noktaya konumlandırabilir.


Başlıca demografik değişkenler incelendiğinde bu konuda kadınlar ve erkekler arasında bir fark görülmemekle birlikte, gençlerin Suriyeli sığınmacılar konusunda daha açık bir politikayı tercih ettikleri söylenebilir. 18-24 yaş arasında; sığınmacı kabulüne koşulsuz devam edilmesi görüşünde olanların oranı yüzde 15, belirli bir sayıya ulaşana kadar alınmaya devam edilmesini savunanların oranıysa yüzde 40 olarak belirdi.


Aynı soru EDAM tarafından bir dış politika uzmanlar paneline de yöneltildi. 119 uzmanın katıldığı çalışma, uzmanlar için birinci tercihin Suriye’den sığınmacı kabulüne şimdiden son verilmesi olduğunu gösterdi. Çalışmaya katılan uzmanların üçte biri bu görüşteyken, diğer görüşler arasında net bir fark olmadığı görüldü.


Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından geçen hafta yapılan açıklamada, Suriye'den gelenler için kurulan 15 çadırkent, bir geçici kabul merkezi ve 6 konteynerkentte 210 bin 358 Suriye vatandaşı bulunduğu ifade edilirken; kampların dışında çeşitli illerdeki yaklaşık 450 bin Suriye vatandaşının günlük insani ihtiyaçları ve sağlık hizmetlerinin AFAD'ın koordinasyonunda sağlandığı belirtilmişti.

En Çok Aranan Haberler