Türk Kızılayı Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Muhsin Yıldırım, bölgenin kan ihtiyacının yüzde 70’ine cevap verdiklerini söyledi.
Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye’nin kan ve kan ihtiyacının karşılanmasını Türk Kızılayı’na verdiğini belirten Türk Kızılayı Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Muhsin Yıldırım, “Türk Kızılayı ülkemizde 15 bölge kan merkezi, 62 kan bağışı merkezi ile hizmet vermektedir. Şu anda ülkemizin kan ihtiyacının yüzde 70’ine cevap verebiliyoruz. Kan, kaynağı sadece insan olan, tıbbın birçok sahasında hastaların tedavisinde kullanılan bir üründür. Bu ihtiyacın karşılanabilmesi ancak kan bağışı ile mümkün olabiliyor. Biz Türk Kızılayı olarak ‘kanın acil değil, sürekli bir ihtiyaç’ olduğunu vurguluyoruz. Her zaman birilerinin kan ve kan ürünlerine ihtiyacı var. Bu ihtiyacın karşılanabilmesi için de kan bağışlarının da düzenli ve gönüllü olması gerekir. Erkekler 3’er aylık periyotlarla yılda 4 defa, kadınlar da 4’er aylık periyotlarla yılda 3 defa kan bağışında bulunabilirler” dedi.
Vatandaşların düzenli bir şekilde gönüllü kan bağışında bulundukları takdirde kan stoklarının ihtiyaca cevap verebilecek durumda olacağının altını çizen Yıldırım, “Biz Türk Kızılayı olarak sağlık kuruluşlarının kan ve kan ürünleri ihtiyaçlarını kendi araçlarımızla ulaştırıyoruz. Böylelikle hiçbir hasta kana ihtiyacı olduğunda bir sıkıntı yaşamıyor. Bu ürünler Kızılay’ın araçlarıyla sağlık kuruluşlarına ulaştırılıyor. Bu ihtiyaca cevap verebilmemiz, kaynağı sadece insan olan kanın bağışlanmasıyla mümkün olur. 18-65 yaş arası herkesi biz ‘Kan Acil Değil, Sürekli İhtiyaçtır’ sloganıyla düzenli ve gönüllü kan bağışçısı olmaya davet ediyoruz” diye konuştu.
Türkiye’nin yıllık kan ihtiyacının karşılanabilmesi için 1 yılda 2 milyon 100 bin ünite kan bağışının yapılması gerektiğini ifade eden Yıldırım, “Bizim sorumlu olduğumuz Samsun, Ordu, Tokat Sinop ve Amasya illerinin ihtiyacını karşılayabilmemiz için de yıllık 100 bin ünite kan bağışı almamız gerekir. Günlük olarak baktığımızda da 350 ünite kan bağışı almamız lazım. Kan bağışı merkezlerimiz sürekli mobil araçlarla bulunan bölgede kan bağışı faaliyetleri gerçekleştiriyor. Buralarda biz vatandaşlarımızdan gönüllü kan bağışları kabul ediyoruz. Ekiplerimizde sürekli sahada planlanan yerlerde kan bağışı topluyorlar. Kanın ne zaman nerede ihtiyaç olacağını bilemiyoruz ama bir gün bizlerin de ihtiyacı olacak. İhtiyaç olduğunda sıkıntı yaşamak istemiyorsak, düzenli ve gönüllü bir şeklide kan bağışında bulunulması gerekir. Şu anda biz bölgenin kan ihtiyacının yüzde 70’ini karşılıyoruz. Toplumumuz düzenli bir şekilde kan bağışında bulunursa, sıkıntılar ortadan kalkmış olacak. Biz bölgemizin yüzde 70 sıkıntısını çözdük. Kalan yüzde 30’luk kısmını çözmemiz için de çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz