YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar: Tek eksiğimiz çadır

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, deprem bölgesinde yaşanan en büyük sıkıntının çadır olduğunu...

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, deprem bölgesinde yaşanan en büyük sıkıntının çadır olduğunu açıkladı. 600 bin afetzede olduğunu söyleyen Akar, bunların barındırılması için 120 bin çadıra ihtiyaç olduğunu kaydetti. Kızılay stoklarında bulunan çadırlardan 3'te 2'sinin bölgeye gönderildiğini ifade eden Akar, 30 bin adet çadır ile 2 bin 500 Mevlana Evi'nin şu ana kadar Van'a taşındığını, ihtiyacın çözümü için Kızılay'ın konteynır almak üzere ihaleye çıkacağını açıkladı.

Kızılay'ın Van'daki çalışmaları ile ilgili bilgi vermek ve soruları cevaplamak üzere basın toplantısı düzenleyen Akar, bölgede çadır dışında bir eksik olmadığını açıkladı. Kızılay'ın depolarında neden daha fazla çadır bulunmadığı konusuna da açıklama getiren Akar, “Bir afet mantığı vardır. Bu beklenti beyhude. Bu bilimsel bir hadise. Bir gün deprem olur diye 500 bin çadır yapılmaz. Her 6 ayda bir çıkartıp havalandıracaksınız, neme sıcağa, soğuğa karşı hassas bir malzeme. Bilimsel olarak biz 50 bin çadırı stoklarımızda tutuyoruz. Hepsi de iyi bakılıyor ve dört dörtlük çadırlar. Bunun aksi afet mantığına aykırı, realite budur.” dedi.

DEPREM BÖLGESİNDE YAĞMACILAR VAR
Deprem bölgesinde yaşanan bir sıkıntının da her deprem sonrası ortaya çıkan yağmacılar olduğunu belirten Akar, Türk Kızılayı'na ait 17 TIR'ın yağmacılar tarafından boşaltıldığını söyledi. Van Kızılay Şube Başkanlığı'nın da basıldığını açıklayan Akar, kurulan çadır kentinin de talan edildiğini, orada kalan gerçek depremzedelerin karşı koyması sonucu 50 depremin çadırının korunabildiği bilgisini verdi. Akar, “Kendilerine vatandaş süsü veriyorlar, ama afetzede olmadıklarını hem Van halkı, hem devlet hem de biz biliyoruz.” şeklinde konuştu. Güvenlik önlemlerinin alındığına da işaret eden Akar, asker ve polisin çalıştığını söyledi.

KIZILAY'IN SİYASİ GÖRÜŞÜ YOK
Kızılay'ın taraf tutmasının söz konusu olmadığını, herkese eşit muamelede bulunduğunu, devletin de ayrım gözetmediğini söyleyen Akar, şunları söyledi: “Düşünceniz, siyasi görüşünüz ne olursa olsun şu bilin; Türk Kızılayı'nın siyasi görüşü yoktur. Din, dil, ırk, cinsiyet farkı gözetmeyen tek ulusal dernektir. Türk Kızılayı başka dernekler gibi dini, cemaatçiliği ele alan değil, bölmeyi değil, bütünleşmeyi ele alır. Ülkemizde nerede ne olursa olsun yaramızdır. Van kalbimizdir, kardeşimizdir. Burayla ilgili spekülasyon çıkmasına izin vermeyin.”
Türkiye'de bulunan azınlık vakıflarının da Kızılay'a bağışta bulunduğu bilgisini veren Akar, Musevi cemaatinin bin battaniye ile 10 bin TL nakit yardımını gerçekleştirdiğini, Rum cemaatinin de para ve battaniye alımı için kampanya başlattığını söyledi. Dış ülkelerden gelen yardım taleplerinin de geri çevrilmediğini, barınma malzeme isteğinde bulunulduğunu aktardı.
Türkiye'de bulunan Suriyeli mülteciler ile İranlı yardım ekibi ve İran sefareti mensuplarının kan vermek üzere başvuruda bulunduklarını açıklayan Akar, şu anda kan ihtiyacı bulunmadığını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler