YEMEK

Türk mutfağının çok fazla bilinmeyen 7 harika yemeği

Türk mutfağının zenginliğini ne kadar anlatsak az kalır ama zamanla değişen damak zevkimiz bazı yemeklerin unutulmasına yol açabiliyor. Daha yöresel olan veya büyüklerimizin yaptığı ama zamanla kaybolan lezzetler... Bu içeriğimizde Türk mutfağının çok fazla bilinmeyen 7 enfes yemeğini sizler için derledik. Gelin, Türk mutfağının gizli kalmış birbirinden leziz 7 yemeğinin yer aldığı içeriğimize birlikte bakalım!

Türk mutfağının çok fazla bilinmeyen 7 harika yemeği

Doğduğumuz yer damak zevkimizi şekillendiren mekanların başında geliyor. Bu nedenle çoğunlukla Türk mutfağındaki pek çok yemeğin ismini daha önce hiç duymadığımız dahi oluyor. Bizler de bu içeriğimizde Türk mutfağının çok fazla bilinmeyen ama denediğinizde keşke daha önce tatsaydım diyeceğiniz 7 yemeğini listeledik. Lezzet dolu bir yolculuğa çıkmaya hazırsanız sizi içeriğe alalım.

1. İskilip Dolması

2

Adını Çorum'un İskilip ilçesinden alan İskilip Dolması lenger denilen özel kaplarda servis edilen bir pilav türü. İsminde "dolma" geçmesi kafaları karıştırsa da aslında Akpirinç ya da Tosya dolmalık pirinciyle hazırlanan pilavın üstüne dana etinin konularak servis edildiği bir yemek. Özellikle de önemli günlerde yapılan İskilip Dolması, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen ve coğrafi işaret alan bir Türk yemeği.

2. Ciğer Sarması

3

Edirne iline özgü olan Ciğer Sarması, kuzu ciğerinin zarına (kuzu gömleği) sarılan iç pilavın fırınlanmasıyla hazırlanıyor. Yemeğin lezzetine lezzet katan iç pilavdaki soğan, dolmalık çam fıstığı, pirinç, ciğer, kuşüzümü, maydanoz ve dereotuyla Ciğer Sarması, yapılışı zor ve ustalık isteyen bir lezzet.

3. Hıngel

4

Adı yöreden yöreye hengel, hangel veya hingel olarak adlandırılsa da Hıngel Türk mutfağının çok fazla bilinmeyen mantıları arasında yer alıyor. Her bölgenin kendine özgü yorumu olan Hıngel içine patates ve kıyma konarak ya da herhangi bir iç koymadan hazırlanıyor. Yapılışı da servisi kadar farklılık gösteren Hıngeli isterseniz tereyağı ve pul biberle isterseniz de yoğurt, salça ve nane gezdirerek servis edebilirsiniz.

4. Piraziz Köftesi

5

Giresun iline bağlı Piraziz ilçesine özgü bir lezzet olan Piraziz köftesi, yöresel bir yemek olduğu için daha önce duymadığınız veya denemediğiniz bir lezzet olsa da mutlaka tadılması gereken köfteler arasında yer alıyor. Türkiye'nin neredeyse her ilin kendine özgü bir köftesi olsa da hepsi de denemeye değer bir lezzete sahip. Piraziz köftesinin enfes tadı da aslında etin kendisinde geliyor. İçinde etin dışında tuz, sarımsak ve ekmeğin yer aldığı bu yemek Türk mutfağının bir diğer gizli hazinesi.

5. Arabaşı

6

Özellikle Türkiye'nin Anadolu bölgesinde yaygın olarak tüketilen geleneksel bir yemek olan Arabaşı ve çorbasını belkide daha önce hiç duymadınız. Adından pek bir çıkarım yapılamıyor olsa da Arabaşı aslında un, su ve tuz ile hazırlanan bir hamur yemeği ama tabiiki de tek başına yenmiyor. Yanında kavrulmuş un, salça, tavuk ya da hindi
ve pul biberle hazırlanan Arabaşı çorbasıyla ikram edilen Arabaşı özellikle de soğuk kış günlerinde hem içinizi ısıtan hem de tok tutan bir lezzet.

6. Kabak Çiçeği Dolması

7

Türk mutfağının özel ve sezonluk lezzetlerinden biri olan Kabak Çiçeği Dolması, özellikle yaz aylarında kabakların bol olduğu zamanlarda yapılan bir dolma çeşidi. Türkiye'de pek çok sebzeden dolma yapıldığını düşünürsek kabakların henüz olgunlaşmadan önce toplanan çiçekleriyle yapılan bu dolmayı mutlaka denemenizi öneriyoruz. Kabak çiçeklerinin genellikle pirinç, soğan, maydanoz, dereotu ve nanenin yer aldığı iç harcının doldurularak hazırlandığı bu lezzet Türk mutfağının gizli kalmış yemekleri arasında yer alıyor.

7. Tirit

8

Yukarıda bahsettiğimiz yemeklere göre daha çok bilinen bir yemek olan Tirit, özellikle de İç ve Doğu Anadolu ile Karadeniz bölgesinde yapılan bir yemek. Tabanda et suyuna batırılan pide ekmeklerinin üstüne yoğurdun ve küçük parçalara ayrılan et parçalarının ya da kıymanın yer aldığı Tirit, üzerine pul biberli bir sosla servis ediliyor. Böyle bakınca İskender yemeğini andırsa da Tiritin tadının bambaşka olduğunu söylememizde fayda var.

En Çok Aranan Haberler