ANKARA (İHA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tekstil sektörünün gelişmesine rağmen dünyaca ünlü ve kalitesi ile tanınan Türk pamuğunun üretiminin her yıl düştüğünü belirterek, "Üzülerek söyleyeyim ki, pamukta ulusal bir politika oluşturulmazsa pamuk ihtiyacının tamamı ithalatla karşılanacak" dedi.
TZOB Çalışma Grubu'nun hazırladığı raporla ilgili bir açıklama yapan Bayraktar, çiftçinin pamuk üretiminden vazgeçmeye başladığına dikkat çekerek, pamuğun yaklaşık 6 milyon kişinin geçimini sağlayan bir endüstri bitkisi olduğunu ancak, özellikle Akdeniz Bölgesi'nde pamuk üretiminin artık yok denecek kadar azaldığını belirtti. Bayraktar, 2004 yılında özellikle Ege Bölgesinde pamuk ekim alanlarının yerini hububata ve meyve bahçelerine bıraktığını ifade ederek açıklamasına şöyle devam etti:
"Belirlenen politikaların birden fazla Bakanlık tarafından yürütülmeye çalışılması Türk Tarımı'nın genel sorunudur. Bu sorun pamukta gerek tarım ürünü, gerekse tekstil sanayiinin hammaddesi olması gereği daha belirgin olarak ortaya çıkmaktadır. Pamukla ilgili belirlenen politikalar Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından yürütülmeye çalışılmaktadır. Pamuk için ulusal bir politika belirlenmeli ve pamukla ilgili tüm politikalar tek Bakanlıktan yürütülmelidir. İç piyasada pamuk tüketiminin fazla olması ve üretimin desteklenmesine rağmen, dünya piyasalarında pamuğun ucuz olması, Gümrük Birliği'nden dolayı pamuğa herhangi bir koruma uygulanmaması, ABD'nin uyguladığı düşük faizli krediler ile ithal pamuk daha cazip hale geldi".
Bayraktar, dünya piyasalarında uygulanan desteklerden dolayı pamuğun ucuz olduğunun altını çizerek Türkiye'de pamuk desteklerinin yeterli oranda olmaması, primlerin zamanında verilmemesinden dolayı üreticinin mağdur olduğunu kaydetti. Tekstil sanayiinin ham maddesi olan pamuğun girdi maliyetlerinin de çok pahalı olduğunu belirten Bayraktar, üreticiye geri ödemesi yapılmayan KDV oranlarının düşürülmesi gerektiğini ifade etti. Makineli hasada geçişin de bir an önce yapılması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, ayrıca üretici birliklerinin düşük faizli kredi ile desteklenmesinin önemine değindi.