Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, geçen yıl yaklaşık 118 bin marka başvurusu ile Türkiye'nin Avrupa'da en çok marka başvurusu yapılan ülke olduğunu söyledi.
Asan, Karadeniz Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen, "Üniversitelerde Sınai Mülkiyet Hakları Bilgisinin Yaygınlaştırılması" konulu eğitim toplantısında, patent başvuruları konusunda Türkiye'nin istenilen seviyede olmadığını belirterek, "Türkiye'nin potansiyeli çok daha fazla. Bundan 15 sene önceye gittiğimiz zaman, yılda yapılan patent başvuru sayısı günümüzde bir ayda yapılıyor. Ciddi bir şekilde artış söz konusu" dedi.
Türkiye'nin patent başvurularında Avrupa'da 6, 7. sırada olduğunu ifade eden Asan, "Henüz istediğimiz yerde değiliz ama çok hızlı bir şekilde ilerliyoruz. 2011 yılında yaklaşık 118 bin marka başvurusu ile Türkiye, Avrupa'da en çok marka başvurusu yapılan ülke durumundadır. Bundan 3 sene önce Türkiye üçüncü sıradaydı. Almanya, Fransa Türkiye'nin önündeydi" diye konuştu.
Asan, geçen sene Fransa'dan sonra Türkiye'nin ikinci sırada olduğunu anımsatarak, şöyle devam etti:
"2011 yılı sonu itibariyle marka başvurularında Türkiye, en çok başvuru yapılan ülke konumunda. Marka başvurularında Türkiye'de 2010 yılına göre yüzde 40'lık bir artış söz konusu. Bu tabi Türkiye'de ekonominin son derece dinamik olduğunu gösteren bir gösterge. Girişimcilerimiz, KOBİ'lerimiz marka başvurusu yapmayı seviyor. Türkiye tüm dünyada ön sıralarda olan bir ülke, Avrupa'da birinci sırada."
Türkiye'de tasarı başvurularında 2010 yılına göre yüzde 18'lik artış yaşandığını belirten Asan, şunları kaydetti:
"35 binin üzerinde tasarım başvurusuyla Avrupa'da üçüncü sıradayız. Ülkemizde 151 tane coğrafi işaret, tescil durumundadır. Yaklaşık 145 devam eden başvuru vardır. Antep baklavası ile Aydın inciri şu anda Avrupa Birliği Komisyonu'nda başvuru işlemleri devam eden coğrafi işaretlerdir. Türkiye'nin potansiyeli çok daha fazla. Yaptığımız bir ön çalışmada 2 bin 500, 3 bin civarında Türkiye'de coğrafi işaret olduğunu düşünüyoruz."
Toplantıda, Türk Patent Enstitüsü uzmanı, katılımcılara patent, patent alım süreci ve patent veri tabanına ilişkin bilgi sunarak, "Üniversitelerde Sınai Mülkiyet Hakları Bilgisinin Yaygınlaştırılması" projesini anlattı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz