YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türk Polis Teşkilatının Kuruluşunun 168. Yılı

Prof. Dr. Hasan Köni, uluslararası işlenen suçların başında 'Uyuşturucu Kacçakçılığı'nın geldiğini ifade ederek, ''Uyuşturucuyla mücadele,...

Prof. Dr. Hasan Köni, uluslararası işlenen suçların başında 'Uyuşturucu Kacçakçılığı'nın geldiğini ifade ederek, ''Uyuşturucuyla mücadele, özel bir yetenek istiyor ve bu yetenek bizde var'' dedi.

Türk Polis Teşkilatı'nın kuruluşunun 168. yıl dönümü nedeniyle, Kadir Has Kültür Merkezi'nde, Prof. Dr. Hasan Köni'nin konuşmacı olarak katıldığı ''Sınır Aşan Suçların Önlenmesinde Türk Polisi'nin Rolü'' konulu bir konferans düzenlendi. Konferansa, Kayseri Valisi Şerif Yılmaz, Garnizon Komitanı Tümgeneral Ali Demiral, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, AK Parti İl Başkanı Ömer Dengiz, MHP İl Başkanı Mete Eke, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü, Emniyet Müdürlüğü'nde görevli polisler, Polislik Yüksek Okulu öğrencileri ve davetliler katıldı.

Konferanstan önce konuşan Kayseri Valisi Şerif Yılmaz, polis teşkilatının, halkın can ve mal güvenliğinin temini için canla başla çalıştığını kaydetti. Yılmaz, ''Bugün bu başarılarından dolayı birçok ülkenin polis teşkilatlarının kurulması ve emniyet mensuplarının yetiştirilmesi, Emniyet Genel Müdürlüğümüzce başarıyla gerçekleştirilmektedir. Dünya çapında örnek alınan bir teşkilat olmanın gururunu yaşamaktayız. Vatandaş memnuniyetini ve güvenini esas alan emniyet mensupları, emniyet ve asayişi sağlarken, güvenlik ve özgürlük arasında ince çizgiyi gözeterek, insan haklarına saygı, topluma güven, düşmana korku veren bir anlayışla, başarıyla yerine getirmektedir'' ifadelerini kullandı.

Yılmaz, ''Sorumluluğunu üstlendikleri görevin ağırlığı ve bilinciyle her türlü problemin üstesinden gelmeyi bilen emniyet mensuplarına, onları yetiştirip bugünlere getiren ailelerine ve değerli hocalarına buradan en kalbi duygularımla teşekkür ediyor, bu şanlı vazife uğruna yaralanmış olan gazilerimize acil şifalar, hayatlarını kaybeden aziz şehitlerimize de Allah'tan rahmet diliyorum'' diye konuştu.

Kayseri İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın da, kaçakçılık ve organize suç örgütlerinin ulusal ve uluslararası düzeyde yasalara aykırı bir şekilde haksız menfaat elde ederek toplumun sosyo-ekonomik yapısına nüfuz etmek ve içinde bulunduğu hukuksuzluğu gizleme eğilimlerinin her geçen gün arttığını ifade ederek, ''Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi'nce 2012 yılında dünyada kaçakçılık ve organize suç faaliyetleri sonucu oluşan illegal ekonominin büyüklüğü 2.1 trilyon dolar yani dünya gelirinin yüzde 3.6'sı olduğu belirtilmiştir. Bu kapsamda ülkemizin 31 Ocak 2013 tarihinde yayınlanan Avrupa Birliği Uyuşturucu Madde Raporu'nda, eroin yakalamada yüzde 16 ile dünyada birinci, kubar esrar yakalamada Avrupa'da birinci olduğu, yine Avrupa'da yakalanan amfetamin türü hapların yüzde 85'inin, geçiş güzergahı olarak kullanılan Türkiye'de yakalandığı belirtilmiştir. Bu çerçevede kaçakçılık faaliyetleriyle elde edilen gelirin teröristin finansmanında kullanılmasıyla ulusal güvenliğimizin tehdit edileceği bilincinde olan Türk polisi, yaptığı birbirinden başarılı operasyonlarla 2012 yılında yurt genelinde 75 ton esrar türevi, 11 ton eroin, 99 milyon paket kaçak sigara ele geçirerek suç ve suçluları adalete teslim etmiştir'' dedi.

Emniyet Müdürü Aydın, Türk Polisi'nin suçla mücadele yanında yürüttüğü bilgilendirme, suçu önleme ve toplum destekli polislik uygulama ve projeleriyle, toplumu bilgilendirerek, suçu oluşmadan önlemeyi, polis-halk ilişkilerini güçlendirerek suç ve suçlularla birlikte mücadele etmeyi, insanların hayatlarını olumsuz yönde etkileyen suç korkusunu ortadan kaldırmayı hedeflediğini de kaydetti.

Konuşmaların ardından, Kayseri Valisi Şerif Yılmaz ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Ali Demiral tarafından, 2012 yılında görevlerinde başarı gösteren emniyet mensuplarına ''Üstün Hizmet Belgesi'' verildi.

Daha sonra kürsüye gelen Prof. Dr. Hasan Köni, ''Sınır Aşan Suçların Önlenmesinde Türk Polisinin Rolü'' konulu konferans verdi. Prof. Dr. Köni, gelişen teknoloji ve iletişim yöntemleriyle, dünyada topluluk kavramının yerini küreselleşmenin aldığını, küreselleşmeyle birlikte toplulukların birbirine yakınlaştığını ve bu yakınlaşmanın olumlu yönleri olduğu gibi bazı olumsuzlukları da beraberinde getirdiğini kaydetti. Uluslararası Organize Suçlara Karşı Önlemler isimli bir sözleşmenin hazırlandığını ve bu sözleşmeye Türkiye'nin de imza koyduğunu bildiren Prof. Dr. Köni, ülkelerin, uluslararası suçlara karşı ortak bir davranış ortaya koymaya çalıştıklarını ifade etti.

Prof. Dr. Köni, ''Suçun önlenmesi için yargı yetkisinin de genişlemesi gerekir. Buna bir örnek olarak uçakta işlenen suçları gösterebiliriz. Hava polisimiz var, deniz polisimiz var. Uçakta, uluslararası uçuş sırasında ve okyanusun üzerinde bir suç işleseniz, ceza verecek makam yoktu. Ama daha sonra yapılan uluslararası anlaşmalarla bu gibi suçların da cezalandırılması artık mümkün hale geldi'' dedi.

Uluslararası suçların başında da uyuşturucu kaçakçılığının geldiğini kaydeden Prof. Dr. Köni, bazı ülkelerin uyuşturucu ticareti yapan suç örgütleriyle mücadele edemediğini ifade ederek, ''Çünkü uyuşturucu baronları, o ülkelerin polisleri ya da askerleri kadar güçlü silahlara sahipler. Uyuşturucu ile mücadele, ayrı bir uzmanlık alanı, ayrı bir donanım, ayrı bir istihbarat, ayrı bir yetenek, özel bir yetenek istiyor. Bu yetenek bizde var'' diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler