ANKARA (İHA) - Türkiye Zeka Vakfı ile ODTÜ Robot Topluluğu, ikinci kez robotçuları biraraya getirdi. ODTÜ bugün başlayan ve 2 gün sürecek olan Robot Günleri'ne 52 Türk yapımı robot katılıyor.
ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "ODTÜ Robot Günleri 2005"in açılış törenine Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Türkiye Zeka Vakfı Başkanı Emrehan Halıcı ve ODTÜ Rektörü Ural Akbulut'un yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı. Törenin açılışında konuşan Bakan Coşkun, günün anlam ve önemine ilişkin ilginç espriler yaptı. Kendisinden önce konuşan ODTÜ Robot Topluluğu Başkanı Mustafa Deniz'in robot olup olmadığını rektöre sorduğunu belirten Coşkun, "Rektör, 'canlıdır canlı merak etme' dedi. Kuşkum da topluluğun isminden geldi. ODTÜ Robot Topluluğu. Belki Robot Dostları deseydiniz anlardım. Ama toplum dediğiniz için ben sizi hep robot zannettim" diye konuştu.
Türkiye'nin uluslararası alanda rekabet gücü yüksek bir ülke olma zorunluluğa işaret eden Coşkun, bu nedenle sanayide, kalitede ve verimlilikte gelişimin şart olduğunu belirtti. Hükümet olarak ar-ge çalışmalarına büyük önem verdiklerini dile getiren Coşkun, Portekiz Anlaşması gereği 2010 yılına kadar AB üyesi ülkelerin ve aday ülkelerin ar-ge çalışmalarına GSMH'nin yüzde 3'ünü ayırmak zorunda olduğunu söyledi. Türkiye'deki bu rakamın yüzde 0.64 olduğuna dikkat çeken Coşkun, Ar-Ge için ayrılan ödeneğe ek olarak 450 trilyon lira daha ayrıldığını belirtti. Coşkun, proje bazında Ar-Ge çalışmalarını destekleme kararlılığı içinde olduklarını vurgulayarak, bu çerçevede 17 üniversitede Teknoloji Geliştirme Bölgeleri oluşturduklarını bildirdi.
Açılış konuşmalarının ardından, platforma çıkan Bakan Coşkun, 2 sumo robotunun mücadelesine start vererek, ODTÜ Robot Günleri'nin açılışını yaptı. Bağdaş kurarak, 2 sumo robotunun mücadelesini izleyen Bakan Coşkun, robotların bu mücadelesini deve güreşine benzetti. Coşkun, robotların mücadelesi sırasında fıkralar anlatmayı da ihmal etmedi. Coşkun ve beraberindekiler daha sonra diğer robotların yer aldığı bölümü gezdi.
ODTÜ Robot Günleri'ne, serbest kategoride 22, Sumo'da 13, Mini Sumo'da 10 ve 7 de Çizgi İzleyen Robot katılıyor. Türkiye'nin dört bir yanındaki lise ve üniversitelerden yarışmaya katılan robotlar, 2 gün sürecek turnuva ve yarışlarda hakemlerin gözetiminde mücadele edecek. Kara Murat, Koca Yusuf, Toruko, Hergeleci İbrahim, Netebor, İntelligent Control Mobil, Avcı-ma4310, Racer RoboGyte, HaProX, Seddülbahir, Terminorobo, mücadele edecek robotlardan bazıları. ODTÜ Robot Günleri'nde ilginç robotlar da dikkat çekiyor. Bunlardan bir tanesi de Gazi Üniversitesi öğrencilerinin yaptığı ve adını Nusret Mayın Gemisi'nden alan "Nusret" adlı robot oluşturuyor. Yer altındaki herhangi bir metal nesneyi tespit etme özelliği taşıyan "Nusret" adlı robot, her türlü mayını, altını ve diğer madenleri rahatlıkla bulabiliyor. Robot ayrıca, üzerinde bulunan kamera aracılığıyla da araştırma yaptığı alanın görüntülerini aktarabiliyor.
Robot Günleri'nin bir diğer dikkat çeken çalışması ise, Konya Adil Karaağaç Anadolu Teknik Lisesi'nin Türk yapımı "ginger" oldu. Adil Karaağaç Anadolu Teknik Lisesi öğrencilerinin, yüzyılın buluşu olarak lanse edilen ve ABD Başkanı George Bush'un bile denediği ama 'düşmesi imkansız' denilen araç üzerinde düşmeyi başarabildiği "ginger"in Türk usulü robotları büyük ilgi topladı. ODTÜ Robot Günleri'nde, dünyadaki ve Türkiye'deki robot teknolojisi ve robot uygulamalarını uzmanlarından öğrenme fırsatı sunulacak. Etkinlikte, robot yapmayı bilmeyenlere de atölyelerde robot yapma dersi verilecek.