Türk donanması, Güney Afrika açıklarında bulunan Overberg Atış Alanı'nda güdümlü mermi ve top atışları icra ederken Hint Okyanusu'nda, deniz haydutluğu ile mücadele faaliyetlerine ve deniz güvenliğine destek sağlanacak faaliyetlerde bulunacak. Genelkurmay Başkanlığı'nca bölgeye davet edilen Türkiye'de görev yapan haber ajanslarının muhabirleri de faaliyetleri donanma gemilerinden izleyecek.
Dünya denizlerinde sancak göstererek Türk dış politikasını desteklemek, Afrika ülkeleri ile tesis edilen ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla Barbaros Türk Deniz Görev Grubunda (TDGG) bulunan TCG Oruçreis Fırkateyn ve TCG Heybeliada korveti 102 günlük en uzun seferinin 50. gününde Cape Town Limanı'na demir attı.
TCG Gediz ve TCG Yarbay Kudret Güngör lojistik gemilerinin ise yarın sabah saatlerinde Cape Town Limanı'na yanaşması bekleniyor. Gölcük'ten 17 Mart tarihinde uğurlanan Barbaros Türk Deniz Görev Gurubu'nun Ümit Burnu'na geçişi ve yanı sıra Güney Afrika açıklarında icra edeceği faaliyetleri izlemek üzere Genelkurmay Başkanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Türkiye'de görev yapan haber ajanslarının muhabirlerini de davet etti.
Türk gazeteciler, Güney Afrika açıklarındaki TDGG gemilerinde bulunarak yapılacak faaliyet ve tatbikatları yerinde izleyebilecek.
Türk Donanması, 148 yıl sonra Ümit Burnu'nun güneyindeki sularla yeniden kucaklaştı. Toplam 781 personelin katılacağı, 102 günlük Afrika seferine çıkan denizciler, dünyanın çevresinin üçte ikilik kısmına karşılık gelen yaklaşık 30 bin kilometre yol kat ediyor. İlk kez 27 ülkeye ait 29 limanın aynı dönem içerisindeki ziyaretlerini 50 gündür sürdüren Türk Donanması, ilk kez çevre denizlerimiz dışında çok gelişmiş senaryoları içeren güdümlü mermi ve top atışları icra edecek.
Göreve, 4 geminin yanı sıra 3 helikopter, 4 amfibi hücum timi, 4 sualtı görev timi ve bir sat timi katılıyor.
Gölcük'ten 17 Mart'ta denize açılan donanma, Libya'dan başladığı ziyaretlerinde Fas'tan Cebelitarık Boğazı'nı kullanarak Atlas Okyanusu'na geçti. Ardından güneye yönelen Türk gemileri, Batı Sahra, Senegal, Gana, Kamerun, Angola, Namibya ve Güney Afrika Cumhuriyeti'ne kadar indi. Daha sonra kıtanın en güney ucu olan Ümit Burnu'nu geçerek Hint Okyanusu'na çıkan donanma; Mozambik, Tanzanya, Somali, Sudan ve Mısır üzerinden Kızıldeniz'e girecek.
Donanma seyir sırasında, ABD Afrika Komutanlığı'nca planlanan ve Gine Körfezi'nde 22 ülkenin katılım sağladığı Obangame Express Tatbikatı'na da iştirak etti. Ayrıca Türk Donanması TDGG önümüzdeki günlerde, Güney Afrika'da bulunan Overberg Atış Alanı'nda güdümlü mermi ve top atışları icra ettikten sonra Hint Okyanusu'nda, deniz haydutluğu ile mücadele faaliyetlerine ve deniz güvenliğine destek sağlayacak.
Daha önce Türk donanması, Senegal ve Gambiya'da göz ve kulak-burun-boğaz taraması, Namibya'da tekerlekli sandalye dağıtımı, Mozambik'te acil sağlık eğitimi yaptı. Türk denizciler bu faaliyetlerini, Senegel, Gambiya ve Somali'de ise ilaç dağıtımı yaparak devam ettirecek.Harekatın maliyeti yaklaşık 27 milyon TL'yi buluyor. Görev, 27 Haziran'da bitecek. (DHA)