Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Türk Siyasi Tarihine Damga Vurmuş 14 Siyasetçinin Asıl Meslekleri

Siyasi tarihimizin önemli isimlerinin meslekleri ve eğitim durumları nelerdi?

Türk Siyasi Tarihine Damga Vurmuş 14 Siyasetçinin Asıl Meslekleri

Adnan Menderes

17 eylül 1961 yılında asılarak idam edilen Başbakan Adnan Menderes bir hukukçuydu. Hukuk tahsilini parlamentoya girdikten sonra tamamlayabilen Adnan Menderes mesleğini siyasi kimliğinin arkasında tuttu.

Süleyman Demirel

Son günlerde geçirdiği ağır rahatsızlık ile tekrar gündeme gelen duayen siyasetçi Demirel'in asıl mesleği inşaat Mühendisliğiydi. 1950-1962 arasında çeşitli yerlerde mesleğini icra eden Demirel, 1962 yılında mesleği bırakarak aktif olarak siyasete atıldı.

Bülent Ecevit

Türk siyasi tarihinin belki de en çok sevilen karakteri olan Bülent Ecevit (nam-ı diğer Karağolan) İlk önce hukuk daha sonra ise dil-coğrafya tahsiline başlamasına rağmen ikisini de tamamlamadı. Meslek olarak Çevirmenlik, katiplik ve gazetecilik yapan Karaoğlan 1944 ve 1953 arasında bu meslekleri icra etti. 53 yılında ise CHP'ye kaydolarak siyasi yaşamına başladı. Ecevit aynı zamanda şairdi.

Alparslan Türkeş

Uzun yıllar türk siyasetine hizmet etmiş olan ''Başbuğ'' Alparslan Türkeş'in mesleği ise subaylıktı. 1936 yılında Kuleli Askleri Lisesi'nden mezun olan Türkeş 1938 yılında da Harp Okulu'nu bitirdi. Yaklaşık 29 sene orduya hizmet eden Türkeş siyasi hayatına başlamak için orduyu bıraktı. Mesleğine bağlılığı ile bilinen Türkeş'in ordudan ayrılmayı hiç istemediği ama dönemin şartları gereği mecburen ayrıldığı biliniyor.

Turgut Özal

Şüphesiz ki en tartışmalı ölümlerden biri ile aramızdan ayrılan Turgut Özal'ın asıl mesleği elektrik mühendisliği idi. Belli bir dönem ülkenin siyasi yıldızı olan Özal siyasete girmeden önce bir çok farklı meslek yapmış olsa da 1983 yılından sonra iş hayatını sonlandırarak siyasete hızlı bir giriş yaptı.

Necmettin Erbakan

Milli Görüş akımının lideri olan Necmettin Erbakan makine mühendisi ve aynı zamanda akademisyendi. iTÜ - Makine Fakültesi mezunu olan Erbakan eğitimini Almanya'da ve sonrasında tekrar Türkiye'de sürdürerek akademik kariyer sahibi oldu. Akademik kariyerinde profesörlüğe (1965) kadar yükselen Erbakan 1969 yılında siyasete atılmaya kara verdi.

Mesut Yılmaz

Siyasi tarihimizin kendine has tarzı ile ünlü figürlerinden bir haline gelen Mesut Yılmaz, iktisat eğitiminden sonra bir çok sektörde çalıştı. Tekstil ve ulaştırma sektörlerinde ve özel sektörde yöneticilik yaptıktan sonra 1983 yılında iş hayatına son vererek ANAP'ta kurucu üye ve genel başkan yardımcısı oldu.

Tansu Çiller

Döneminde Mesut Yılmaz ile olan tartışmaları ile hatıralarımıza kazınan, Türkiye'nin ilk kadın başbakanı Çiller'in tahsili ekonomi üzerineydi. 1990 yılına kadar ekonomi danışmanlığı yapan Çiller (Danışmanlığını yaptığı kişiler arasında zamanının İ.B.B. Başkanı Bedrettin Dalan da vardı) Süleyman Demirel'in isteği ile Kariyerini sonlandırarak siyasete atıldı.

Bülent Arınç

Hükümetin içinde keskin çıkışları ile tanınan Arınç bir hukukçudur. 1970 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olan Arınç Manisa'da uzun süre serbest avukatlık yaptı. Siyasete girdikten sonra da hukuk alanında bir süre çalıştı.

Abdullah Gül

Türkiye'nin 11. Cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül de akademik kariyer ve iş hayatını bir arada götürenler arasındaydı. istanbul Üniversitesi iktisat bölümünü bitirip doçentliği ve doktorasını aldıktan sonra Sakarya Üniversitesi'nde iktisat üzerine dersler verdi. Akademik kariyeri dışında İslam Kalkınma Bankası'nda tam 8 yıl ekonomi uzmanı olarak görev aldı. 91'den sonra ise siyasi hayatına ağırlık verdi.

Devlet Bahçeli

1997 yılında Milliyetçi Hareket Partisi'nin başına gelen Bahçeli de akademik kariyer sahibi siyasetçilerdendir. 1971 yılında Ankara iktisadi Ve Ticari İlimler Akademesi Dış Ticaret Bölümü'nden mezun olan Bahçeli 16 sene sürecek akademik kariyerine aynı üniversitede başladı. Öğrencilerinin çok sevdiği öğretim görevlilerinden olan Bahçeli doktorasını yapıp doktor ünvanını aldı. 1987 yılında ise görevinden istifa ederek siyasette aktif rol oynamaya başladı. Selahattin Demirtaş

Hukukçu ekolünden gelen siyasetçilere bir diğer örnekte Selahattin Demirtaş'tır. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Demirtaş mezuniyetinin ardından İHD için çalıştı. İHD yönetiminde olan Demirtaş aynı zamanda derneğin davalarına baktı. 2006 yılında askerden döndükten sonra kısa bir süre serbest avukatlık yapan Demirtaş çevresinin etkisi ile siyasete girdi.

Kemal Kılıçdaroğlu

Siyasete bürokrasinin içinden gelen siyasilerden biri olan Kılıçdaroğlu Ankara İktisadi ve İdari İlimler Akademisi'nde mezun olduktan sonra hesap uzmanı yardımcılığı yaptı. Daha sonra hesap uzmanı olan Kılıçdaroğlu 1991 yılında Bağkur'da Genel Müdürlük koltuğuna oturdu. Oldukça deneyimli bir bürokrat olan Kılıçdaroğlu son makamı olan SSK Genel Müdürlüğü'nden 1999 yılında kendi rızası ile emekli oldu ve siyasete adım attı.

Recep Tayyip Erdoğan

12. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın oldukça farklı sektörlerde iş tecrübeleri bulunmaktadır. İETT'de hem çalışıp hem de futbol takımının kaptanlığını yapan Erdoğan 81 yılında buradan ayrılarak eğitimine devam ederken okul harçlığını çıkarmak için amatör futbol kulüplerinde oynadı. Marmara Üniversitesi İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi'nden mezun olduktan sonra hızlı bir biçimde siyasete girdi. Siyasi kariyeri ile farklı ticari oluşumlarda ortaklık yaptı.

En Çok Aranan Haberler