Türk Telekom, bina cephesinden sarkan kablo ve uydu anten kirliliğinin önüne geçmek için bir çalışma başlattı. Bu kapsamda bir taraftan kendi alt yapısını geliştiren kurum, bina içi haberleşme tesisatına standart getirilmesi için de teknik şartname hazırladı.
Yeni nesil teknolojilerin kullanılmasına, bina içindeki bakır altyapı cevap veremez duruma geldi. Bu kapsamda Türk Telekom, ülke genelinde bakır alt yapısını 2015 yılına kadar fiber optik alt yapıya dönüştürecek. Çalışmalar bu yıl başladı. Kayseri’de de bu konuda önemli adımlar atılıyor. Fevzi Çakmak ve Gültepe santrallerinin tamamında sene sonuna kadar fiber dönüşüm projesi tamamlanmış olacak. Alt yapının iyileştirilmesi ve bina içindeki bakır kabloların fiber optik kablo kabloya dönüştürülmesi için Türk Telekom yeni bir teknik şartname hazırladı.
Türk Telekomünikasyon Anadolu Merkez 2 Bölge Müdürlüğü de şartnamenin uygulanabilmesi amacıyla Kayseri Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve Elektrik Mühendisleri Odası’yla birlikte bir toplantı yaptı. Toplantıda bina içi haberleşme tesisatı yapıları masaya yatırıldı.
Dünyanın değişerek geliştiğini vurgulayan Türk Telekom Anadolu Merkez 2 Bölge Müdürü Muhammet Katmer, bu değişimin de öncelikle teknoloji alanında olduğunu söyledi.
İnternetin günümüzde olmazsa olmaz teknolojilerden biri haline geldiğini ifade eden Katmer, internetle sadece facebook ve benzeri sosyal paylaşım sitelerinin akıllara gelmemesi gerektiğini kaydetti.
Katmer, “Organize sanayi siteleri, KOBİ'ler internet alt yapısında mesafe kat ediyorsa Kayseri yol alıyor demektir. Biz yaklaşık 400 kilometrelik fiber kablonun 300 kilometresini sanayi bölgesinde döşemiş durumdayız. Bu bizim için gurur verici bir durum. Çünkü daha düne kadar girişimcilerimizin bakır kablolarla yaptığı dünyaya erişimini artık fiber kablolarla sağlıyoruz.” dedi.
İnternet ve diğer haberleşme teknolojilerinde bireyselliğin de olduğunu vurgulayan Katmer, şehrin her tarafının fiber optik kabloyla döşenmesi uygulamasını Kayseri’de ilk defa başlattıklarını kaydetti.
Eskiden insanların başını sokacağı bir ev isterken günümüzde mutfağında, oturma odasında ve apartmanın kapısında teknoloji talepleri ortaya çıktığın belirten Katmer, “Bütün bu taleplerin yönetilmesi, bir standardının olması ve alt yapılarının çok iyi yapılması gerekiyor. 10 yıl önce yapılan elektrik ve elektronik tesisat bugün ihtiyacı karşılamıyor. Kayseri bunun öncüsü olsun istiyoruz. Türkiye genelinde bir standarda ihtiyaç var. Yarın belki bakanlık bu konuda bir adım atacaktır.” şeklinde konuştu.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık bakır kablolarla istenilen kalitede hizmet sunmanın imkânsız hale geldiğini de vurgulayan Katmer, artık fiber kablo teknolojisinin binaların içine taşınması gerektiğini kaydetti.
Türk Telekom Anadolu Merkez 2 Bölge Müdür Yardımcısı Mustafa Durak da, haberleşme anlamında yeni geliştirilen erişim sistemlerinin tanıtımı, akıllı evler ve teknik ankastre sistemleri hakkında bir sunum yaptı.
Artık bina içinde yeni nesil teknolojiler devreye girdiğini vurgulayan Durak, yeni uygulamayla görüntü kirliliğinin de önüne geçileceğini ifade etti.
Durak, “Fiber optik alt yapı uygulamasına geçtikten sonra televizyon internet üzerinden verilecek. Bu neyi kaldıracak? Artık insanların çatılarında, balkonlarında çanak antenler ve bina cephelerinden sarkan kablo kirliliği ortadan kalkacak.” diye konuştu.
Toplantıda yapı denetimi firmaları, müteahhitler ve elektrikçiler hazır bulundu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz