Türk Telekom Arena Stadı'nın devri sırasında, Galatasaray ile ve Spor Genel Müdürlüğü (SGM) arasında yapılan sözleşme, bağlayıcı hükümler içeriyor.
Galatasaray'ın, Spor Genel Müdürlüğü ile yaptığı sözleşmenin kritik maddelerine göre;
1) Stat çatısı yapılmazsa, genel müdürlük yapıp fatura edebiliyor.
2) Çatının maliyetinin yarısı kadar (KDV dahil) ceza kesilebiliyor.
3) Otuz günlük ihbar yapılıp, 15 gün içinde stat geri alınabiliyor.
4) Reklam gelirlerinin yüzde 10'u her yıl kulüpten talep ediliyor
Bugün Gazetesi'nin haberine göre; 4 sayfalık sözleşmede, dönemin Spor Bakanı Faruk Özak, Spor Genel Müdürü Yunus Akgül ve Galatasaray yöneticileri Işın Çelebi ile Ali Haşhaş'ın imzaları var. Juventus maçında yaşanan zemin sorununun ardından, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç bazı açıklamalar yapmıştı. Bakan Kılıç, 9 Ağustos 2010 tarihli sözleşme uyarınca, 24 ay içerisinde açılır-kapanır çatı sisteminin Galatasaray tarafından stada kurulması gerektiğine işaret etmişti.
İşte, o sözleşme ve öne çıkan maddeler:
MADDE 8-a: Sözleşme süresince spor kompleksi ile ilgili yenileme, bakım, onarım çalışmaları kulüp tarafından yapılacaktır. Kulüp mükellefiyetini yerine getirmez ise genel müdürlük masrafları kulübe ait olmak üzere bakım ve onarımı yapacaktır. (Bu maddenin, çatının devlet tarafından yapılması ve masrafının kulübe fatura edilmesinin yolunu açtığı yorumları yapılıyor. Galatasaray, o dönem bilet gelirlerine bir an önce ulaşmak için stada hemen geçmek istedi. TOKİ'ye "Çatıyı biz sonra yapalım dekorasyonu siz yapın" dedi. Anlaşma bunun üzerine yapıldı.)
MADDE 8-ı: Kulüp, iç ve dış pano reklamlarından elde edilen gelirin yüzde 10'unu her yıl lig müsabakalarının bittiği ayı izleyen ay içinde il müdürlüğünün banka hesabına yatıracaktır. (Bu maddenin gereğinin yerine getirilmediği ve tarafların davalık olduğu biliniyor.)
MADDE 8-p: Kulüp, açılır kapanır çatı sistemini, bu sözleşmenin imza tarihinden sonra 24 ay içinde işler hale getirmelidir. Yapılmadığı takdirde, çatının maliyet bedelinin yarısı kadar (KDV dahil) bedeli, ceza olarak kulüpten tahsil edilir. Çelik açılır-kapanır çatı sisteminin yapılması esastır.
(Galatasaray, stadın çatıyı kaldırmayacağını ve çimlerin güneşi keseceğini savunuyor. Yapımcı firma ve bakanlık ise aksini... Bu maddenin, Galatasaray'ın hem ceza ödemesinin hem de önceki maddelere göre çatının devlet tarafından yapılıp, fatura edilmesinin yolunu açabileceği belirtiliyor.)
MADDE 13: Bu sözleşmede yer alan taahhütlere kulüpçe uyulmadığı takdirde, SGM tarafından 30 gün süre verilir. Yine giderilmezse, sözleşme feshedilebilir. Kompleks 15 gün içinde SGM'ye devredilir. (Bakanlık kaynakları, çatı konusunda dava açılmasının düşünülmediğini belirtiyor. Galatasaray ile görüşmeler sürüyor. Orta yol bulunması ve stattaki sorunların çözülerek, özellikle uluslararası alanda artık sıkıntı yaşanmaması umuluyor.)
BEŞİKTAŞ'IN AHI MI TUTTU?
Stadını yıkıp yeniden yapmaya başlayan Beşiktaş bu sene maçlarını oynamak için uzunca bir süre Galatasaray'ın kapısını aşındırmıştı. Ancak tüm taleplere rağmen Galatasaray stadı Beşiktaş'a vermemişti. Beşiktaş da bu nedenle maçlarının bir kısmını Olimpiyat Stadı'nda bir kısmını da Kasımpaşa'nın stadında oynama kararı almıştı.
Juventus maçında stadın zeminin tekrar bozulması, çatının yapılmaması Galatasaray ile Spor Bakanlığını yeniden karşı karşıya getirdi. Stad Galatasaray'ın elinden bile alınabilir. Acaba Beşiktaş'ın ahı mı tuttu?
Günün öne çıkan haberlerini izleyin