ANKARA (İHA) - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, özelleştirme sürecindeki Türk Telekom ile Haber-İş Sendikası arasındaki toplu sözleşme sürecine 'Sahur' yemeğinde çözüm buldu. "Bu mübarek günde işçilerimizi umutsuzluğa terk etmeye gönlümüz razı olamazdı" diyen Bakan Yıldırım, lügatlarında 'evet' bulunmayan sendikacılara da nikah masası fıkrası ile takıldı.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türk Telekom A.Ş. ile Haber-İş Sendikası arasında Toplu İş Sözleşmesi imza törenine katıldı. Türk Telekom Genel Müdürlüğü Kültür Merkezi'nde bugün saat 17.00'da gerçekleşen imza törenine Bakan Yıldırım'ın yanısıra Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, Haber-İş Başkanı Cengiz Teke, TÜHİS Genel Başkanı Adnan Çiçek, Türk Telekom Genel Müdürü Mehmet Ekinalan ile yüzlerce işçi ve genel müdürlük bürokratları katıldı. Törende bir konuşma yapan Bakan Yıldırım, Türk Telekom'un PTT ile 164 yıl, tek başına ise 10 yıldır bu ülkenin haberleşme ve iletişim sorununu çözdüğünü belirterek, bu ülkenin haberleşmesini, acısını, sevincini Telekom çalışanlarının gerçekleştirdiğini söyledi. "Bugün bir mutlu sondayız" diyen Yıldırım, sözleşmede yaşanan sıkıntıların da izah edilemeyeceğini kaydetti. Yıldırım, "Bazen bir anlaşmazlık olur. Bir kriz olur ama neden olduğunu kimse izah edemez. Bu krizi AB müzakereleri sırasında da yaşadık. Sonuçta hükümetimiz bu mücadeleyi ülke insanımız desteği ile başardı. Arkanızda desteğiniz olmazsa hiçbir işi başaramazsınız" diye konuştu.
İşçilere 'burası sizin ekmek tekneniz, sahip çıkın' diye seslenen Yıldırım, Türk Telekom'da serbestleşme sürecinin başladığını ve bundan sonra Telekom'un teknolojileri Türk insanının hayatına daha hızla sokmak gibi bir görevi olacağını ifade etti. Türk Telekom'un özelleştirilmesinden dolayı işçilerin endişe etmelerine gerek olmadığını belirten Yıldırım şöyle konuştu:
"Hiç endişe etmenize gerek yok. Türk Telekom'a yeni ortak da gelse Telekom 164 yıldır bu ülke insanına verdiği hizmeti nasıl eksiksiz, noksansız yerine getirdiyse bundan sonra da aynı şekilde yerine getirecek. Bunun teminatı sizsiniz, biziz."
Yıldırım, sendikacıların lügatlarında 'evet' kelimesi olmadığına ilişkin de bir fıkra anlatarak, sendikacıların, lügatlarına 'evet' kelimesi olmadığı için nikah masasında bile 'evet' diyemedikleri yönünde espri yaptı.
"BAKAN YILDIRIM EN ZOR GÜNDE ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMUŞTUR" Bakan Yıldırım, "Hakkınızı aramak için kolay 'evet' demeyeceksiniz ama aklıselimde hepimiz bir araya geleceğiz. Bu güzel işyerini kimse maceraya, bilinmezliğe sürükleyemez. Bu mübarek günde siz ve ailelerinizi umutsuzluğa terk etmeye gönlümüz razı olamaz, içimize sindiremezdik. O yüzden size verdiğimiz her şey helali hoş olsun. Elimizden geldiği kadar da vermeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç da, 2005 yılında 370 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesinin hükümetle imzalandığını ancak Türk Telekom'un sözleşmesinin bugüne kadar uzadığını belirterek Bakan Yıldırım'a bir gönderme yaptı. Kılıç, "En zor günde ne yapmak gerektiğini damdan düşene sormak gerekirmiş. Biz de sendikacılıktan, işyeri temsilciliğinden gelen Bakan Yıldırım'a sorduk" diye espri yaptı. Sözleşme ile ikramiye sorununun çözüldüğünü, 2005 yılı ikinci 6 ay ikramiyelerinin de bayramdan önce ödenmesini umduğunu vurgulayan Kılıç, yüksek vergi dilimlerinden şikayet etti. "Masa başında aldığımızı Maliye Bakanı'nın nezdinde vergilerle kaybediyoruz" diyen Kılıç, bunun düzeltilmesini istedi.
Haber-İş Başkanı Cengiz Teke ise, sözleşme sürecinin çok uzun bir süreci kapsadığını ve neredeyse grev aşamasına gidilirken Ulaştırma Bakanı Yıldırım'ın 'Hızır' gibi yetiştiğini belirterek, "Bakan Yıldırım, elini taşın altına koyarak bir sahur yemeğinde toplu iş sözleşmesini mutlu sona erdirdi. Türk Telekom çalışanları sizin bu tavrınızı asla unutmayacak. 30 bin Türk Telekom çalışanı size minnettar" diye konuştu. Cengiz Teke, toplu sözleşme sürecinin zam oranlarından dolayı değil, sadece çalışanların gelecek endişesi ve ikramiyeleri konusunda yaşanan sıkıntıdan dolayı uzadığını belirterek, bu iki konunun da işçilerin istediği şekilde sonuçlandığını kaydetti.
TÜHİS Genel Başkanı Adnan Çiçek ise, Toplu İş Sözleşmesi ile Türk Telekom işçilerinin net maaşlarının 1.5 milyar, brüt ise 2 milyar 400 milyon lira olduğunu belirterek, işçilerin özelleştirme sürecinden etkilenmemesi için sözleşme sürecinin uzadığını kaydetti. Türk Telekom Genel Müdürü Mehmet Ekinalan ise, Türk Telekom'da çalışan 30 bin kişiyi ilgilendiren 6. Dönem Toplu İş Sözleşmesinin anlaşma yoluyla imzalanmasından dolayı mutlu olduğunu belirterek, bundan sonraki çalışmaların verimli olması için çalışanların beklentilerini karşılamanın önemini anlattı.
Konuşmaların ardından birbirlerine çiçek veren işçi ve işveren yetkilileri Toplu İş Sözleşmesi'ni imzaladı.