HABER

Türk tipi tavuk geliyor

ANKARA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Türk tipi olarak bilinen Anadolu esmeri projesinden sonra şimdi de Türk tipi tavuk projesini geliştirdi.

Bakanlık, Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü'nde geliştirilen Atabey, Atak ve Atak-s olarak isimlendirilen tavuklar için Türk Patent Enstitüsü'ne marka tescili için başvuru yaptı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü 1995 yılında Kanada'dan getirdiği 6'sı kahverengi yumurtacı, 4'ü de beyaz olmak üzere toplam 10 yüksek verimli tavuk üzerinde ıslah çalışması başlattı. Teste alınan onlarca kombinasyon içerisinden 10 yıl süren çalışmalar sonucunda en iyi verimi veren 2'si kahverengi, biri de beyaz yumurtacı tavuk üzerinden 3 adet "Türk tipi tavuk" geliştirilerek piyasaya sunulmaya hazır hale getirildi. Yüksek verimli gelişmiş tavuklara Atabey, Atak ve Atak-s isimleri verildi. Bakanlık, bu hayvanlar için ayrıca Türk Patent Enstitüsü'ne de marka tescili başvurusunda bulundu.
Elde edilen bu yüksek verimli hayvanlar üniversite ve araştırma enstitüsü koşullarında test edilerek yüksek verim alındığı bildirildi. Bu yıl içinde iki büyük tavukçuluk firması tarafından üretici şartlarında da test edilecek olan hayvanlardan şu ana kadar alınan sonuçlara göre yumurta verimlerinin 72'nci haftada 300 adete kadar ulaşıyor. Hayvanların yem tüketimleri ise kahverengilerde günde 125 gram, beyazlarda 110 gram civarında bulunuyor. Farklı coğrafi koşullara da uyum sağlayabilecek olan hayvanların dayanıklılığının da yüzde 95 düzeyinde bulunduğu belirtildi.

Türkiye'de her yıl yaklaşık 400-500 yumurtacı damızlık ihtiyacının tamamının yurtdışından ithal edildiği ve sektörün tamamen dışa bağımlı olduğu belirtiliyor. Özel firmaların ithal edilen bu damızlıklardan yılda yaklaşık 15-35 milyon adet ticari yumurtacı üreterek ülke içinde pazarlayabildikleri öğrenildi.
Ankara Tavukçuluk Enstitüsü'nün söz konusu projeyle, ithal edilen damızlık sürülerinin yerine, geliştirilen yeni hayvanları özel sektör aracılığıyla üreticiye dağıtmayı ve sektörü dışa bağımlılıktan kurtarmak amaçlıyor. Enstitünün son yıllarda yaptığı yatırımlarla 50 bin tavuk kapasitesine ulaştığı ve Türkiye'nin yıllık ortalama 450 bin damızlık ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye geldiği belirtiliyor. Bu yıl ilk defa Türkmenistan'a damızlık civciv ihraç eden Enstitüye gelecek yıllar için İran, Kuveyt, Hindistan ve diğer Türk Cumhuriyetleri'nden de talep geldiği öğrenildi.

En Çok Aranan Haberler