YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türk Toplumunun Yüzde 94 Tv İzliyor

Hasan Kalyoncu Üniversitesi İİSBF Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Necati Kayhan, okumanın önemine dikkat çekmek için öğrencileriyle...

Türk Toplumunun Yüzde 94 Tv İzliyor

Hasan Kalyoncu Üniversitesi İİSBF Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Necati Kayhan, okumanın önemine dikkat çekmek için öğrencileriyle okuma eylemini gerçekleştirdi.

Yrd. Doç. Dr. Kayhan ülkemizin ekonomik, sosyal ve siyasal alanda birçok önemli gelişmeler kaydetmesine rağmen kitap, dergi, gazete okuma konusunda hala son sıralarda yer aldığını söyledi. Kayhan, Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporunda, kitap okuma değerlendirmesinde, Türkiye'nin hala 173 ülke arasında 86. sırada yer aldığını hatırlatarak, "Yine, bu konudaki son araştırmalara göre, gelişmiş ülkelerde kişi başına düşen yıllık kitap alımı, ortalama 100 ABD doları iken Türkiye'de ise bu rakam sadece 10 ABD dolarının altındadır. Diğer yandan insanlarımızı uyutan ve uyuşturan TV programlarını daha çok ilgi duymaktadır. Ülkemizdeki okuma oranları şu şekilde belirlenmiştir; dergi okuma oranı yüzde 4, kitap okuma oranı yüzde 4,5, gazete okuma oranı yüzde 22. Her 100 kişiden 25'i radyo dinlerken, her 100 kişinin 94'ü de televizyon izliyor. Görülüyor ki zamanımızın büyük bir kısmını TV izleyerek adeta öldürüyoruz. Hızlı değişen ve gelişen küreselleşen dünyamız şartlarında başarı için meslek sahibi olmak yetmemekte, o meslekte bir numara olmak önem kazanmaktadır. Hayatta olduğu gibi meslekte de başarılı olmanın, arayan değil aranan kişi olmanın en önemli yolu, mesleki bilgileri, günlük bilgileri ve pratik bilgileri edinmeyi gerektirmektedir" dedi.

Uygar insanların her fırsattı kitap okuduğunu ifade eden Kayhan, "Uzmanlar bu konudaki engellerden ve çağımızın tuzaklarından olan bilinçsiz TV ve İnternet kullanımına dikkat çekmektedir. Halbuki uygar insanlar her fırsatı okumakla değerlendirmektedir. Bu bağlamda otobüs, tren, taksi ve uçak gibi ulaşım araçlarında seyahat ederken zorunlu olarak geçen boş zamanlarda kitap okumayı alışkanlık hale getirmek önem arz etmektedir. Özellikle günümüz şehir hayatında bekleme yapılan yerlerde kitap okumak, geçirilen zamanı hem zevkli hale getirecek hem de kişinin yeni bir şey daha öğrenmesine vesile olacaktır. Bu konuda gelişmiş ülkelerin çizdiği tablo oldukça etkilidir. Sahip olunan her boş anda yanlarında bulunan kitabı okuyan Batılılar, kitap okuma alışkanlığının en güzel örneklerini sergilemektedirler.

"Halbuki Allah'ın ilk emri olan okumak, insanı mutlu, huzurlu, saadetli, sükûnetli, sade, derin, ince, zarif, nazik ve pozitif yapar. Bu güzelliklerle donanımlı insan, kendini bütün kötülüklerden korur ve iyiliklere yelken açar. Ayrıca okumak, ruhun manevi gıdasıdır. Nasıl ki insan üç günden fazla aç ve susuz kalamaz, beslenmeye ihtiyacı vardır. Bu yüzden insandaki ruhun da beslenmeye, gıdaya ihtiyacı vardır. Ruhun temel ve manevi gıdası da yalnızca okumak, okutmak ve okutturmaktır. Bu yüzden; Okuyalım, Okutalım ve Okutturalım. Kaliteli yaşam adına sevdiklerimize her fırsatta kitap hediye edelim" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler