Geçen 25 yılda 18 milyar dolar yatırım gerçekleştiren ve önümüzdeki 11 yılda 25 milyar dolarlık yatırım planlayan Türk turizm sektörü, 2023'te 60 milyon turist ve 60 milyar dolar gelir hedefliyor.
2023'e kadar yatak kapasitesini 1 milyon 500 bin, golf tesisini 50 ve marina sayısını 70'e çıkarmayı planlayan turizm sektörü, istikametini, gelişmekte olan ve yaklaşık 3,5 milyar kişinin yaşadığı Asya'ya çevirdi.
Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Turgut Gür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dernek olarak Türkiye'de girişimcilerin turizme yaptığı yatırımların üçte ikisini temsil ettiklerini belirterek, "400 bin yatağı, uçakların tamamını, marinaları ve golf tesislerini biz temsil ediyoruz" dedi.
Gür, Türkiye'nin Kültür ve Turizm Bakanlığı ve belediye belgeli olmak üzere uluslararası standartlarda 1 milyon yatağının bulunduğunu ifade ederek, 26 bin yat kapasitesine sahip marinaları, 19 golf tesisi ve çok sayıda kongre merkeziyle Türkiye'nin önemli bir potansiyele sahip olduğunu bildirdi.
Turizm sektöründe geçen 25 yılda 18 milyar dolar yatırım yapıldığını vurgulayan Gür, şöyle devam etti:
"Buna, devletin alt yapı yatırımları dahil değil. 2023'e kadar yani geçen, gelecek 11 yılda 25 milyar dolarlık yeni hedef belirledik. Yatak kapasitesine 500 bin, havayolu kapasitesine 200 uçak ilave ediyoruz, golf tesisi sayısını 50'ye, marina sayısını 70'e çıkarıyoruz, kongre merkezlerinin sayısını üç misli artırıyoruz. 2023'e gelindiğinde dünyanın en büyük 5. turizm ülkesi olacağız. Bizim hem ticari hem de turistik anlamda turist sayısını artırmamız gerekiyor."
Gür, kıyı turizminden kültür, inanç, sağlık ve kongre turizmine bir yönelmenin başladığını ve bunun daha artması gerektiğini belirterek, "İnanç turizmi açısından da koridorlarımız mevcut. Türkiye'deki turizmin odak merkezi farklı oluyor. Bizim hedefimiz 60 milyon turist, 60 milyar dolar gelir ve bunlar gerçekçi hesaplarla ortaya çıktı. Bakanlığın hedefi ise 50 milyon turist, 50 milyar dolar gelir" diye konuştu.
-Turizmdeki gelir hızı artacak-
Gelecek 10 yılda Türkiye'nin, talebe göre arzı planlaması gerektiğini dile getiren Gür, büyüme hızı düşse de turizmdeki gelir hızının yüzde 6'dan yüzde 8'e çıkacağını söyledi.
Bu yıl sonunda 32 milyon turist ve 27 milyar dolarlık gelirin geçileceğini belirten Gür, ithalatı olmadan net döviz girdisi sağlayan, cari açığın büyük bölümünü karşılayan turizm sektörünün daha fazla desteklenmesinin önemini vurguladı.
Çin ve Hindistan'ı da içine alan Asya'da dünya nüfusunun yaklaşık yarısının yaşadığını ifade eden Gür, şunları kaydetti:
"İki kişiden birisi yani yaklaşık 3,5 milyar insan burada. Buradan turist alıyor muyuz- Yok denecek kadar az geliyor. O pazarlardan her yıl 10 milyon aldığımızı düşünün o zaman 60 milyon turist hedefimiz, 80 milyon olur. Hindistan ve Çin ile görüşüyoruz. İlişkileri geliştiriyoruz. Belki Türkiye sermayesini oraya götüremeyebiliriz ancak oradan buraya turist gelmesini sağlarız. Onların istediği ve talep ettiği her şey bizde fazlasıyla mevcut. Asya'yı 15 yıldır gözlüyoruz. Kazakistan başta olmak üzere Orta Asya ülkelerinin ekonomik gelişmelerine bakarsanız, büyüme ve gelişme Asya'ya kayıyor. Bugünden tedbir alalım istiyoruz. Bu yüzden istikametimizi oraya çevirmiş bulunuyoruz."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz