ANKARA (İHA) - Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, bu yıl içerisinde 2005 yılındaki turist sayısının da üzerine çıkılacağını belirterek, "Türk turizminde herhangi bir kötü hadise olmazsa yeni bir rekora imza atacağız" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, bakanlıkta düzenlendiği basın toplantısında, turizm faaliyetleri ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakanlık olarak düzenledikleri tanıtım faaliyeti çalışmalarından olumlu sonuçlar aldıklarını belirten Koç, 2008 yılında yapılacak olan tanıtım faaliyetlerine de şimdiden başladıklarını bildirdi. Koç, uluslararası tanıtım faaliyetlerine de Ocak ayının ilk haftasından itibaren başlayacaklarını ifade ederek, 2007 yılının ilk 5 ayında Türkiye'yi ziyaret eden yabancı turist sayısının geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 16.5 artarak 6 milyon 410 bine ulaştığını açıkladı. "Türk turizminde herhangi bir kötü hadise olmazsa yeni bir rekora daha imza atacağız" diyen Koç, Almanya'dan 4 milyon turist geldiğini, Amerika'dan 500 bin turist geldiğini, bu yıl sonuna kadar da bu rakamın 700 bine ulaşacağını belirtti. Bazı ülkelerden gelen turist sayısındaki azalma sebebiyle de oralarda yaz öncesi tanıtım kampanyaları başlattıklarını belirten Koç, Almanya'da bu kampanyalara başladıklarını söyledi. Bu yılın gözde turizminin krovözer turizmi olduğunu dile getiren Koç, Kuşadası'na 2005 yılında 450, 2006 yılında 600, 2007 yılında ise 900'ün üzerinde krovözer geleceğini kaydetti. Bakan Koç, Antalya, Kuşadası, İstanbul gibi bütün bölgelerde yüzde 90 doluluk oranı yaşandığını söyledi.
Koç, Türk kültürünün hem yaygınlığı hem de deneyimi bakımından dünyanın özgün ve önde gelen kültürlerinden birisini temsil ettiğini vurguladı. Hükümetin yeni bir yapılanmaya giderek, Yunus Emre Vakfı ve Yunus Emre Enstitüsü'nü harekete geçirdiğini belirten Bakan Koç, "Yıllardır içimde bir ukdeydi. Bu bakanlığımın en çok iftihar duyduğum faaliyetlerinden biridir. Yunus Emre Enstitüsü, tıpkı British Council, Goethe ve Cervantes Enstitüleri gibi çağdaş batılı kurumların kendi kültür ve dillerini dünyaya ulaştırmadaki rollerini üstlenecektir" dedi.
Bakan Koç, bu yıldan başlamak üzere uzun soluklu bir sürecin başlayacağını ifade ederek, Türk dilinin ve kültürünün dünyanın önde gelen bütün merkezlerinde açılacak olan birimlerle hak ettiği tanıtım imkanına kavuşacağını kaydetti. Yunus Emre Vakfı'nın merkezde yapılandırılacağını ifade eden Koç, dünyanın çeşitli kültür merkezlerinde kurulacak enstitülere ilmi ve mali desteğin sağlanacağını söyledi. Vakfın yurt içinde ve yurt dışındaki üniversite ve sivil toplum örgütleri ile ortak projeler oluşturacağını belirten Koç, medyada da süreli ve süresiz yayınlar yapılacağını ve kültür ve sanat alanında kurulmuş vakıf ve derneklerle işbirliği imkanının artırılacağını kaydetti. Yunus Emre Enstitüleri ile ilgili çalışmaları bitirdiklerini açıklayan Bakan Koç, tanıtma fonundan 1 trilyon aldıklarını, Maliye ve Milli Eğitim Bakanlıkları ile de çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Yunus Emre Enstitüleri'ne en çok talep olan yerin ise Suriye olduğunu belirten Bakan Koç, Arap ülkelerinde de bu enstitüleri kurmak
istediklerini söyledi. Bakan Koç, 22 Temmuz'da yapılacak olan 23. dönem milletvekilliği seçimlerine de değinerek, "Seçim bizim bayramımızdır" dedi.