YURTHABER

Çanakkale
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türk Yıldızı Projesinin Ilk Kosteri Suya Indirildi

İÇDAŞ, Türk deniz ticaret koster filosunun yenilenmesi doğrultusunda geliştirilen "Türk Yıldızı" projesine ilk kosteri kazandırarak...

Türk Yıldızı Projesinin Ilk Kosteri Suya Indirildi

İÇDAŞ, Türk deniz ticaret koster filosunun yenilenmesi doğrultusunda geliştirilen "Türk Yıldızı" projesine ilk kosteri kazandırarak suya indirdi. Tamamen Türk mühendis ve işçilerinin eseri olan "Türk Yıldızı-12 adlı koster, proje çizimi dahil 250 günde, Biga ilçesindeki İÇDAŞ Tersanesi’nde inşa edildi. Proje başlangıcında 7,5 milyon dolara mal olması beklenen koster, titiz çalışmalarla 5,5 milyon dolara bitirildi. İÇDAŞ, projesi için dört koster daha yapacak. İkinci koster kızağa alındı.

İÇDAŞ, özellikle Akdeniz çanağında ve Karadeniz’de Türk deniz ticaret filosunun belkemiği olan koster filosunun yenilenmesini öngören 100 kosterlik Türk Yıldızı projesini 2012 yılında başlattı. Projeye beş kosterle katkı sağlayacak olan İÇDAŞ, ilk kosterini Biga’daki tersanesinde suya indirdi. Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu sıralamasında dokuzuncu olan ve çelik üretiminde önemli bir kapasitesi bulunan şirket, Türk Yıldızı-1’i kendi taşımacılık faaliyetlerinde kullanacak.

Türk koster filolarının 35-40 yaşlarında olduğunu belirten İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin, yakın sahil yük taşımacılığında kullanılan kosterlerin gençleştirilmesi gerektiğini söyledi. Engin, "Biz İÇDAŞ olarak Türk Yıldızı projesine ilk kosteri kazandıracağımız için gururluyuz. Geçmişte Türk armatörleri, koster inşasıyla gemicilik alanında önemli kazanımlar elde etmişlerdi. Özal’lı yıllarda Türkiye’nin dünyaya açılmasıyla bu armatörler, daha kârlı taşımacılık yapılan büyük gemilere yöneldi. Daha küçük taşıma kapasiteli ve işletme maliyeti yüksek olan kosterlerden çıktılar, imalat yapmadılar. Dolayısıyla Türk koster filosu yaşlandı. 2013 yılının ortasında dünyada deniz ticaretinin canlanacağı öngörülüyor. Koster taşımacılığında Karadeniz ve Akdeniz kıyılarındaki ülkelerle rekabet edebilmek için filomuzun yenilenmesi şart." şeklinde konuştu.

Türk Yıldızı-1, tamamen geleceğe yönelik ihtiyaçlar ve kurallar gözönünde tutularak tasarlandı. Nehir taşımacılığına da uygun olan koster kuru yük, özel yük ve konteyner taşıyabilme özelliğiyle de ayrıcalıklı durumda bulunuyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler